Kral TV’de klipler artık ücretsiz dönecek…


Toplam Okunma: 15072 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 18:55
Kategori: Haberler

Kurulduğu günden bu yana kliplerinin yayınlanması için şarkıcılardan ücret alan Kral TV, bu uygulamasından vazgeçtiğini açıkladı. Doğuş Grubu’nun sahibi olduğu Kral TV, 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren klip promosyon alanlarını sektörden gelen talep neticesinde kapatıyor. Kral TV günlük playlistleri artık en çok satan albümlerin klipleri, dijitalde en çok indirilen ve dinlenen şarkılar ve Nielsen raporlarına göre haftalık olarak radyolarda en çok çalan şarkıların kliplerinden oluşacak…

Doğuş Grubu müzik kanalında ‘parayı veren klibini döndürür’ devri bitiyor. Böylece büyük bütçesi olmasa da kaliteli müzik yapan şarkıcılara televizyon kapısı açılmış olacak. Halk, ücret uygulaması nedeniyle para ödeyemeyen şarkıcının müziğini dinleme imkanı bulamıyordu.

Yeni uygulamanın diğer bir özelliği de Kral TV yayın akışının içinde yeni çıkan şarkıcılara destek verecek özel yayın kuşaklarının açılacak olması…

Şarkıcıların uygulama hakkındaki görüşleri(1):

Bendeniz:
Geç, hatta çok geç! Müzik piyasası bu hale gelmeden yapılsaydı keşke. Birçok sanatçının, birçok şarkısı kliplendirilemeden eridi gitti. Klipler kalitesizleşiyordu çünkü insanlar yayın parasını da düşünmek zorundaydı. Şimdi bunlar olmayacak. Büyük firmalar şimdiye kadar bu durumdan faydalandı. Birçok sanatçıyı kendi bünyelerinde topladılar. Ve hepsine sahip çıkamadıkları için de hem kendilerine hem sanatçılarına zarar verdiler. Güzel şarkı ve klip parasız yayınlanmalı. Gidişat belki düzelebilir.

Sibel Tüzün:
Müzik sektörümüzün içinde bulunduğu zor dönemi aşmasında önem taşıyacak bir karar. Özellikle bağımsız yapımcıların ve müzisyenlerin, alternatif seslerin piyasada daha çok yer alması sağlanır böylece.

Eflatun:
Eskiden parası olanların yön verdiği bir sektörken şimdi, sanatı, şarkıları ve özgün fikirleri olanların ışıldayacağı bir çağa adım atıyoruz.

Sinan Akçıl:
Karar olumlu ama yeni isimlere umut olmaz. Tam tersi yenilerin işleri daha da zorlaşacak. Klibini, albümünü iyi ve kaliteli yapanın eserleri yayınlanacak ve gerçek başarıyı göreceğiz. Parayı veren düdüğü çalamayacak çünkü iyi müzik ve iyi şarkı değerli bir şeydir.

Gökhan Türkmen:
Ürettiklerimizin yayına verilmesi için ödenen paraya hep acımışımdır. Bu para Türk müziğine bir katkı sağlamış olsa tamam; ancak tam tersine ‘Param varsa yayınlatırım’ şeklinde bir çıkışla bu iş maalesef daha kötü boyutlara geldi. Tabii şu da var: Müzik kime ve neye göre kaliteli, iyi ve güzel?

Hande Yener:
Müzikalite için albümlere harcanan paraya acımıyorum ama kliplerın yayınlanması için harcanan paraya yazık! Asıl üretenlerin telif hakkı kazanması gerek. Hem müziğe yeni başlayanlar için, hem de tüm müzik şirketleri için isabetli bir karar. İyi müzik yapan herkesin şansı artacak. Eşit olacak. Dilerim ki burada da şahsi ilişkiler öne çıkmaz. İyi olanlar kazanır.

Demet Sağıroğlu:
Bugüne kadar emek verilen, beğenilen, ekranda olmayı hak eden nice kaliteli yapım, hiç duyulamadan, sırf promosyon bütçesi yok diye haksız yere heba olup gitti. Bu adımı takdirle karşılıyorum.

