TRT İstanbul Radyo Binasını istiyorlar…


Toplam Okunma: 5139 | En Son Okunma: 28.03.2024 - 11:50
Kategori: Cevabi Yazılar

AKM’den sonra İstanbul’un tarihi kültür binalarına –arsalarına- sahip olma istekleri devam ediyor. Durum eskiden de böyleydi. Birçok tarihi kültür binamız 20.yy’da böyle çıkarsal isteklere boyun eğerek yok edilmedi mi?.. Son örnek Harbiye’de bulunan TRT Radyo binası… Yüksek mühendis ve mimar Doğan Erginbaş, Ömer Güney ve İsmail Utkular’ın ortak çalışmasıyla inşa edilen ve 19 Kasım 1949’dan beri Radyoevi olarak kullanılan binanın Birleşmiş Milletler “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi”ne tahsis edilmesi planına karşı çıkan sanatçılar, radyo çalışanları ve radyo dostları Harbiye’deki tarihi TRT İstanbul Radyosu Binası önünde protesto gösterisi düzenlediler…

KESK’e bağlı Haber Sen. Birlik Haber Sen ve Türk Haber Sendikaları’nın da desteğiyle gerçekleştirilien; ““Radyo evimizi vermiyoruz”, “Bırak çocuklarım da görsün”, “Bir tarih burada yaşıyor”, İstanbul Radyosu Âşık Veysel’dir, Neşet Ertaş’tır, Selahattin Pınar’dır”, “Bu bina kültür mirasıdır”, “BM tarihimize göz dikme” yazılarının görüldüğü protesto eylemine Mustafa Sağyaşar ve Edip Akbayram da destek veriyor.

“Birleşmiş Milletler tarihimize göz dikme” dövizleriyle bina önünde toplanan katılımcılar, “Radyoevimizi Vermiyoruz” pankartı açtı.

Eylemde TRT Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Hafif Müzik ve Caz Orkestraları , TRT ses sanatçıları ile birlikte mini konser verdi.


Adeta bir radyo programı şeklinde gerçekleştirilen eylemde TRT Radyo spikerleri Özlem Merter ile Saadet Baykal, katılımcılara seslendi.

Merter, “Adınızı unutarak yaşayabilir misiniz? Sokağınızı unutarak? Sevdiklerinizin adlarını, yüzlerini, seslerini unutarak yaşayabilir misiniz? Yaşayamazsınız. Hafızasız yaşanmaz çünkü. İşte biz hafızamızı korumak için buradayız. O hafızadaki tarihi, o tarihteki bizi korumak için” dedi.

Merter, şöyle devam etti: “İstanbul Radyosu da kişilikli binalardan biridir. Duyduk ki, BM radyo evimize talipmiş. Buradan BM’ye sesleniyoruz, ‘Dünya Kültür Mirası Listeleri’ hazırlayan BM nasıl bir kültür hazinesinin, nasıl bir kültür mirasının üzerine oturmak istediğinin farkında mı? Ha Radyoevi’ni BM Ofisi’ne çevirmişsiniz, ha Safranbolu evlerini yıkıp, yerine TOKİ konutları yapmışsınız. Biz radyo evimizi vermiyoruz, dünümüzü vermiyoruz. Çünkü yarınımız dünsüz kalsın istemiyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından TRT çalışanları, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a hazırladıkları mektubu gönderdi.




Hoşgeldiniz