Çin’de “Türkiye Araştırmaları Merkezi” açıldı…


Toplam Okunma: 2783 | En Son Okunma: 09.05.2024 - 02:05
Kategori: Haberler

Çin’in Şanghay Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından gerçekleştirildi. Şanghay Üniversitesi Rektörü Luo Hong Cie, Bakan Çelik’e üzerine Şanghay manolyası işlenmiş seramik bir vazo takdim ederken, Bakan Çelik ise rektöre Topkapı Sarayı’nda sergilenen eserlerden bir örnek hediye etti. Açılışın ardından öğrenci ve öğretim görevlileriyle hatıra fotoğrafı çektiren Çelik’e, fahri yüksek danışman beratı verildi.

Şanghay Üniversitesi Rektörü Luo Hong Cie ile birlikte gerçekleştirdikleri açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik şöyle dedi:
Dünya çapında adını duyurmuş Şanghay Üniversitesi’nde tarihi bir an yaşıyoruz. Kültür bütün ilişkilerin içinde aktığı bir yazılımdır. Bu yazılımın olmaması halinde, siyasi ve ekonomik ilişkilerin istenilen seviyeye gelmesi de düşünülemez. Çin ve Türkiye siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için en güçlü yazılıma sahip bulunmaktadır. Aradaki mesafe yüzünden Türkler ve Çinliler birbirlerini doğrudan tanımayı unutmuş görünüyorlardı. Çinliler Türkleri Mısırlı araştırmacılar üzerinden, Türkler de Çinlileri uzun zamandır İngiliz ya da Amerikalı araştırmacılar üzerinden tanıyor. Açılan bu merkez Türklerin ve Çinlilerin birbirlerini doğrudan tanımalarını sağlayacak. Türkiye-Çin ilişkilerinin ortak bir vizyonla geleceğe yürümesini ümit ediyorum.”

Şanghay Üniversitesi Rektörü Luo Hong Cie, Bakan Çelik’e üzerine Şanghay manolyası işlenmiş seramik bir vazo takdim ederken, Bakan Çelik ise rektöre Topkapı Sarayı’nda sergilenen eserlerden bir örnek hediye etti.

Açılışın ardından öğrenci ve öğretim görevlileriyle hatıra fotoğrafı çektiren Çelik’e, fahri yüksek danışman beratı verildi.

Bakan Çelik, daha sonra merkezde yapılan yuvarlak masa toplantısına katıldı ve Çinli uzmanlar ile bir araya geldi.
Çin’deki Türk iş adamlarıyla da kahvaltıda bir araya gelen Bakan Çelik, iş adamlarına Çin’deki “Türk Kültür Yılı”nda yapılması planlanan etkinlikler hakkında bilgi vererek, bu çerçevedeki projeler için iş adamlarının önerilerini dinledi.




Hoşgeldiniz