Kanuni Halil Karaduman’ı kaybettik…


Toplam Okunma: 3970 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 14:33
Kategori: Değerlerimiz

2012 sonbaharında yaprak dökümü… Usta Neşet Ertaş ve Berkant’ın ardından son yıllarda yetişen en önemli Kanun sanatçısı Halil Karaduman, Zülfü Livaneli ile katıldığı Almanya Bremen’deki St. Stephanie Kilisesi’nde Maria Farandouri ve Alman Korosu konseri dönüşünde 09 Ekim 2012 gecesi aktarma yaptığı Münih Havaalanı’nda geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. Naaşı 10 Ekim 2012 çarşamba günü (yarın) Beşiktaş Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası adresinde, görev yaptığı kurum olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda saat 14.00′de düzenlenecek törenin ardından Levent Camii’nde ikindi namazını müteakiben kılınacak namaz sonrası Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek…

Almanya’da Münih Havaalanı’nda geçirdiği kalp krizi üzerine olay yerine gelen sağlık ekibi yaptıkları tüm müdahalelere rağmen Halil Karaduman’ı hayata döndüremedi.

Karaduman’ın kalbine 5 yıl kadar önce stend takılmıştı.

Zülfü Livaneli’nin mesajı:
“Grup olarak, büyük kanun üstadı Halil Karaduman’ı kaybetmenin derin acısı ve şoku içindeyiz. Dört gündür Bremen’deydik. 6-7 Ekim akşamları Bremen’deki St. Stephanie kilisesinde Maria Farandouri ve Alman korosu eşliğinde konser verdik. Halil her zaman olduğu gibi gecenin starıydı, uçan parmaklarıyla Alman izleyiciyi mestetti, ayakta alkışlandı. Konserden sonra yemeğe gittik. Fıkralarıyla, şakalarıyla bizi sürekli güldürdü, turnemizin devamını konuştuk, sevgili çocuklarından bahsettik. O gün siyah kadranlı bir saat almıştı, çok seviyor ve sık sık gösteriyordu. Takmak kısmet olmadı. Pazartesi günü hepimiz Türkiye’ye döndük. Ne yazık ki ayrı uçaklara rezervasyon yapılmıştı. Akşam, aktarma yaptığı Münih’te kalp krizi geçirdiğiyle ilgili bir haber aldık. Bremen’deki Alman arkadaşlar dahil herkes hastaneleri aramaya başladı. Ve sonunda kara haber geldi.
1995′ten beri birlikte çalıştığımız Halil Karaduman, sadece kardeş kadar yakın bir dost değil dünyayı kendisine hayran bırakan bir müzik deviydi. Zubin Mehta, Mikis Theodorakis, Arif Mardin, Al Di Meola, Giora Feidmann gibi ustaların önünde saygıyla eğildiğine tanık olmuştum. Ailesi, değerli müzisyen kardeşleri, eserleri hepimize emanettir. Acımız çok çok büyük. Mekanı cennet olsun, adı gelecek kuaklara ışık tutsun.”

Fotoğraf 01 Ekim 2012′de Kanun festivali ve Sempozyumu sırasında İTÜ TMDK salonunda çekilmiştir.

Dr. Ayhan Sarı’nın mesajı:
“Geçtiğimiz hafta (1-4 Ekim 2012) Kanun Festivali ve Sempozyumu’nda 4 gün boyunca Halil Karaduman, Türkiye’nin en önemli kanun Bu Festivali ve Sempozyumu’nda 4 gün boyunca Halil Karaduman, Türkiye’nin en önemli kanun icracıları, yapımcıları ve konuşmacılarla birlikte önce İstanbul’da, sonra Ankara’da birlikte olmuştuk. 03 Ekim 2012 Salı gecesi tahsis edilen özel bir otobüsle aynı etkinliğin Ankara ayağını gerçekleştirmek üzere hep beraber İstanbul’dan Ankara’ya hareket ettik. (Bu yolculuk Karaduman’ın İstanbul’dan son çıkışıdır.) Halil Karaduman yolculuk sırasında anlattığı fıkra ve esprileriyle herkesi neşelendirmişti. Gerek İstanbul, gerekse Ankara’da 4 gün boyunca birçok kanun gösterisi ve konseri verdi. Festival boyunca etkinliğin en faal ve en renkli siması olmuş, kâh konuşmalarıyla, kâh kanun icra gösterileriyle herkesi kendine hayran bırakmıştı. 04 Ekim Perşembe akşamı Gazi Üniversitesi Konser Salonu’nda düzenlenen festivalin kapanış konserinde sahne aldıktan sonra yemeğe bile gelmemiş, aceleyle kendisini Almanya’ya götürecek Luftansa uçağına yetişmek üzere Esenboğa Havaalanı’na doğru yola çıkmıştı. 06-07 Ekim cumartesi-pazar günü Zülfü Livaneli, Maria Farandori ve Alman Korosuyla verdiği konser öncesi ve sonrası herhalde kendini fazla yordu. Bu yorgunluğa stent takılmış kalbi dayanamadı. Türk müziği açısından büyük bir kayıp… Avrupa, Azerbaycan, Ermenistan ve kuzey Afrika ülkeleri dahil kanun çalım tekniğinde çığır açmış, açtığı yolda da Türkiye ve dış ülkelerden birçok öğrenci peşinden geliyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğunda prova arkadaşım olması nedeniyle sanatçılığını yakından izleme imkanım oldu. Haberi aldığımda yaşadığım şok etkisi şimdi derin bir üzüntüye dönüştü. Allah gani gani rahmet eylesin. Nur içinde uyu güzel insan…” 09.10.2012




Hoşgeldiniz