Caxirola: Dünya Futbol Şampiyonası 2014′ün çalgısı…


Toplam Okunma: 3884 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 22:54
Kategori: Haberler, Çalgılar

Güney Afrika Vuvuzela’sının yerini caxirol alıyor… Vuvuzela tezahürat çalgısı olarak Güney Afrika 2010 Dünya Futbol Kupası’na damgasını vurmuş, dünyayı kendinden adeta nefret ettirmişti. Brezilya’da gerçekleşecek olan 2014 Dünya Futbol Şampiyonası’nda tezahürat çalgısı olarak Caxirola’nın kullanılacağı, Brezilya’nın ilk kadın Cumhurbaşkanı Dilma Vana Rousseff tarafından açıklandı. Vuvuzela üflemeli idi. Caxirola ise kenditınlar (idiophone) çalgılar sınıfından…

Brezilya’nın ilk kadın Cumhurbaşkanı Dilma Vana Rousseff, yaptığı açıklamada, şampiyonada taraftarlarca benimsenecek yeni enstrümanı basına tanıttı.

Brezilyalı Müzisyen ve söz yazarı Musiker und Songwriter Carlinhos Brown’ın tasarladığı plastikten oluşan çalgı, sallandığı zaman kulağı tırmalamayan, keyif veren bir ses çıkaran çalgı olarak betimleniyor.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Vana Rousseff :
“Caxirola, Vuvuzella gibi kulağı tırmalamıyor. Kendi adıma ‘Caxirola’yı çok beğendim. Şampiyonada herkesçe beğenileceğini, şampiyona sonrası da Brezilya için bir sembol olacağını tahmin ediyorum.”

Caxirola (ok: kaşiruola) tutmaçları olan bir armut görünümünde. İçinde sallandığında ses çıkaran metal, bitki tohumu, ağaç gibi çeşitli maddelerden yapılabilen minik bilyeler var. İki elle sallayarak ve iki caxirola birbirine çarparak çalınıyor. Aslında Brezilya asıllı marakas/mrkas olarak bilinen çalgıdan farklı bir çalgı olmadığını söylemek mümkün. Zira eskiden de armut biçiminde örme sepetten yapılıp Latin Amerika ülkelerinde kullanılan bir çalgıydı.

Caxirola’nın içinde bulunan demir bilyelerin maç esnasında tehlikeli bir silaha dönüşebileceği konusunda uyarılar bulunuyor.
Bkz: http://www.youtube.com/watch?v=TMAUkYOT5k4




Hoşgeldiniz