Alışılmadık ezgilerin bestecisi Elliott Carter 103 yaşındaydı…


Toplam Okunma: 2720 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 07:35
Kategori: Haberler

Pulitzer ödüllü, alışılmadık ezgilerin bestecisi 1908 New York doğumlu Elliott Carter, New York’da 05 Kasım 2012 günü 103 yaşında hayatını kaybetti. Halk tarafından tanınmasa da müzik dünyasının önde gelen müzisyenleri ve müzik eleştirmenleri arasında saygın bir yere sahip olan Carter, iki yaylı çalgılar dördülü ile iki Pulitzer Ödülü’nü kazanma başarısını göstermişti. Bu yapıtlar ”şimdiye kadar düşünülmüş en güç müzik kuartetleri arasında gösterilmiş ve içerik olarak da ”değişken duygu durumları, hassasiyet ve bazı yerlerdeki cesurca mizahi unsurlar” şeklinde betimlenmişti…

Carter ilk Pulitzer ödülünü İkinci Yaylı Çalgılar Dördülü(*) ile 1960′da, ikinci Pulitzer ödülünü de Üçüncü Yaylı Çalgılar Dördülü ile 1973′de almıştı.

New York Times gazetesinde 2002′de çıkan bir yazıda, Bu yapıtlar ‘şimdiye kadar düşünülmüş en güç müzik kuartetleri arasında’ gösterilmiş ve içerik olarak da ”değişken duygu durumları, hassasiyet ve bazı yerlerdeki cesurca mizahi unsurlar” şeklinde betimlenmişti.

Kendisiyle 1992′de yapılan bir söyleşide çalışmalarını, ”yoğunlaşılarak ve büyük bir dikkatle dinlenilmeyi dileyen müzik” olarak tanımlayan Carter ”Açık dramatik etkiyi yaratan müzik değildir. Ancak, dinleyenlerin seslere kulak verdiğini ve bunlardan anlam çıkardığını varsayar…” demişti.

İlk kez 1951 yılında bestelediği 1. Yaylı Dördül ile tanınan Carter’ın önemli çalışmaları arasında ”Miniatur”(**), ”Pochontas” ve ”1. Senfoni” adlı eserleri bulunuyor.

Carter en beğendiği yapıtı olarak New York Filarmoni Orkestrası’nın 125. yıldönümü için 1969′da bestelediği ”Orkestra İçin Konçerto” olarak betimliyor.

Bestelerinin yanı sıra 20. yüzyıl müziğine ilişkin yayımlanmış yazılarını topladığı ”The Writings of Elliott Carter: An American Composer Looks at Modern Music” adlı bir kitabı 1977′de yayınlanmıştı.

Carter ABD Kongresi tarafından 1984′te oluşturulan ve bugüne değin 10 sanatçıya verilen “Amerikan Ulusal Sanatlar Nişanı”nın ilk sahibi olarak tarihe geçti.
___________________________________
(*) 2. Yaylı Çalgılar Dördülü için bkz:
http://www.youtube.com/watch?v=EwbPwq3-PAs
(**) Viola Miniatur için bkz:
http://www.youtube.com/watch?v=hv-H5aABexY&feature=relmfu




Hoşgeldiniz