Anadolu ve Rum müziği ezgileri “Mikis Theodorakis Halk Orkestrası”nda dile geliyor…


Toplam Okunma: 4133 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:09
Kategori: Haberler

Zülfü Livaneli ile birlikte Türkiye ve dünyada birçok kez konser veren, aslen Çeşme’li olan Türk-Yunan dostluğunun öncülerinden besteci Mikis Theodorakis’in kızı Margarita Theodorakis: “Anadolu’da türeyen müziklerin Rumcası ile Türkçesi’ni birleştirip canlandırmak istiyorum. İki orkestrayı birleştireceğim, ortak ezgilerimizin Türkçeleriyle Rumcalarıyla beraber gerek Türkiye’de gerekse Yunanistan’da konserler vereceğiz. Ortak sanatçılar ve ortak şarkılar da olacak.”…

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ın da desteklediği çalışmada hangi Anadolu şarkısının, Theodorakis’in hangi bestesiyle uyuştuğu incelenerek Anadolu halkının da aşina olduğu ezgiler konserde sahnelenecek. Dikkati çeken diğer bir nokta da “Mikis Theodorakis Halk Orkestrası”…

Haftada bir kez Atina Devlet Konservatuvarı müzisyenleriyle evinde bir araya gelen “Mikis Theodorakis Halk Orkestrası” yöneticisi Margarita mübadele yıllarında Anadolu Rumlarının 1928′lerde Yunanistan’a getirdikleri Anadolu ezgilerinin Theodorakis’in hangi yapıtıyla uyuştuğu konusundaki araştırmaların sonucunu konserde değerlendireceklerini belirtiyor.

Margarita Theodorakis, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ı da ziyaret ederek projesini dile getirdi. Büyükelçi Kerim Uras da böyle güzel bir çalışma karşısında ilgisiz kalmadı. Margarita’nın her pazartesi Yunan bestecilerle toplandığı evine giderek usta udilerin ve gitaristlerin Anadolu Rum müziğinden oluşan Rebetiko şarkılarını dinledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs 2010′da Atina’da katıldığı Türk-Yunan İş Forumu Toplantısı’nın ardından eşi Emine Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile birlikte Mikis Theodorakis’i evinde ziyaret etmişti.


Recep Tayyip Erdoğan ve Mikis Teodorakis

Yunanistan’lı besteci Mikis Teodorakis’in kızı “Mikis Theodorakis Halk Orkestrası” yöneticisi Margarita Theodorakis şöyle devam etti:

“”Babam Türk-Yunan ilişkilerinin en zor dönemlerinde bile Türk-Yunan dostluğu için mücadele eden bir isimdir. Ben de aynı yolda ilerlemek istiyorum. Amacım, kökleri Anadolu’ya dayanan Mikis Theodorakis’in müziğiyle, Türkiye ve Yunanistan’da söylenen geleneksel Anadolu şarkılarını birleştirerek iki halkın ortak paydalarını ortaya çıkarmak. Anadolu’da türeyen müziklerin Rumcası ile Türkçesi’ni birleştirip canlandırmak istiyorum. İki orkestrayı birleştireceğim, ortak ezgilerimizin Türkçeleriyle Rumcalarıyla beraber gerek Türkiye’de gerekse Yunanistan’da konserler vereceğiz. Ortak sanatçılar ve ortak şarkılar da olacak. Çünkü, Türkiye’de söylenen şarkıların bazıları Yunanistan’da da söyleniyor. Şu anda bunun çalışmasını yapıyoruz, önümüzdeki yıl İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara, Atina ve Selanik ile Avrupa’da konserler planlıyoruz. Bazı temaslarımız oldu, projemiz olumlu bulundu. Zenginleştirmek için de bir takım öneriler var, görüşüyoruz. Anneannem, babaannem İzmir’lidir. babam Anadolu ninnileriyle büyümüş ve müziğinde Anadolu’dan ilham almıştır.”

Mikis Theodorakis ile Zülfü Livaneli, Türk-Yunan ilişkilerinin en zor dönemlerinde gerek Atina, gerek İstanbul / İzmir gerekse Avrupa’’da ortak konserler vermişlerdi.




Hoşgeldiniz