Prof.Dr. Ruşen Keleş: Sanatçıya saygı yok…


Toplam Okunma: 3615 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 13:56
Kategori: Cevabi Yazılar

Türkiye’de sanatçıya saygının ölçütleri kendine özgü. Çeşitli kültür seviyelerinden herkesin kendine göre bir sanat ve sanatçı anlayışı var. Örneğin Neşet Ertaş… Sayın Başbakan ile birçok konuda fikir birliğinde olmadığını gerek sözleri gerekse davranışlarıyla göstermesine karşın Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Ertaş’ın cenaze törenine katıldı, katılmakla kalmadı bir de konuşma yaptı. Burada etken Neşet Ertaş’ın tüm Türkiye tarafından sevilmesi miydi?.. Bir başka örnek de bugün(10 Ekim 2012) 53 yaşında toprağa verdiğimiz, kanun icrasında çığır açan Halil Karaduman… Hemen tüm önemli geleneksel Türk müziği sanatçıları oradaydı, tören kalabalıktı ama devletten üst düzey resmi bir yetkili/sahiplenme yoktu… AÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, yerel yöneticilerin sanata ve sanatçıya saygı göstermediğini savundu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki ‘Yerel Yönetimler ve Sanat’ başlıklı panelde yaptığı konuşmada düşüncelerini şöyle dile getirdi:  

“… Yerel yönetimlerin sanata olumlu bakış açıları olmasına karşın ‘menfi’ şeklinde nitelendirilebilecek tavırlarına da rastlanmaktadır. Bu menfi tutumlardan biri de ‘Ben böyle sanatın içine tükürürüm’ anlayışıdır. Yerel yöneticiler, bunu söyleyebilecek kadar sanata sanatçıya saygısızlık yapacak konuma gelebiliyorlar.
Böyle hareket eden, sanata ve sanatçıya gereken saygıyı göstermeyen yöneticilerin, halkın oyuyla 15 yıldır yönetimde olması asıl düşünmemiz ve üzülmemiz gereken noktadır…”




Hoşgeldiniz