Ravi Shankar: Geleneksel müziğin uluslararası sesi hayata veda etti…


Toplam Okunma: 3662 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:09
Kategori: Haberler

Bir geleneksel müzik çalgısının senfonik orkestra için konçertosunu yazarak geleneksel müziklerin orkestra içinde çalgısıyla beraber kullanılması yolunu açan, batı müziğini etkilediği uluslararası müzik çevrelerince kabul edilen, Hint geleneksel müzik çalgısı Sitar ustası Pandit Ravi Shankar (d. 1920) dün akşam (11 Aralık 2012) San Diego’da hayatını kaybetti.

ABD’li şarkı sözü yazarı ve solist Norah Jones’un da babası olan Ravi Shankar’ın birkaç gün önce ameliyat olmak için Güney California’daki San Dieoga’ya geldiği belirtildi.

Hindistan Başbakanlığı Shankar’ın öldüğünü ve kendisini büyük ulusal bir değer olarak gördüklerini açıkladı.

1967 yılında Monterey ve Woodstock festivallerinde başladığı uluslararası müzik hayatına 3 Grammy ödülü sığdıran Shankar, 80 yıllık müzik hayatı boyunca milyonlarca jazz, rock ve klasik müzikseveri hint ezgileri ile tanıştırma başarısını göstermiş, 1960larda hippi müziğinin idol isimleri ile bir araya gelmiş, Beatles ile ahbap olmuş, Beatles üyelerinden George Harrison, Ravi Shankar’ı “Dünya müziğinin büyükbabası” olarak tanımlamıştı.

Shankar dünya müziğine katkılarını George Harrison, Yehudi Menuhin ve jazz saksafoncusu John Coltrain ile birlikte müzik yaparak pekiştirmiş, doğu ile batı müziği arasında bir köprü işlevi görmüştü.

Ünlü kemancı Yehudi Menuhin ile kurduğu arkadaşlık ve besteci Philip Glass’la kurduğu işbirliği klasik müziği de etkilemesine imkan tanımış, Menuhin ile 1960′larda ve 1970′lerde “West Meets East” albümlerini çıkarmıştı. Bu beraberlik ikiliye bir Grammy kazandırmış, ayrıca Shankar’a Londra Senfoni Orkestrası ve New York Filarmoni Orkestrası tarafından da seslendirilen bir sitar konçertosu yazması için kapı açmıştı. Birçok yeteneği bulunan Shankar, birkaç kitap yazmış, tiyatro ile ilgilenmiş ve 1982 yapımı Gandhi adlı film için yaptığı beste ona Oscar adaylığı da getirmişti.

Dönemin başbakanı Rajiv Gandhi tarafından aday gösterildikten sonra 1986′dan 1992′ye kadar Hindistan Parlamentosu’nda da görev yapmıştı. ABD’li ünlü şarkıcı Norah Jones’un da babası olan Shankar, son konserini 4 Kasım 2012′de California’daki Long Beach’te kendisi gibi sitar çalan diğer kızı Anoushka Shankar Wright ile birlikte vermişti.

Ailesinin açıklaması şöyle:
“Üzüntü ve keder içinde olsak da onunla birlikte yaşamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. O müziği ile kalplerimizde sonsuza dek yaşamaya devam edecek”.




Hoşgeldiniz