İstanbul Atatürk Kültür Merkezi sil baştan…


Toplam Okunma: 2846 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:05
Kategori: Haberler

Şubat 2012’de Atatürk Kültür Merkezi’nin restore işlemlerine dair Kültür ve Turizm Bakanlığı ile anlaşma imzalayan ve yenileme çalışmalarına 30 milyon liralık katkı sağlayan Sabancı Holding, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün (02.06.2013) “AKM inşallah yıkılacak” sözleri üzerine şu açıklamayı yaptı: “Sabancı Holding olarak, Kültür Bakanlığı ile yaptığımız protokol, Atatürk Kültür Merkezi’nin sadece restorasyonunu kapsamaktadır.”…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 02 Haziran 2013 tarihli açıklaması:

“AKM inşallah yıkılacak. Muhteşem bir opera olarak kültür merkezi yapacağız. Evet, cami de yapacağız. Ben bunun iznini gidip de birkaç çapulcudan alacak değilim”

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenileme projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, projeyi yürüten Yeni Yapı ve Taca İnşaat’a, geçen perşembe günü gönderilen bir faks mesajındaki talimatla “ikinci bir emre kadar” durduruldu.

Şubat 2012’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile anlaşma imzalayarak restore işlemleri için 30 milyon lira veren Sabancı Holding açıklaması:

“Sabancı Holding olarak, Kültür Bakanlığı ile yaptığımız protokol, Atatürk Kültür Merkezi’nin sadece restorasyonunu kapsamaktadır.”

“AKM’nin hayata dönüş projesine imza attı” başlıklı yazımızda Sabancı Holding yardımı haberini şöyle duyurmuştuk:

“Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay konuyla ilgili olarak 15 Şubat 2012 günü şunları söyledi:

“Bizim bir destek arayışımız vardı. Bir sponsorluk arayışımız vardı. Güler Sabancı’ya başvurduk. Sabancı Vakfı kültür yaşamına katkıları olan bir kuruluş. Bakanlığımıza daha önce Adana’da, Malatya’da, Maraş’ta, Kocaeli’nde Kültür Merkezi yapmışlardı. Atatürk Kültür Merkezi’ne yapım ortağı olarak katılacaklar. Basit bir tadilatla yetinilmeyecek. Köklü bir elden geçirme işlemi yapılacak. Katkının karşılığı olarak bir salona Sabancı ismi verilecek. İhaleye çıkış tarihi Mart 2012 sonunda… Açılış tarihini 29 Ekim 2013 olarak planlıyoruz.”

Sabancı Vakfı’nın vereceği para miktarı 30 milyon TL’yi bulacak.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın sözleri şöyleydi:

“Bakanımızdan bir teklif gelince ilgilenmeden duramazdık. AKM’nin hepimizin hayatında önemli yeri var. Cumhuriyet tarihimizin sanat ve kültür hayatının merkezi olan bu binanın ses ve ışık düzeniyle, herşeyiyle yeni teknolojilerle donanarak, ama eskisine sadık kalarak yeniden İstanbul sanat severleriyle
buluşmasına katkımız olacağı için grubumuz adına gurur duyuyoruz. Salonlardan birine Sabancı Operası adının verilecek.”
. . .

Sabancı Holding, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün (02.06.2013) “AKM inşallah yıkılacak” sözleri üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Sabancı Holding olarak, Kültür Bakanlığı ile yaptığımız protokol, Atatürk Kültür Merkezi’nin sadece restorasyonunu kapsamaktadır.”

* * *

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde halen onarımda olan Atatürk Kültür Merkezi’nin ( AKM) yıkılmasıyla ilgili kararın gerekçesini sordu.(1)

Kaleli, önergesinde, “Önceki Bakan Ertuğrul Günay tarafından alınan AKM’nin onarımı kararından vaz mı geçildi? Halen onarımda olan AKM’nin yıkılmasıyla ilgili kararın gerekçesi nedir? AKM’nin onarımı konusunda Sabancı Holding’le yapılan anlaşma ne oldu? Sabancı Holding’den onarım için bakanlığa para aktarımı yapılmış mıdır? Başbakan’ın AKM’nin yıkılacağına dair kararı konusunda bakanlığınızın görüşü alınmış mıdır?” gibi soruların yanıtlanmasını istedi.

04 Temmuz 2013′deki son açıklama konunun nasıl dolambaçlandığının resmiydi:

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: Atatürk Kültür Merkezi’nin 2014 yılı içerisinde hizmete açılmasını planlıyoruz…

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in yazılı soru önergesine verdiği cevapta, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin tadilat ve onarım işlemlerinin, sivil toplum kuruluşlarınca açılan davalar ve yargı kararları nedeniyle 2008 yılından 2012 yılına kadar gerçekleştirilemediğini, geçen yıl yapılan ihaleyi takiben Mayıs ayında tadilat ve onarım işlemlerine başlandığını, Atatürk Kültür Merkezi’nin 2014 yılı içerisinde hizmete açılmasının planlandığını açıkladı.(04 Temmuz 2013)

___________________________
(1) Akşam Gazetesi, 24 Haziran 2013




Hoşgeldiniz