Patlama ve kültürel yozlaşma…


Toplam Okunma: 3521 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 04:55
Kategori: Müzik Dışından

Afyon’daki patlama sonrasında HaberTürk gazetesinde yayınlanan yazı Türkiye’deki yönetim ve toplumsal yaşam gerçeklerini de gün yüzüne çıkardı. İşte tesbitlerden bazıları: “…Kültürümüzde, insanların hangi gruba ya da hangi partiye ait olduklarını tanımlamak kimlik haline geldi. Kişilerin kendi kişisel kimlikleri ya da başarıları ikinci sıraya atılıyor… Kültürel yozlaşma nedeniyle insanlar artık özeleştiri yapmadan yaşamayı seçiyor… Türk toplumunda hesap sorma geleneği olmadığı için seçilmiş ve atanmışlar hesap verme ihtiyacı duymuyorlar…”

‘Herkes total tarihe ve total başarılara kendisini tapulama arzusu içerisinde’
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Ali DÜZGÜN:

“Dini açıdan bakacak olursak, birey olma ve birey olmanın onuruyla başarılarımızla taçlandırma geleneği henüz oluşmadı. Bizim kültürümüzde, insanların hangi gruba ya da hangi partiye ait olduklarını tanımlamak ise kimlik haline geldi. Kişilerin kendi kişisel kimlikleri ya da başarıları ikinci sıraya atılıyor. Herkes total tarihe ve total başarılara kendisini tapulama arzusu içerisinde. Oysa tek tek birey olma Kuran-ı Kerim’in temel felsefesidir. Herkesin kendi kişisel tarihini yazma ve onu başarılarıyla onurlandırması, başarısızlık durumunda ise bunu yine çevresine değil tek başına kendisine fatura ederek istifa etmeyi öğrenmesi gerekiyor.”

‘Suç hep başkalarındadır’
Uluslararası Yönetim Danışmanı Fazıl ORAL:

“İçinde bulunduğunuz ortamda sadece başarılı olmak abartılarak insanların gözüne sokuluyor. Her insan ‘Ben her şeyi çok iyi yapamam’ diyebilmelidir. ÖSYM Başkanı ‘Eğer bir sorun varsa ben istifa ederim’ diyor. Çünkü ortada onun için sorun oluşturan bir durum yok. Bizim toplumumuzda suç hep başkalarındadır. Çocukluk döneminde evde dahi eşitlik kurulamaz. Çocuklar böyle büyüdüğünde sorumluluk almaz. Denetleme mekanizmaları işte bunun için çok önemlidir. Albay, emekli olur ama apartmanda hâlâ, ‘Sayın albayım’ denir. Emekli valiye ‘Sayın valim’, bakana ‘Sayın bakanım’ denilir. Mezarlıklarda bile, ‘Emekli PTT müdürü’ yazar. Herkesin eşit olacağına inanılan yere yani ahirete bile mevki-makam götürmeye kalkarız. Biz, kurnazlığın takdir edildiği bir toplum olduk.”

‘Kültürel yozlaşma’
Seçilmiş ve Atanmışları İzl. Der. B. Ali DOĞAN:

“Türkiye’de kültürel yozlaşma nedeniyle insanlar artık özeleştiri yapmadan yaşamayı seçiyor. Güney Kıbrıs’ta geçen yıl yaşanan patlamada içişleri bakanı, genelkurmay başkanı dahil üst düzey yöneticiler istifa etmişti. Bizde istifa diye bir şey yok. Eski Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’in oğlu Milletvekili Murat Sökmenoğlu istifa etmişti. Onun dışında da hafızamızda başka isim yok. Oysa bize göre yaptığımız denetimlerde istifa etmesi gereken yüzlerce isim var. İstifa müessesesi ülkemizde gelişirse, işte o gün biz çağdaş medeniyetler seviyesine çıkacağız.”

‘Hesap sorma yok’
Türkiye Etik Değerler Mer. B. Av. Ural AKÜZÜM:

“AB ülkeleri ve Japonya gibi özel kültürel gelenekleri olan ülkelerde topluma hesap verme sorumluluğu var. Toplum da bu kişileri hesap sorma yoluyla istifaya zorluyor. Türk toplumunda ise hesap sorma geleneği olmadığı için seçilmiş ve atanmışlar da hesap verme ihtiyacı duymuyorlar. Bu sorumluluklarını yerine getirmiyorlar. Ciddi mağduriyetlere yol açan bu kişiler hakkında mutlaka gelişmiş ülkelerdeki gibi bir toplumsal yaptırım mekanizması işlemelidir. Türkiye’de şu anda binlerce yöneticinin istifa etmesi gerekir. 1 yılda hatalardan dolayı bedel ödeyen var mı? Yok. Bu sorunun cevabını herkes çok iyi düşünmelidir.”(1)

____________________________________
(1) “Türkiye’den neden istifa geleneği yok” HaberTürk gazetesi, 08 Eylül 2012, sf. 19




Hoşgeldiniz