Şarjlı imam amfi ve hoparlörün faydası…


Toplam Okunma: 5214 | En Son Okunma: 17.04.2024 - 23:19
Kategori: Basından

Türkiye Gazetesi’nden Mehmet Ali Demirbaş’ın yazısı sual ile başlıyor. Diyor ki: “Hoparlör de mizmar, yani çalgı aleti olduğuna ve ibadetlerde çalgı kullanmak da küfür olduğuna göre, ilahi okurken hoparlör kullanmak küfür olmaz mı?.. CEVAP: Hoparlör, çalgı olarak kullanıldığı gibi, konuşmaları iletmek için de kullanılıyor. Günah işlerde kullanılmadığı zaman, ibadete haram karıştırılmış olmaz. Mesela, davul çalgıdır. Davulu sofra gibi kullanıp, üzerinde yemek yense, davul çalma günahı olmaz…

Çalgı olarak kullanılmış sayılmaz. Davul derisinin günahı olmaz, onu çalgı olarak kullanmak günahtır. Davulu su kırbası olarak, su tulumu olarak kullanmak günah değildir. İçki konmuş bir şişe, yıkanıp su konsa hiç mahzuru olmaz. Bunun gibi, zurnalar birbirine bağlanıp su akıtılsa içilen suya mizmar, çalgı karışmış olmaz.


“Şarjlı imam amfi” - http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-tasinabilir-muzik-sarzli-imam-anfi-101509315/detay/

Radyolarda hiç müzik çalınmasa ve dine aykırı şey yapılmasa, radyonun, hoparlörün suçu ne ki? Dine uygun şeyler, dinî bilgiler verilse, gayet uygundur, günah değildir. Bunun için din kitaplarımızda da şöyle bildiriliyor:

İslam âlimleri fennin bulduklarını hep iyi karşılamıştır. Radyo, televizyon ve hoparlörle, her yerde faydalı yayınlar yapılması sevabdır, fakat ibadetleri, hoparlörle yapmak caiz değildir. (S. Ebediyye)

______________________________

(1) Mehmet Ali Demirbaş “Hoparlörün faydası”, Türkiye Gazetesi, 21 Ocak 2013 Pazartesi
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/makaledetay.aspx?id=562223




Hoşgeldiniz