Erdener Koyutürk: “Türk pop müziği tarihinde dört popstar vardır…”


Toplam Okunma: 4635 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 14:03
Kategori: Röportajlar

Meslekte 39. yılını dolduran -ünlü tango yorumcusu Necdet Koyutürk’ün (1921-1988) oğlu- müzisyen / prodüktör Erdener Koyutürk (d. 1951) RS (Rusya’nın Sesi) FM’de yayınlanan “Michael Kuyucu ile Müziğin Kilometre Taşları” programında Türk pop müziğinde geçmişten bu yana dört popstar olduğunu belirterek pop müzik tarihi açısından tartışılacak bir tesbite imza attı:

“Celal İnce (1921), Türkiye’nin ilk popstarıdır, ondan sonra Erol Büyükburç (d.1936) çıkmıştı. Türkiye’nin üçüncü popstarı Ajda Pekkan (d.1946), son popstarı ise Tarkan’dır (d. 1972). Popstar olmak kolay bir şey değildir. Bu yükseltiyi halk verir. Halk bu dört ismi popstarlık koltuğuna oturtmuştur.”

Erdener Koyutürk babası Necdet Koyutürk’ün ölümsüz bestesi “Papatya”yı 1943 yılında bestelediği ama şarkıyı plak yapmak için beş yıl beklediğini açıkladı.

Şarkının plak oluş hikayesi şöyle:

“Babam bu tangoyu 1943 yılında besteledi, o dönem plak yapan sadece üç şirket vardı. Onları aşıp plak yapmak zordu. Babam “Papatya”nın plağı için Columbia müzik şirketine gitti. Şirket ona bir yorumcu bulması durumunda “Papatya”yı plak olarak basabileceklerini söyledi ancak ona 15 gün süre verdi. O dönem kayıtlar İngiltere’den gelenler tarafından yapılıyor sonra masterlar İngiltere’ye gidiyor, plak kalıpları öyle basılıyordu. Babam Şecaaatin Tanyerli’yi buldu ve “Papatya”yı plak yaptı. 20 milyon nüfuslu ülkede bu plak 20 bin sattı. Daha sonra Columbia şarkıyı İngiltere’de de yayınladı”

Celal İnce (d. 1921)

1942/45 senelerinde Ankara Radyosunda tango söylemeye başlayan eskilerin tango ve pop müzik şarkıcısı…

1921′de adana’da doğdu. İlkokul eğitiminden sonra, o zamanlar Musiki Muallim Mektebi (Ankara) olan konservatuvara devam etti. 1941′de İstanbul’a taşındı. Bu tarihte Ankara Radyosu’nun müdürü olan Mesut Cemil Bey, Celal İnce’ye program yapması için teklifte bulundu. Sonrasında Celal İnce, Fehmi Ege Orkestrası ile beraber programlara çıktı.

Amerika başlıklı şarkısının plağı İzmir Fuarındaki (1945) ABD pavyonunda bedava dağıtıldı.

Celal İnce Sahibinin Sesinde, Şecaattin Tanyerli de Columbia da plak yapıyorlardı. Celal İnce’yi iki muhtelif kapak resminde görmekteyiz. 1949-1960 arasında Şecaattin Tanyerli değişik fotoğrafıyla yer almakta Columbia plaklarının kapaklarında. Şecaattin Tanyerlinin seslendirdiği ilk plağı olan Necdet Koyutürk tangosu Papatya 20.000 tirajla devrin en büyük satışını gerçekleştirdi. Ve satış rekorları kırdı.

Şarkıcılığı ve ünüyle pop müzikte birçok orkestranın kurulmasına sebep oldu.

1948 - 1949 yıllarında Fehmi Ege’ye ait olan Ayrılık, Kıskanıyorum ve Gönülden Şikayet isimli eserleri kaydetti. 1955 yılında ABD’ne gitti. Orada girdiği konservatuvarı 1961′de bitirdi. 10 tangosu bulunmaktadır. Seni düşünürken, Rasret ve Prestis bunlardan bazılarıdır. Halen ABD’de yaşamaktadır.




Hoşgeldiniz