Müjde Ar: ‘Samanyolu’ şarkısı İzlanda halk şarkısından esinlenmedir… (!)


Toplam Okunma: 14968 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 15:52
Kategori: Cevabi Yazılar

Berkant 01.10.2012’de aramızdan ayrıldı. ’Bir şarkısın sen’ sözleri ile başlayan ‘Samanyolu’ şarkısının bestelenme ve bestecisi/söz yazarının kim olduğu öykülerinin giderek artan bir ivmeyle şehir efsanesine dönüştüğü görülüyor: Bestekâr Teoman Alpay (1932-2005) 1965’te Aysel Gürel, küçük kızları Müjde ve Mehtap Ar’ın bulundukları eve yerleşti. Manevi babaları, kiracıları oldu. Yedi yıl birlikte yaşadılar. Müjde Ar bestecisi ve söz yazarı tartışmalı “Samanyolu” şarkısının 1960’lı yıllarda bestelenmesinin bizzat tanığı olduğunu belirterek 2005 yılında şöyle demişti:

“Annem ve annemin arkadaşı olan Teoman Alpay’la Fatih’teki evde beraber oturuyorduk. Teoman Ağabey bir gün bir İzlanda şarkısı getirdi ve Türkçe söz yazması için anneme okudu. Annem, şarkıya hatırımda kaldığı kadarıyla ‘Sarı Güneş’ gibisinden bir söz yazdı ama Teoman Ağabey beğenmedi. Sonra oturdu, kendisi bir söz yazdı ama bu sözleri İzlanda şarkısına koymaktan vazgeçti ve başka bir eser olarak besteledi. Samanyolu, böyle doğdu. Teoman Ağabey’in şarkıyı, Vezüv marka gaz sobasının önüne taburesini çekerek elindeki utla ve çıplak ayakla bestelemesi hálá gözümün önündedir. Annem, o sırada güftedeki bazı kelimelere karşı çıktı ve ilk mısradaki ‘güneş’i zorla koydurttu… Samanyolu’nun notasını da bir gün peçeteye yazıp Metin Bükey’e vermiş. Bükey, şarkının yıllar sonra Avrupa’da da meşhur olması üzerine vicdan azabı çektiğinden olacak, Teoman Ağabey’e arada bir üç kuruş para gönderirdi…” (1)
”.

14 Şubat 2005 tarihinde “huriyet.com”da Mevlüt Tezel imzasıyla yayınlanan yazı:

“Ünlü besteci Teoman Alpay’ın geçen cumartesi (13 Şubat 2005) hayata veda etmesinin ardından ‘Samanyolu’ şarkısının kime ait olduğu tartışması yeniden gündeme geldi.

Şarkıyı okuyan Berkant, ‘Metin Bükey’e kayıtlı, ama ortak bir çalışmanın ürünü’ dedi. Organizatör Erkan Özerman ise ‘Rahmetli Teoman’ın sırtından çok para kazandılar. Beste onundu’ dedi.”


Teoman Alpay 24 yıllık eşi Ruhsar Renda ile…

Berkant:
“1967’den beri bu tartışma yapılır. Metin Bükey bir gün bana ‘Çok güzel bir parça var, okur musun’ diye sordu. Ama ben ona hiçbir zaman ‘Bu parça sana ait mi’ diye sormadım. Çünkü bana parçayı getiren oydu. Piyanist arkadaşımız Temkin ile biz beraber hazırladık. Şarkının düzenlemesi ve yorumu bana ait. Yani ortak bir çalışma var aslında ortada. Rahmetli Teoman’ın arkasından konuşmak gibi olmasın ama Metin gitmiş bu şarkıyı noterden üzerine almış. Sonuçta kayıtlarda şarkı Metin Bükey’in üzerine noterden tasdikli olarak gözüküyor.”

Doğan Hızlan:
“Vural Sözer’in yeni baskısı çıkan Müzik Ansiklopedisi Sözlük’de, Samanyolu bestesinin Teoman Alpay’ın bir rast makamında eseri olduğu yazılmıştır. En inandırıcı kanıtın 45’lik plağın kendisi olduğunu düşündüm. 45’likte büyük harflerle yazılmış Berkant’ın altında, bestecisi olarak Metin Bükey yazılı. Sanırım artık 45’lik kara plağın kendisine inanmalıyız. Beste Metin Bükey’e aittir.”

Erkan Özerman :
“Şarkı Teoman Alpay’a aittir. Metin Bükey niye Samanyolu’ndan başka şarkısı yok da, Alpay’ın Batı müziği ağırlıklı Samanyolu’na benzer 30’a yakın parçası var. Metin, Türkiye’de üç bilirkişi bulup parçayı üzerine aldı. İşin en acı yanı ise ‘O Lady Mary’ adlı şarkının söz yazarı olarak plakta Patricia Carli’nin adının geçmesi. Rahmetli Teoman’ın sırtından çok para kazanan oldu ama o rakısı ve şarkılarıyla yetindi.”

Murat bardakçı :
“Bu şarkı, Kerime Nadir’in aynı adlı romanından uyarlanan ve Ediz Hun’la hülya Koçyiğit’in başrollerini paylaştıkları ‘Samanyolu’ (1967) filmiyle ünlendi. Filmin müziklerini de Metin Bükey yapmıştı. Şarkı daha sonra Fransa’da ‘Oh Lady Mary’ adıyla ilgi gördü. Biz ‘Samanyolu’nun Bükey’e ait olduğunu bilirdik. Şarkının çıkış noktası ‘Samanyolu’ filmi ve bu filmin müziklerini de Metin Bükey hazırladı.”

Teoman Alpay’ın yakın dostları, ünlü bestecinin çok içtiğini belirtiyor. Hatta ünlü bestecinin okul arkadaşı avukat İbrahim Engin, Teoman Alpay’ın alkollüyken Metin Bükey’e ‘Bana bir büyük rakı al, bu şarkıyı sana vereyim’ dediğini iddia ediyor. İbrahim Engin’in iddiasına göre, Bükey, bir büyük rakı ısmarlamış Alpay da Samanyolu şarkısını ona vermiş.”
___________________________
(1) http://ozgurgazetesi.com/teomanalpay/




Hoşgeldiniz