“Şark Teraneleri Festivali”ne 52 Ülke katıldı…


Toplam Okunma: 4189 | En Son Okunma: 15.04.2024 - 21:31
Kategori: Festivaller, Haberler

Özbekistan bu yıl bağımsızlığının 22. yıldönümünü Şark Teraneleri (Doğu Ezgileri) Festivali ile kutladı. Semerkand’da Ortaçağ döneminde kurulan ve Şirdar, Tillakari, Uluğbey Medreselerinin yer aldığı Registan Meydanı’nda düzenlenen 9. Geleneksel Şark Teraneleri Festivali’ne 52 ülkeden 300 dolayında sanatçı katıldı. Bir hafta süren festivalde, büyük ödülü Hindistan’dan Rashmiya Agarval grubu kazandı. TRT Avaz kanalı 01 Eylül 2013 tarihli yayınında “Şark Teraneleri” yerine önce “Şark Taneleri” diye yazdı… Müzikolog kadrosu eksikliği bir kez daha ortaya çıktı…

UNESCO himayesinde Özbekistan hükümeti tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Sharq Taronaları” Müzik Festivaline aralarında Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İsviçre, Meksika, İskoçya, Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore’nin de yer aldığı; resmi açılışı, Semerkand’da, Ortaçağ döneminde kurulan ve Şirdar, Tillakari, Uluğbey medreseleri bulunan Registan Meydanı’nda düzenlenen ana etkinliğe Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay UNESCO Başkanı İrina Bokova ve çok sayıda yabancı misyon şefi katıldı.

İlki 1997’de 30’a yakın ülkenin katılımıyla yapılan festival kapsamında milli müzik aletleri ile tarihi kıyafetler sergisi açıldı.

Festivalin açılışında konuşan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, açılışa katılmasından dolayı UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova, Uluslararası Kültür ve Sanat Birliği Baş Katibi Kyo Lee Min, Asya Uluslararası Sanat Festivalleri Birliği Başkanı Chen Shenglay ve diğer resmi konuklar ile festivale katılan sanatçılara teşekkür etti. Kerimov, yüzyıllar boyunca insanlığın kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olan, Şark’ın simgesi haline gelen, meşhur mimari abideleri, büyük potansiyeli, güzel tabiatı ile her insanı kendine tutkun eden Semerkand’ın, en üst düzeydeki uluslararası etkinliklere de ev sahipliği yapmaya layık olduğunu belirtti.


Kerimov, bu ulu ve kutsal şehrin kalbi olan, “Registan” diye adlandırılan ve dünyada benzeri az bulunan muhteşem sahnenin, festival boyunca seslendirilecek musiki ve teranelere hiç şüphesiz yeni yorum ve benzersiz güzellik getireceğini, binlerce sanatseverlerin kalbinde ise silinmez yer bırakacağını vurguladı.

Bir hafta süren Şark Teraneleri Müzik Festivali büyük ödülünü Hindistanlı Rashmiya Agarval folklor grubu kazanırken, birinciliği Afganistan’dan katılan “Pamir Sedası” ve Burkino Faso’dan katılan “Lanaya” müzik grupları, ikinciliği İngiltere, Güney Kore veÇin’den katılan müzik grupları, üçüncülüğü ise Özbekistan, Avusturya ve Japonya’dan katılan sanatçılar elde etti.

27 Ağustos’ta yapılan Şark Teraneleri Festivali’nin kapanış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Atham İkramov, söz konusu festivalin, artık geleneksel bir hale geldiğini ve giderek daha çok ülkeden sanatçıların katıldığını ifade etti.

İki yılda bir gerçekleştirien festivalde Türkiye’yi “Al-Kindi” müzik grubu temsil etti.

Şark Teraneleri Musiki Festivalinde, büyük ödül için sanatçılara 10 bin dolar, birincilik için 7′şer bin, ikincilik için 5′er bin, üçüncülük için ise 3′er bin dolar para ödülü verildi.

TRT AVAZ yayın alt tanıtım yazısını önce “Şark Taneleri Festivali” olarak vermişse de “Şark Teraneleri Festivali” olarak düzeltilmiştir. Bu küçücük olayda bile –hep belirttiğimiz gibi- müzikolog kadrosu altında çalışanlara ihtiyacımız var. Bu olayda da sorumlu bulunamıyor. Çünkü yayın masasının önüne de yazı ” terane” yerine “tane” olarak gelmiş…




Hoşgeldiniz