Müzik enstrümanı yazılımında Türk mühendis dünya üçüncüsü…


Toplam Okunma: 2997 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:11
Kategori: Haberler

Elektronik Mühendisi Bülent Bıyıkoğlu’nun geliştirdiği ‘SynthMaster 2.5′ programı uluslararası yayın yapan Computer Music Dergisi’nin 2012 Top 10 dünya sıralamasında üçüncü oldu. SynthMaster’da kullanıcılar parametrelerle özgürce oynayarak kendi enstrümanlarını oluşturabiliyor, diledikleri efektleri ekleyebiliyor, hazır sesler üzerinde değişiklik yapabiliyor… Bıyıkoğlu’nun şirketinin ismi ise Mozart’ın ünlü Türk Marşı’nın bestelenme sıra numarası olan ‘KV331′ …

Programın geçmişi 1995 yılına kadar uzanıyor. Proje ilk olarak o yıl PC World dergisinin açtığı “Altın Disket” yarışmasına katılmak için hazırlamış ikinciliği elde etmiş. Ardından üniversite son sınıfta EffectsMaster adlı ses efekti motorunu hazırlayan Bıyıkoğlu, çalışmalarının İnternet’te dikkat çekmesi üzerine PG Music’ten teklif almış ve bu alanda çalışmak üzere Kanada’ya yerleşmiş. Ardından Amerika’nın ses işleme alanında isim yapmış firmalarından Digidesign’da uzun yıllar çalışan Bıyıkoğlu, 2004 yılında SytnthMaster’i şekillendirmeye başlamış.

Bülent Bıyıkoğlu:
“Türkiye’ye döndükten sonra çalışmalarını ekip arkadaşlarım Teoman Pasinlioğlu ve Ümit Uy’la birlikte sürdürdüm. ‘SynthMaster 2.5′ G-7 ülkelerinde de tercih ediliyor. Pazar alanımız gelişmiş ülkelerdir. Yazılım Avrupa ve Amerika’da kullanılmaya başlandıktan sonra uluslararası yayın organı olan Computer Music Dergisi’nin 2012 yılı sıralamasına girdi. Sıralamada ise dünya üçüncülüğünü kazandım, çok mutluyum. Dünyaca ünlü DJ’ler olan Armin Wan Buuren, David Guetta, prodüktör Sandy Wee gibi çok sayıda bilinen ismin yanı sıra Bretney Spears, Keyt Peri, Rihanny gibi sanatçılar da SynthMaster 2.5′i yazılımını kullanıyorlar. Bilkent Cyberpark’ta 2013 yılı için yeni projeler üzerinde çalışıyorum. İphone ve ipad ürünlerine yönelik müzik yazılım programı yapacağım. Şirketimin ismini Mozart’ın ünlü Türk Marşı’nın numarası olan ‘KV331′ olarak belirledim.”

SynthMaster, DXi, RTAS ve VSTi enstrümanlarını kullanabilen hemen her programa uyum sağlayabildiği gibi, aynı zamanda tek başına bir yazılım olarak da çalışabiliyor. Bu sayede SynthMaster’i denemek isteyen kullanıcılar parametrelerle özgürce oynayarak kendi enstrümanlarını oluşturabiliyor, diledikleri efektleri ekleyebiliyor, hazır sesler üzerinde değişiklik yapabiliyor ve ürettikleri sesleri MIDI klavyeleri olmasa dahi bilgisayar klavyesi yardımıyla dinleyebiliyorlar. SynthMaster aynı zamanda dışarıdan gelen ses kaynaklarını da işleyebiliyor. Örneğin mikrofon yardımıyla kendi sesinizi veya Line-in girişinden bağladığınız bir enstrümanı programa yönlendirebiliyor, bu seslere farklı efektler ekleyebiliyor ve bağladığınız enstrümanları çalarken SynthMaster’da oluşturulan sesler kullanılabiliyor.

SynthMaster’in deneme sürümü sitenin yenilenen tasarımıyla birlikte birkaç gün içinde hazır hale gelecek ve dileyen herkesin programı KV331Audio İnternet sitesinden indirilebilecek. Program hakkında detaylı bilgi, örnek parçalar, deneme sürümü ve sistem gereksinimleri için web adresi: www.kv331audio.com




Hoşgeldiniz