Mavi:
Karar umut verici görünse de ‘Klipleri radyolarda en çok çalınan şarkılara ve satış listelerine göre belirleyeceğiz’ açıklaması hayal kırıklığı yarattı. Popüler isimlere yer verdikleri kadar yeni ses ve türlere yer vermeyeceklerse, piyasa iyice kilitlenecek demektir.
Zaten radyoların bir kısmı bir süredir reklam geliri kaygısıyla popüler şarkıları çalıyor. Bu sonuçları baz alan bir müzik televizyonu da tekeli sağlamlaştırmaktan öte gitmeyecektir.

Gülben Ergen:
Sektör için ne güzel bir haber, hayırlı olsun …

Deniz Seki:
Sektor İcin Muthis Bir Haber … Bravo Kral tv

Ayça Varlıer:
Muhtesem haberle ben de cok sevinenlerdenim, albumum Subat ayinda cikacak.. alkislarım Kral Tv için

Deniz Erdem (Avrupa Müzik Patronu):
Kral tv Dogus grubuna yakisani yapti…

Polat Yağcı (Poll Production Patronu):
Kral tv klipten para almamaya karar verdi. Tweetırda kiyamet koptu. Sanirsin butun herkesin klibi var…

Çağlayan Topaloğlu:
KralTV verdiğiniz destek Türk müziği için büyük bir adım.Tebrikler…

Reyhan Karaca:
Muzik”yapanlar icin cok onemli bir degisim olacak tebrikler

Nihat Doğan:
Yeni yılda kral tv de yayınlanacak kliplerden ücret almayı kaldıracak olan doğuş grubu ( Ferit Sahenk ) beyefendiye sektör adına tsk ederiz

Levent Dörter:
Turk pop muziginin ufkunun genislemesi adina cok önemli bir karar alip ücretsiz yayina gecti.

Nadide Sultan:
Müzik dünyasında alınmış en radikal kararlardan biri Tebrik ediyorum harika bir haber bu…

Gökhan Tepe:
Kral’a yakışan budur .. Tebrikler

Fettah Can:
Tebrik ederim bu yaklaşımla birçok genç sanatçı adayının geleceğine katkıda bulunacaksınız…

Kral TV-Kral FM Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akbay Nisan 2012’de verdiği bir röportaj’da(2) “kliplerden alınan ücret konusu”nu şöyle yanıtlamıştı:
. . .
Peki klipleri yayınlamak için ücret aldığınız doğru mu?

- Bize klip geldiğinde önce yayınlayıp yayınlamayacağımıza ve hangi kanalda yayınlayacağımıza bakarız. Yayınlayacağımız klipleri de ikiye ayırırız; bize faydası olan veya bize bir etkisi olmayan… İkinci gruptaki klipleri, rezervasyon yapıldığı takdirde yayınlarız, yani ücreti ödendiği takdirde.

Ücret ne kadar?

- Bir kere yayınlanmasının ücreti 75 dolar. Klibi çok beğenirsek, rezervasyona gerek duymadan günde iki-üç kere de yayınlarız. Bilinen isimler de kliplerini ilk bize verirlerse, “Biz bu klibi destekleyeceğiz, rezervasyona gerek yok” deriz.

“Ben çok para vereyim, klibimi günde 10 kere yayınlayın” denirse ne yapıyorsunuz?

- “10 olmaz, o haksız rekabete girer” deriz. Ama 15 gün boyunca günde yedi kez yayınlanmasını isterse, “Yayınımıza müdahale ediyorsun, karşılığında ücretini ödemen gerekiyor” deriz.

Günde 10 kez yayınlanması haksız rekabet de, yedi kez yayınlanması değil mi?

- Altı-yedi yayın normal. Bizim yayın akışımızın yüzde 30′u promosyon alanıdır, yüzde 70′i de serbest alan. Serbest alanda paralı klip yayınlanmaz. Yüzde 30′u aştığında rezervasyonu durdururuz.
. . .
__________________________________
(1) http://www.aksam.com.tr/parasiz-klip-yayini-turk-muzigine-ne-katar–156945h.html
(2) http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/printnews.aspx?DocID=20379508




Hoşgeldiniz