Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi kapanıyor mu?..


Toplam Okunma: 6363 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:05
Kategori: Haberler

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanatçı istihdam edilmesi konusunda bir yasa taslağı hazırladı. Henüz son şekli verilmeyen ve ilgili kurumların görüşlerine açılmayan taslak Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin kapatılmasını öngörüyor. Sanatçılar taslak yürürlüğe girdiğinde halen görev yaptıkları ilin Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde görevlendirilmiş sayılacaklar… Emeklilik teşvik edilecek. Yaş haddinden emekliliğine en fazla 3 yıl kalanlara yüzde 40, 3 ile 6 yıl kalanlara yüzde 50; 6 yıldan fazla kalanlara yüzde 60 fazla emekli ikramiyesi ödenecek…

İstanbul Şehir Tiyatroları’nın başına bir bürokratın atanması sırasında yaşanan tartışmalar üzerine Başbakan Erdoğan, “Gelişmiş ülkelerin hemen hemen tamamında, devlet eliyle tiyatroculuk olmaz. Kadir Bey’i tebrik ediyorum. Ve aynı şeyi şu anda Bakanlar Kurulu’na getireceğim. Özel bir yönetim değil, tiyatroları özelleştireceğiz. Özelleştirmek suretiyle buyurun istediğiniz gibi tiyatrolarınızı oynayın. Gerektiği zaman bizler hükümet olarak istediğimiz oyunlara sponsor olur desteğimizi veririz” demişti.

Bakanlar Kurulu tarafından atanacak 11 kişilik “Türkiye Sanat Kurulu” kurulması gündemde… 6’sı desteklenen sanat dallarında öğrenim görmüş, görev yapmış veya bu alanda kendini kanıtlamış kişilerden oluşacak. Kurul, tiyatro, sinema, bale gibi sanat dallarında, hangi projelerin, hangi koşullarda ve hangi miktarda destekleneceğine karar verecek… Kurul gerek gördüğünde özel sektörden hizmet alımı yoluyla da proje yaptırabilecek. Yardıma muhtaç sanatçılar da gözetilip kollanacak. Kurulun vereceği destek miktarı, projenin yarısını geçemeyecek.

Kurul’un dağıtacağı paranın büyük bölümü Milli Piyango’nun bilet gelirlerinden ayrılan pay ile elde edilecek.

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nde sanatçı kadrosunda görev yapanlar taslak yürürlüğe girdiğinde halen görev yaptıkları ilin Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde görevlendirilmiş sayılacaklar. “Sanatçı kadrosunda mı, memur kadrosunda mı görevlendirilecekler” sorusu henüz cevaplanmış değil.

Yaş haddinden emekliliğine az kalan sanatçılar için emeklilik teşvik edilecek. En fazla 3 yıl kalanlara yüzde 40, 3 ile 6 yıl kalanlara yüzde 50; 6 yıldan fazla kalanlara yüzde 60 fazla ikramiye ödenecek…
____________________________________________
(1) Aysel Alp “Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi tarihe karışıyor” Hürriyet Gazetesi, 17 Mayıs 2013
Link: http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/haber/23308659.asp




Hoşgeldiniz