TRT denetiminden geçen amatör GTSM korosu…


Toplam Okunma: 3961 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:49
Kategori: Eleştiri/Kritik

Amatör koro müziği; toplumda hem katılımcı korist & müzisyenler, hem de katılımcıların yakınları açısından en azından birçok devlet korosundan daha fazla rağbet gören bir müzik uğraşı alanıdır. Sadece İzmir’de 300 amatör koro olduğu gözönünde bulundurulduğunda; kökeninde toplu müzik yapma geleneğinin olmadığı bir müzik türünde ev hanımından doktora, öğrenciye değin yaygınlaşarak belediyesinden derneğine, resmi/özel kurumuna toplumun geniş kesimlerinde rağbet bulan amatör koroların geliştirilebilir bir çalışma alanı olduğu bilincinin gelişmesi bekleniyor yıllardır… Peki o alanda şimdi kimler görev yapıyor?.. Ve ana soru: Amatör koroları amatörler mi, yoksa müzik okulu mezunları mı yönetmelidir?.. (*)

Tabii ki azımsanmıyacak ölçüde halk kitlesini arkasına alan bu amatör koroların doğru değerlendirilmesini de…

*   *   *

Okuyanlar için küçük ama İnegöl Belediyesi Türk Müziği Korosu müzisyenleri için büyük bir haberi aktarıyoruz:

“İnegöl Belediyesi Türk Müziği Korosu’nun seslendirdiği eserler, TRT denetiminden başarıyla geçti”…

30 Haziran 2012′de Ankara Radyosu’ndaki Amatör Korolar programına katılan İnegöl Belediyesi Türk Müziği Korosu’nun seslendirdiği eserler, TRT denetiminden başarıyla geçti ve program 02 Mart 2013 akşamı TRT Nağme radyo kanalında da yayınlandı.

İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin konuya ilişkin yaptığı açıklamada birçok ses sanatçısı ve koro için TRT denetiminden geçmenin çok zor bir olay olduğunu söyleyerek, İnegöl Belediyesi Türk Müziği Korosunun bu sınavı başarıyla geçmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Şahin, İnegöl Belediyesi Türk Müziği Korosu’nun, TRT Ankara Radyosu tarafından, çeşitli programlar için deneme seslendirmesi yapma adına 30 Haziran 2012′de Ankara’ya davet edildiğini söyleyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Türk Müziği Korosu olarak bu davete 40 kişilik kadroyla cevap verdik ve TRT Ankara Radyosu Amatör Korolar programına katıldık. Burada koro ve solistler geçidi şeklinde 11 eser seslendirildi. Eserler solo-koro şeklinde değerlendirildi ve TRT Ankara radyosunun uzman kadrosu tarafından incelendi ve eserlerin tamamı denetimden geçti. TRT Nağme Radyosu Amatör Korolar programında yayınlanacak olan TMK eserlerimizi tüm İnegöllü sanatseverlerin dinlemesini ve programı kaçırmamalarını öneriyoruz. Ben bir kez daha TMK koromuzun değerli şefi Diler Yalaza hanımefendiyi ve koromuzun tüm üyelerini tebrik ediyor bu başarılarının devamını diliyorum.”

İnegöl Belediyesi Türk Müziği Korosu’nun Radyo kaydında seslendirdiği repertuar:

1- “Hicâz Humayûn Peşrevi”, Veli Dede
2- ”Firkatin aldı” Bimen Şen
3- ”Seni sevda çiçeğim” İbrahim Uygun
4-”Mâh yüzüne âşıkânım” Hamamîzade İsmâil Dede, Solist: Osman AŞIK
5- ”Sîne-i sûzânıma âhım yeter” Lemi ATLI, Solist: Tolga ŞEKERCİ
6- ” Söyle derdini kaç yıl çekecek bu dertli başım”, Hüseyin MAYADAĞ, Solist: Sadettin ÇAKIR
7- ”Kapıldım gidiyorum bahtımın rüzgârına”, Kaptanzade Ali Rıza Bey, Solist: Duygu ŞEN
8- ”Pınarın başında su verdin içtim” Burhanettin DERAN, Koro
9- ”Ela gözlerine kurban olduğum” Sadeddin KAYNAK koro
10- ” Erkilet güzeli bağlar bozuyor” Hicâz türkü, koro
11- ” Körfezdeki üç beş güzel” Yıldırım GÜRSES, koro
_______________________________________
(*) A. Sarı




Hoşgeldiniz