Sezen Aksu’dan Yannis Karalis’e tazminat…


Toplam Okunma: 4217 | En Son Okunma: 18.04.2024 - 10:32
Kategori: Haberler

Sezen Aksu’nun seslendirdiği şarkılar arasında bulunan “Adı Bende Saklı” başlıklı parça’nın telif hakkının ‘Secret Love’ın bestecisi Georgios Stavrianos’a ödendiği savunmasına rağmen, şarkının asıl bestecisi Yunanistan’lı Yannis Karalis’in İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açtığı dava sonucunda Sezen Aksu, Yannis Karalis’e tazminat ödemeye mahkum oldu…

Sezen Aksu “Adı Bende Saklı” başlıklı şarkıyı 2 albümünde kullanmıştı…

Besteci Yannis Karalis, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, ‘Eclipse’ adlı bestesinin Sezen Aksu tarafından “Adı Bende Saklı” adıyla 2 ayrı ticari albümde izinsiz kaydedildiğini, bazı filmlerde de kullanıldığını belirterek 1 milyon Euro’luk tazminat ve ayrıca yazılı özür talebinde bulundu.

Karalis şöyle devam etti:
“Eserin sahibinin ben olduğunu hiçe saymış, eser hakkındaki haklarıma tecavüz etmişlerdir. İyi niyetimi suiistimal edip beni oyalayarak şimdiye kadar harekete geçmekten alıkoydular…”

Dava 2003 yılında 1 milyon Euro (2 milyon 350 bin TL) tazminat isteyen Karalis’in isteği üzerine açıldı ve 10 yılda sonuçlandı.

Karara göre Aksu’nun söylediği beste Yunanlı besteci Yiannis Karalis’e ait…

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi 1 milyon Euro (2 milyon 350 bin TL) tazminat isteğini fazla bularak 15 bin Euro (35 bin 250 TL) tazminatla yetindi.

Bugüne kadar 7 kişinin bilirkişilik yaptığı davada yapımcı Erol Köse bilirkişi olarak bestenin Karalis’e ait olduğu görüşünü bildirdi.

Minik Serçe’nin menajeri Yaşar Gaga’nın karar üzerine tepkisi şöyle:

“Konuyu mahkemeye getiren Universal Müzik Şirketi’dir. Sezen Hanım’ın ‘Adı Bende Saklı’ şarkısının bulunduğu albümün kartonetinde besteci olarak Yannis Karalis yerine başka bir isim yazılmış. Yani hata Sezen Aksu’nun değildir. Biz kimsenin hakkını elinden almadık. Böyle bir nedenden dolayı da bu kadar büyük bir tazminat verilmemeliydi…”

* * *
Milliyet Gazetesi Ali Eyüboğlu’nun köşe yazısı:

Sezen Aksu takma kafana… Ali Eyüboğlu(1)

Yunan besteci Yiannis Karalis’in açtığı davada Sezen Aksu, 15 bin euro tazminat ödemeye mahkum olmuş. Albümlerde kullanılan eserlerin izinlerini müzik şirketleri alır. Ortada bir yanlış varsa bunu yapan belli: Raks Universal

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Sezen Aksu’yu tazminat ödemeye mahkum etmiş!
Sebep?
1998’de çıkardığı albümdeki ‘Adı Bende Saklı’nın bestecisi Yunan Yiannis Karalis’miş, ama besteci olarak Giorgos Stravrianos gösterilip, telifler ona ödenmiş. Bu da eserin izinsiz kullanımına girermiş.
Yunan bestecinin 1 milyon euro tazminat isteğiyle açtığı davada, şarkının sözlerini Sezen Aksu’yla ortaklaşa yazan Meral Okay beraat etmiş, Sezen Aksu’ysa 15 bin euro tazminat ödemeye mahkum olmuş. Yerel mahkemenin verdiği bu kararın temyiz aşamasında bozulacağı kanaatindeyim.
Çünkü bu olayda asıl muhatap müzik şirketidir.
Albümlerde kullanılan eserlerin izinlerini müzik şirketleri alır.
Raks Universal, izin için MESAM ve AEPI’ye başvurmuş. Müzikotek firması eserin sahibinin Giorgos Stravrianos olduğunu beyan edince 1998-2000 yılları arasında telif ona ödenmiş. 2000’de Yiannis Karalis eserin kendisine ait olduğunu belgeleyince, o tarihten sonra ödemeler ona yapılmış.
Ortada bir yanlış varsa, bunu yapan belli:
Raks Universal.
Battığı için ortada Raks diye bir şirket olmayınca Sezen’e kesti faturayı mahkeme.
‘Adı Bende Saklı’nın iki söz yazarı var:
Meral Okay ve Sezen Aksu.
Okay öldü diye her halde onun için ‘beraat’ kararı veren mahkemenin, aynı eylem nedeniyle Sezen Aksu’yu tazminata mahkum etmesi normal mi?
10 yıl süren, bu sürede 7 bilirkişi değiştiren bir davanın sonucu bu denli tartışmalıysa, vay halimize.
90’lardan günümüze dilimize pelesenk olmuş yüzlerce hit şarkıyı yazıp, bestelemiş bir insanın izinsiz şarkı kullanmış gibi lanse edilmesinin Aksu’nun moralini bozduğunu biliyorum, o yüzden de ona hatırlatmak istiyorum.
Hakkında ağıt yaktığın Erdal Eren’in yaşını büyütüp idam edenlerin yaptıkları yasalarla yönetilen bir ülkede yaşıyoruz.
Böyle şeylere kafanı takıp da yok yere tansiyonunu fırlatma.
_______________________________

(1) Milliyet Gazetesi 07.01.2013 -
http://cadde.milliyet.com.tr/2013/01/07/YazarDetay/1652080/SEZEN_AKSU_TAKMA_KAFANA




Hoşgeldiniz