“Dönüşüm” İtalya “Identita Film Festivali”nde ilk üçe kaldı…


Toplam Okunma: 3840 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:11
Kategori: Haberler

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yönetmenlik Bölümü öğrencisi Gülten Taranç’ ın “mutfağını dev bir böceğin ele geçirmesiyle dönüşüme uğrayan Kadriye’nin öyküsünün anlatıldığı” 8. kısa filmi “Dönüşüm”, İtalya IDENTİTA Film Festivali’nde halk oylaması sonucu ilk 3′e kaldı. “Dönüşüm” 17 Ekim 2012 tarihinde Roma Tirevi Sineması’nda gerçekleştirilecek final yarışmasında iki İtalyan filmi ile yarışacak. Dilekler “Dönüşüm”ün birincilik ödülü ile dönmesi…

Müziğini Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrak Taranç’ın bestelediği, seslendirimi ise EÜ Konservatuarı öğretim görevlileri ve öğrencileri tarafından yapılan filmde Berrak Taranç’ın İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilen Klarnet Konçertosu “Rembetiko”dan temalar kullanılmış.

Voice of İzmir korosu’nun eşlik ettiği Dramalı Hasan Güler’in (1896 Drama - İzmir Karşıyaka 1984) “Kalbim seni özler” başlıklı şarkısının düzenlemesi Ruşen Özben tarafından, seslendirimi ise filmin başrol oyuncusu Gökçe Sezer tarafından yapılmış.

Filmde mutfağını dev bir böceğin ele geçirmesiyle dönüşüme uğrayan Kadriye’nin öyküsü anlatılıyor. Jenerik ve dönüşmeden önceki müzikler alaturka ve Türk müziği ezgilerinden oluşurken böceğin mutfağa girmesinden ve kadının dönüşüme uğramaya başlamasından itibaren klasik batı müziği tarzı ve duyumunda devam ediyor. Müzikler Berrak Taranç’ın özgün besteleri…


Gülten Taranç-sağda

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tezcan’ın da desteğiyle filmde mekan olarak BÖFYAP(Böcek Farkındalığı Yaratma Projesi) binası kullanılmış.

Başroller: Gökçe Sezer, Ayşegül Kolluoğlu, Raffi Emeksiz ve Buzuki Niko
Senaryo: Meryem Şahin.
Yapımcı Ragıp Taranç.
Sanat yönetmeni Ayten Huzur Öğütçü,
Animasyonlar Selçuk Yavuzbaş,
Görüntü yönetmeni Anıl Duru, Kurgu Onur Tatar,
Hukuk danışmanı Avukat Gizem Taranç

Tüm ekibin çalışma sıcaklığının emeği geçen yüzlerden hissedildiği filmin perde arkası bir özelliği de Taranç ailesi’nin hemen her bireyinin bir görev üstlenmesi.

Yönetmen Gülten Taranç filmini şöyle özetliyor:
“Dönüşüm, Dokuz Eylül Üniversitesi ile Ege Üniversitesi arasındaki sanatsal ve kültürel iletişimi açısından önemli bir film. Filmimiz daha önce de yurtiçi festivallerinde finale kalmıştı ancak bu kez İtalya’da uluslararası platformda yer alması beni ve film ekibimi onurlandırdı. Üstelik henüz birinci ödül için yarışma sonlanmadı”

“Dönüşüm” 17 Ekim 2012 tarihinde Roma Tirevi Sineması’nda iki İtalyan filmi ile yarışacak.

“Dönüşüm” filmi daha önce 10. Çevre Kısa Film Festivali’nde üçüncü olmuş, 12. Konya Kısaca Film Festivali’nde ise finale kalmıştı…
Yönetmenliğini Gülten Taranç’ın yaptığı, özverili bir ekip çalışması sonucu doğan film şimdiden desteği hak ediyor.

Birincilik ödülüyle yurda dönmeleri hepimizin arzusu…




Hoşgeldiniz