Eurovision 2013’e gitmiyoruz…


Toplam Okunma: 2792 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 13:31
Kategori: Haberler

TRT Genel Müdürlüğü, Mayıs 2013′te İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na Türkiye’nin katılmayacağını açıkladı. Yarışmadaki haksız uygulamaların gerekçe olarak gösterildiği açıklamanın devamı şöyle: ” Avrupa Yayıncılar Birliği’nin (EBU) ‘ayrıcalıklı’ üyeleri Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın son yıllarda elde ettiği ‘başarısız sonuçlar’ dolayısıyla izleyici oylarının sonuca etkisi yüzde 50′ye indirilmiş olup bu ülkeler yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadırlar. Bu durum diğer katılımcılar nezdinde haksızlık yaratmaktadır.”

TRT Genel Müdürlüğü açıklaması:

”Kurumumuz, üyesi bulunduğu EBU’nun (Avrupa Yayın Birliği) Eurovision Şarkı Yarışması’na 1975 yılında ilk kez katılmış ve bugüne kadar toplam 34 yarışmada yer almıştır. Ancak 1976, 1977, 1979 ve 1994 yıllarında ise çeşitli sebeplerle yarışmaya katılmama kararı almıştır.

Şarkı yarışması dönemi içerisinde ilk defa 1997 yılında Şebnem Paker’in yorumladığı ‘Dinle’ adlı eserle alınan 3′üncülükle Türk kamuoyunun bu yarışmaya ilgisi artmış ve hep üst dereceler beklenir olmuştur. 2003 yılında Letonya/Riga’da Sertab Erener’in yorumladığı ‘Everyway That I Can’ isimli eserin birinci olması, Türk kamuoyunun tüm dikkatlerini üzerine çekmiştir.

TRT son 10 yıl içerisinde; bir birincilik (2003), üç dördüncülük (2004, 2007, 2009), iki yedincilik (2008, 2012), bir ikincilikle (2010) tarihi bir başarıya imza atmıştır.

Nitekim izleyici oylamasına geçilen 2003-2010 arasında yıllarda sanatçılarımızın elde ettiği başarılar daha yüksektir. 2011 yılından itibaren izleyici oylarının etkisi yüzde 50′ye indirilmiştir (yüzde 50 izleyici, yüzde 50 jüri.) Bu kararın alınmasında EBU’nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir. Nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır.

Bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik. 2013 yılında İsveç/Malmö şehrinde yapılacak 58. Eurovision Şarkı Yarışması için bir ön hazırlık çalışması yapılmış ve bunun için 2 Kasım 2012 tarihinde müzik sektörünün ve medyanın yer aldığı, geçmişteki yarışmalara katılarak belirli derece almış sanatçı, besteci, aranjör vb. kişilerden oluşan Eurovision Şarkı Yarışması 2. Özel Danışma Kurulu İstanbul Radyosu’nda toplamış ve katılımcıların Eurovision Şarkı Yarışması’na hangi yöntemle eser seçerse daha iyi bir sonuç elde edeceği konusunda görüşlerine başvurulmuştur.

Bu yıl İsveç/Malmö’de yapılacak olan 58. Eurovision Şarkı Yarışması’na ekonomik nedenlerle bazı ülkelerin katılamayacağı yönünde de duyumlar alınmıştır. TRT’nin EBU üyeliği çerçevesinde iştirak ettiği Eurovision Şarkı Yarışması’na katılım kararı her yayıncı kurumun kendi inisiyatifindedir. Bu kapsamda Kurumumuz, 2013 yılında İsveç’de düzenlenecek 58. Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmama kararı almıştır. Bundan sonraki süreç içerisinde, Eurovision Şarkı Yarışması 2. Özel Danışma Kurulu üyelerinin görüşleri de dikkate alınarak, Kurumumuzun daha sağlıklı ve faydalı değerlendirme yapması ve ileriki yılların stratejisini oluşturması planlanmaktadır.”

