“Üç Santur”un konseri İzmir MÜZİKSEV’de…


Toplam Okunma: 4035 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:51
Kategori: Konserler

Tarihi 3500 yıl önceye, Mezopotamya’ya uzanan, Türkiye’de yazılmış ilk metodu baskı sırasında kaybolan, Osmanlı Saray Müziği’nin de vazgeçilmez çalgısı Santur’un(*) Türkiye’de -sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen- üstadlarının en önemli üç ismi 15 Ocak 2013 Salı günü saat 20.00’de İzmir MÜZİKSEV Salonunda bir araya geliyor. Geleneksel Türk müziğinde belki de ilk kez gerçekleşecek “Santur Üçlüsü” konseri gerek repertuarı gerekse bir ilkin tınısını duyuracak olmaları açısından önem taşıyor…

Konserin solistleri:
İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu E. Sanatçısı Santuri Dr. Ümit Mutlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğr. Gör. Santuri Murat Burçin Derçin, Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Müzik Bilimleri Bölümü öğrencisi Santuri Ozan Özdemir ve İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ritm sanatçısı Hilmi Eroğul.

Santur İran’da sesi kadın sesine benzediği için yaklaşık 500 yıl yasaklanan ama doğduğu coğrafyada unutulmayan bir çalgı.

Türkiye’deki ilk metodu Santuri Ziya Santur (1869-1952) tarafından 1940’larda yazılan, 1952’de Türk Musikisi Dergisi’nce basılacak iken; hatta aynı dergide “basıldı” şeklinde yayınlanan üç ilana rağmen basılmayan, baskı sırasında kaybolan ve 1984’de Dr. Ayhan Sarı tarafından bulunarak meydana çıkarılan geleneksel müziğimizdeki santur macerasının ayrıntıları yine Dr. Ayhan Sarı’nın kaleme aldığı basılmak üzere olan “Türkiye’de İlk Ney, Santur Metodu ile Ziya Santur” kitabında anlatılıyor …

Konser mekanı, Güner Özkan Çalgı Koleksiyonu olarak tanınan Türkiye’nin ilk çalgı müzesinin de bulunduğu Eczacıbaşı İzmir Kültür ve Sanat Vakfı MÜZİKSEV salonu…

MÜZİKSEV İzmir Alsancak Garı karşısındaki Atatürk Caddesi No: 458 ….
______________________________
(*) Bkz: “Konservatuarlarımızda neden santur öğretilmiyor…”
http://www.musikidergisi.net/?p=1944




Hoşgeldiniz