Bolşoy da karıştı…


Toplam Okunma: 2815 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:08
Kategori: Haberler

Sanat kurumunu özelleştirme, sponsor bulma, maddi destek sağlama gibi uygulamaların marjinal bir sonucu Bolşoy Balesi’nde su yüzüne çıktı. Rus TV kanalı NTV’ye konuşan eski balerin Anastasia Volochkova, balerinlerin Bolşoy’a bağışta bulunan veya Bolşoy mütevelli heyeti üyeleri gibi aristokratların partilerine gönderildiklerini ve onlarla birlikte olmak için zorlandıklarını, genç balerinlerin kariyerlerini tehlikeye atmamak için bu duruma sessiz kaldıklarını söyledi…

Bolşoy Bale Okulu’nun baletlerinden Pavel Dmitrichenko’nun (29) Sanat yönetmeni Sergey Filin’e (42) ocak ayında kezzaplı saldırı düzenlemesinin ardından Bolşoy yeni bir iddia ile gündeme geldi.

NTV’de ünlü sunucu Tina Kandelaki’nin konuğu olan Voloçkova, Bolşoy Tiyatrosu’nda çalışan balerinlerin tiyatro yönetimi tarafından fuhuşa zorlandığını öne sürdü.

“Beni tiyatrodan kovduklarında kızlar arayarak korkunç şeyler anlattılar. 10 sene önce bu olaylar yeni yeni başlıyordu, şimdi çok daha kötü hal aldı. Bolşoy Tiyatrosu yönetimindeki ünlü isimlerden biri balerinleri tek tek çağırarak, hangi etkinliklere gitmeleri gerektiğini söylüyor. Oligarklara, VIP konuklara ‘eskortluk’ yapmaları için balerinlere adeta emir veriliyor. Yönetici, listeye göre kızları çağırıyor ve hepsine hangi eğlenceye, kutlamaya gideceğini ve kiminle yatması gerektiğini anlatıyor. Bunu yerine getirmek istemeyenler ise işten çıkarılmakla tehdit ediliyor”

Neden daha önce hiçbir balerinin bu konuyu gündeme taşımadığının sorulması üzerine Voloçkova, tiyatro çalışanlarının işlerini kaybetme korkusuyla sessiz kaldıklarını öne sürdü.

Anastasia Volochkova’nın diğer bir iddiası da Bolşoy dansçılarının birbirlerine kostümlerinin içine iğne yerleştirmesine kadar varan düşmanlıklar beslediği şeklinde…

RİA ajansının aradığı Bolşoy Tiyatrosu Basın Sözcüsü Katerina Novikova ise yorum yapmadı.
______________________________________
(*) Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nde yaşananlar hakkında 19 Mart 2013 tarihli gazete haberleri şöyleydi:

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) Personel ve Eğitim Şubesi Müdürü Nurten Baltacı, mobbinge (işyerinde psikolojik baskı) maruz kaldığını iddia etti. Görüntülerinin gizli kameraya çekildiğini belirten Personel ve Eğitim Şubesi Müdürü Baltacı, ANTDOB Müdürü Nilay Genç Çebi ile üç müdür yardımcısını Teftiş Kurulu’na şikâyet ederek konuyu şöyle özetledi:

“30 Ocak 2013 günü müdür sekreteri telefon ederek, Müdür Nilay Genç Çebi’nin beni beklediğini iletti. Makam odasında benden ve müdire hanımdan başka üç kişinin daha olduğunu görünce, talimatlar için çağrıldığımı düşündüm. Ancak oturur oturmaz müdür yardımcısı yüksek sesle bir metin okumaya başladı. Metnin Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün geçici görevlendirme yazısı olduğunu anladım. Belgeleri imzaladım ve makamdan ayrıldım. Daha sonra yeni görevime başladıktan yaklaşık iki hafta sonra mesai arkadaşlarım bir görüntü ulaştırdı. Geçici görev tebliği sırasında gizli kamerayla kayda alındığım ortaya çıktı. Görüntüdeki kişiler, geçici görevlendirmeyi öğrendiğim anda göstereceğimi zannettikleri duygusal tepkiye, o an şahit olmakla yetinmemişlerdir. Ancak bekledikleri tepkiyle karşılaşmayınca tedbirsiz davranmışlar ve görüntüler arkadaşlarımın eline geçmiş. Görüntülerde, ANTDOB Müdürü Nilay Genç Çebi, ANTDOB Müdür Yardımcısı Akın Ulutaş, ANTDOB Müdür Yardımcısı İrfan Avcı, ANTDOB Solist Sanatçısı ve Müdür Yardımcısı Nurdan Küçükekmekçi Aydın var.”

ANTDOB Müdürü Çebi’nin cevabı ise şöyle:

“Daha önce bir başka personele geçici görev tebliği sırasında bu kişi tepki gösterip hakarete varan sözler söylemişti. Biz de bu durumu göz önünde bulundurarak müdür yardımcısı arkadaşların önerisiyle böyle bir yol seçtik ve adı geçen arkadaşa görevlendirmesini tebliğ yaparken aynı olayı yaşamamak adına tebliğ anını kamerayla kayıt altına aldık.”

Sözkonusu video kaydı görüntüsü için bkz:
http://www.aksam.com.tr/media/video/?vid=2898




Hoşgeldiniz