TRT Müzik Kanalı Koordinatörü ve Eurovision Delegasyon Başkanı
İsmail Güngör:
“Katılmama kararı kurumumuzun tamamen dik duruşuyla ilgilidir. EBU’nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülke (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) başarısız sonuçlar alınca, oylama sistemini değiştirmek istemiştir. Bunu diğer üyelere sormadan yapmaları karşısında biz tavır aldık.” Biz yaptık oldu ” mantığı bize çok ters geldi. Tüm üyelere danışılmalıydı. Oylama sonucuna biz saygı duyardık. Katılmama kararı bir yıldır konuşuluyordu. Sonuç alamayınca son nokta konuldu… Bazı ülkeler ekonomik nedenlerle yarışmaya katılmayacaklarını açıkladılar. Ülkemizin durumu ortada, her şey yolunda gidiyor. TRT artık tüketen değil üreten bir kuruma dönüştü. Katılmama kararı ardında kesinlikle ekonomik ya da başka nedenler yatmıyor.”

Portekiz, Polonya, Bosna-Hersek, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ‘ekonomik nedenlerden’ dolayı Eurovision’dan çekildiklerini açıkladı…

* * *
Cengiz Semercioğlu:
…Eurovision’da Avrupalı Türkler oy yağdırıyor, şarkı iyiymiş kötüymüş önemli değil. Fransa’yla aramızın en kötü olduğu dönemde 12 puan aldık hatırlayın. Dolayısıyla TRT, “Son 10 yılda büyük başarı kazandık” diyor ya… Şarkıcıların değil, SMS atan Avrupalı Türkler’in başarısıdır… EBU (Avrupa Yayın Birliği) bunu gördü ve sistemi 2011’den itibaren yüzde 50 halk oyu, yüzde 50 ülke jürisi yaptı. O yıl Yüksek Sadakat finale bile kalamadı. Bir sonraki yıl Can Bonomo yedinci oldu.  TRT’nin haksızlık itirazına da katılmıyorum. Türkiye’nin yüzde yüz halk oylamasıyla her sene belli ülkelerden 12 puan alması diğer ülkelere haksızlık değil mi? Yüzde 50 halk oylaması, yüzde 50 ülke jürisi daha adil gözüküyor. Ama TRT’nin yerden göğe haklı olduğu bir konu var. Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın ayrıcalıklı ülke olması… Elenseler de, yarı finali geçemeseler de bu 5 ülkenin doğrudan finallare katılması. TRT’nin stratejisi bu imtiyazın kalkması karşılığında yüzde 50-yüzde 50’yi kabul etmek olmalı… (Hürriyet-Kelebek eki 17 Aralık 2012)

Onur Baştürk:
TRT ister ekonomik nedenle, ister gönderecek şarkıcı bulamadığı için isterse de oylama sisteminde başka ülkelere tanınan ayrıcalıkları bahane ederek Eurovision’a bu yıl katılmaktan vazgeçmesi hiç de büyük kayıp değil. Bu konuda “Kesinlikle kayıp” diyen Naim Dilmener gibi düşünmüyorum. Bu konuda anlamadığım tek şey, TRT’nin yakın zamanda bir danışman kurulu filan toplayıp neden “Kimi göndersek?” diye herkesten uzun uzun görüşler aldığı…(Hürriyet-Kelebek eki 17 Aralık 2012)

Naim Dilmener:
…Katılmamaya gerekçe olarak “ayrıcalıklı ülkeler ve oylama sistemi” gösterilse de bu sistem en çok bize yarıyor, gurbetçi vatandaşlarımız bizi destekliyor ve biz hep ilk ondayız. Bu oylama metodu bize birincilik getiren oylama sistemidir. Bir gerekçe olamaz. Ben başka nedenler olduğunu düşünüyorum. Aklıma bir tasarruf tedbiri olabileceği geliyor… Katılma çalışmaları için danışma kurulu bile topladılar. Geçen sene Can Bonomo nedeniyle çok eleştirilmişlerdi. Kadın solist göndermeyeceklerini net olarak duymuştuk zaten. Belki de bütün kamuoyunu memnun edecek erkek isim bulamadılar… Eurovision kendimizi gösterme alanı, yeni sanatçılar için de kendini sunma ortamıydı. Türkiye’nin Eurovision’a katılmaması bir kayıptır… (Magazinkolik.com - 15 Aralık 2012)




Hoşgeldiniz