Müzik meslek birliklerinde sular durulmuyor….


Toplam Okunma: 3693 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:05
Kategori: Haberler

Mesam (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Sağ’ın 02 Mayıs 2013’de MÜYORBİR’den (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) ihraç edilmesiyle başlayan tartışmalar devam ediyor. Besteci Burhan Bayar MESAM’da 40 milyon liralık bir kayıp iddiası olduğunu, kendisinin de elinde çok sayıda belge olduğuna dikkat çekerek Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı meslek örgütünün hesaplarını inceleme çağrısı yaptı…

Türkiye’de en çok telif kazanan dört besteciden biri olan ve Mesam tarafından ihraç edilmiş bulunan Burhan Bayar :

“MESAM hesaplarının incelenmesi gerek. MESAM’ın kasasıyla ilgili bilgiler doğru değildir. İki senede bir yapılan genel kurullarda bu hesap işleri karambole getiriliyor. Bu nedenle, mali durumu kimse bilmiyor. MESAM’ın zarar ettiğine ilişkin elimde somut deliller var. Hayali şirketlere, olmayan şirketlere para verilmiş. Bunların hepsinin araştırılması lazım”.

Arif Sağ’ın ihracıyla ilgili MÜYORBİR Yönetim Kurulu (Ahmet Koç, Ali Kocatepe, Belkıs Akkale, Burhan Şeşen, Kubat, Onur Akın ve Edip Akbayram) resmi açıklaması:

“Sayın Arif Sağ Müyorbir üyeliğinden ihraç edilmiştir. Arif SAĞ, Müyorbir’e ve Müyorbir Yönetim Kurulu’na yönelik haksız ve hukuk dışı eylem, söz ve beyanları nedeniyle Yönetim Kurulu’nun oybirliği ile aldığı kararla Haysiyet-Disiplin Kurulu’na sevkedilmiştir. Müyorbir Haysiyet-Disiplin Kurulu tarafından Arif SAĞ’dan yazılı savunma talep edilmiş, ancak Arif SAĞ yazılı savunmasında da mevzuat ve Tüzüğe aykırı söz ve beyanlarında devam etmiş, haksız tutumunda ısrarcı olmuştur. Bunun üzerine Müyorbir Haysiyet Kurulu, ilgili mevzuat ve Müyorbir Tüzüğü gereğinde Arif SAĞ’ın üyelikten ihracına oy birliği ile karar vermiştir. Bu durum meslek birliklerince bilinen ve gerektiği zaman uygulanan bir durumdur. Nitekim sayın Arif SAĞ da kendi imzası ile Mesam Yönetim Kurulu kararı ile Mesam tüzüğüne uygun olduğu söylenerek Faruk DEMİR, Ali Rıza BİNBOĞA ve Burhan BAYAR’ı haysiyet kuruluna sevkederek üyelikten ihraç etmişlerdir. Ayrıca sayın Arif SAĞ son günlerde basında iddia ettiği gibi Müyorbir kurucu üyesi değildir, Müyorbir’in kuruluşunda yer alan 51 üyenin arasında da bulunmamaktadır. Fakat Müyorbir’in 14 yıllık tarihinde oybirliği ile ihraç edilen tek üye Arif SAĞ’dır. Arif SAĞ’ın üyelikten ihracında herhangi bir haksızlık, hukuka aykırılık yoktur. Müyorbir Yönetim Kurulu hiçbir zaman ve hiçbir üyesi, hiçbir işlemi için hukuku gözardı etmemiştir, etmeyecektir.

Arif Sağ’ın başkanı olduğu MESAM Yönetim Kurulu’nun (Arif Sağ, Erol Sayan, Metin Karataş, Ahmet Selçuk İlkan, Ali Haydar Timisi, Ali Tekintüre, Ali Yavuz, Cahit Berkay, Emre Saltık, Fatih Kısaparmak, Suat Suna) resmi açıklaması:

“Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Arif SAĞ, kurucu üyesi olduğu Müzik Yorumcuları Meslek Birliği MÜYORBİR tarafından hukuk dışı bir süreç işletilerek ihraç edilmiştir. Karar objektif bir değerlendirmeden uzak ve öncesinde talep edilen savunmanın dikkate alınmadığı, planlanmış bir karardır. Arif SAĞ, gerek başkanlığını yürüttüğü MESAM ve gerekse temsil ettiği eser sahibi üyelerin haklarını korumak konularında, demokratik yaklaşımı esas alan bir anlayışa sahiptir. Sayın Arif SAĞ’ın, MÜYORBİR Genel Kurulu sırasında, evrensel hukuk ilkeleri ve seçim sistemlerinin hakkaniyetle işletilmesi gerekliliğine dair haklı uyarı ve talepleri, MÜYORBİR Yönetim Kurulu tarafından, üyelikten ihraç kararında gerekçe olarak kullanılmıştır. MÜYORBİR’in bir meslek birliği olarak, eser sahibi üyelerinin haklarını korumayı ilke edinmiş Arif SAĞ hakkında aldığı hukuksuz ve haksız ihraç kararına sessiz kalmıyor ve protesto ediyoruz.”

Arif Sağ yönetimindeki MESAM’da Ali Rıza Binboğa, Faruk Demir ve Burhan Bayar ihraç edilmiş, Ali Rıza Binboğa, Faruk Demir yargıda açtıkları davayı kazanmış, MESAM’ın son Genel Kurulu’nda ise faruk demir birinci yedek seçilmişti.

Nisan(2013) ayındaki MÜYORBİR başkanlık seçimlerinde Arif Sağ da adaylığını koymuş, Ahmet Koç başkan seçilmişti.

Arif Sağ’ın açıklaması:

“Genel kurulda iki liste vardı; benim ve Ahmet Koç’un listesi. Bu arkadaşlar, benim listemde aday gösterdiğim kişileri kendi yedek listelerine yazdılar. Ben de buna karşı çıkıp yaptıklarının sahtekârlık olduğunu söyledim. Onların buna karşı çıkmaları, benim isyan etmeme neden oldu. Ahlaksızlık yaptıklarını, seçime hile karıştırdıklarını söyledim. Bu sözlerim için beni disiplin kuruluna vermiş ve ihraç etmişler. Ben hiç kimseye hakaret etmedim. Ayrıca ettiysem bile dava açsınlar, kararı yargı versin. Bu yaptıkları, cumhurbaşkanına, başbakana hakaret eden birinin vatandaşlıktan çıkarılması gibi bir şey. Ama ben hukuki takibimi sonuna kadar yapacağım.”




Hoşgeldiniz