Çin’de Türk Kültür Yılı açılışı 21 Mart 2013’de…


Toplam Okunma: 2387 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:08
Kategori: Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ”2013 Çin’de Türk Kültür Yılı”nın resmi açılış törenine katılmak üzere beraberindeki heyetle bugün Çin Halk Cumhuriyeti’ne gidiyor. Bir ay sürecek etkinliklerde ülkemizi resmi ve özel sanatçılarımız temsil edecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik; Şanlıurfa Milletvekili Türk - Çin Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Emin Önen ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng’ın katılımıyla Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de açılışı gerçekleştirilecek  “2013 Çin’de Türk Kültür Yılı” etkinlikleri öncesinde Türkiye’de bir basın toplantısı düzenlediler…

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’den Çin’e yolculuk öncesi basın toplantısı:

 “Çin’de Türk Kültür Yılı”nı kutlayacağız. Bu çerçevede 21 Mart’ta Pekin’de, 25 Mart’ta Şangay’da gala programı olacak. Türk kültürüyle Çin kültürü tarih içinde etkileşerek, birbirini etkileyerek, zaman zaman birbirini dönüştürerek, kol kola girmiş büyük bir tarih ve arka plana sahiptir. Bazı çalışmalarda, Türkleşmiş Çinlilerden veya Çin kültürü içinde eriyerek Çinlileşmiş Türk kabilelerinden bahsedilmekte, dolayısıyla iki kültürün ortak taşıyıcısı olan pek çok unsur, pek çok karışım da tarih içinde yer almıştır. Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da arttığını, ileri bir seviyeye taşınmış, hem kültürel hem de siyasi anlamda daha yoğun ilişkiler kurulmuştur. Geçen yıl Türkiye’deki Çin Kültür Yılı etkinlikleri vardı. Şimdi Çin’de Türk Kültür Yılı’nı kutlayacağız. Bu çerçevede 21 Mart’ta Pekin’de, 25 Mart’ta Şangay’da gala programı olacak. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürülüğü ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu sanatçılarından oluşan 140 kişilik ekiple katılıyoruz bu çalışmalara. Burada ortak kültürle, değerleri yansıtan enstrümanları, sembolleri, çeşitli kültürel etkinliklerin bir birini nasıl kucakladığını hep beraber göreceğiz. Çalışmalarla ilgili bakanlık görevine ilk geldiğim günlerde brifing almıştım. Sergileyeceğimiz görsel ögeler arasında porselenler de var. Dolayısıyla Çin’de eser sergileme, etkinliklerin çapını büyütme konusunda çok ciddi irademiz var. Bunu bütün bir yıla da yaymak istiyoruz. Sergilerden sahne sanatlarına, sinema haftalarına kadar ortak kültürümüzün geçmiş ve bugündeki bütün ortak alanlarını kapsayacak şekilde, geniş bir çerçevede Türkiye kendisini orada gösterecek. Bu başlangıç olsun, bundan sonrasında bunu daha da ileri götürelim. Mesafe olarak Çin bize çok uzak fakat ortak tarihimiz, kültürümüz bakımından en yakın olduğumuz ülkelerden birisi. Yine Pekin’in çok prestijli mekanlarından Çin Ulusal Gösteri Merkezi’nde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce Saraydan Kız Kaçırma adlı eser sergilenecek. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Pekin’de konser verecek. Şangay Müzesi’nde Anadolu Uygarlıkları adlı eski eser sergisi düzenlenecek. Merkez Bankası’na ait çağdaş Türk Resim Sanatı Koleksiyonları’ndan seçkin eserler Pekin’de ekim-kasım döneminde sergilenecek. Ayrıca Şangay ve Pekin başta olmak üzere değişik kesimlerde Türk Film haftaları düzenlenmesi çalışmaları yürütülüyor. Dolayısıyla Çin’de bu ve başka etkinliklerle çok ciddi şekilde Türk Kültür Yılı’nı hep beraber yaşayacağız. Etkinliklerin, iki halkın bu arka planı keşfetme, bu arka plana yaslanarak geleceğe daha büyük özgüvenle ve yeni iş birlikleriyle bakması konusunda bu kültür yıllarının zemin oluşturacağını düşünüyorum. Çin büyük bir misafirperverlik örneği sunuyor. İnşallah bu Türk ve Çin halkları arasındaki etkileşimlerin, ortaklığın, geleceğe beraber yürüme vizyonunun da önemli bir parçası haline gelir… ”

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Gong Şiaoseng:

“Çin halkı Türk kültürünü görmeyi sabırsızlıkla bekliyor. Anadolu Ateşi’nin bahar bayramında yaptığı gösteriyi 700 milyon kişinin Tv’den izledi. Türkiye’nin sanatçıları Çin halkının büyük ilgisini kazandı ve başarılı oldu. Ayrıca sanatçılarınız ve halklarımızın iletişimiyle başta kültür alanı olmak üzere diğer tüm alanlardaki iş birliğimizi de hızlandırabiliriz.




Hoşgeldiniz