Sese estetik artık mümkün…


Toplam Okunma: 3866 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 15:54
Kategori: Haberler, Toplum ve Müzik

Ses telleri gündelik hayattan, sesin sanat yönüne değin refah arttıkça önemi daha beliren bir organ. Tonu ve kullanımıyla insanları etkilemekten, şarkıcılığa, sanatçılığa; Caruso’dan Pavarotti’ye, Ümmü Gülsüm’e, Hafız Burhan’ın ve nicelerinin sesine değin kulağın her duyuşunda lezzet hazzı yaratan… Stüdyoda yanlış basılan bir sesin dijital olarak düzeltilmesi, geçtiğimiz yıllarda uygulanır hale gelmiş, yadırgama serzenişleri artar olmuştu. Şimdi tıp işin kökenine indi. Ses tellerinde estetik operasyon… Yakında her sesi düzgün duyma ve verme, yani müzik kulağının estetiği gündeme gelirse hiç şaşırmamalı…(*)

Ses telleriyle ilgili sorunlar neşterle artık düzeltilebiliyor. Çok ince ses kalınlaşıyor, kalın ses inceltilebiliyor. Henüz hayalinizdeki ses  neşterle tümüyle oturtulamasa da gırtlak bilimcilerin, ses telleri uzmanlarının müzik kulağı ve ameliyat tecrübeleri geliştikçe sesin renginden, ses genliğine değin operasyonların mümkün olacağına hiç kuşku yok…

Buradaki önemli nokta; cerrahın, ses estetisyeninin müzik kulağı olması ve eli ile müzik kulağı arasındaki engin sanatsal bağı kurabilecek seviyeye gelmesi…

Doç.Dr. İsmail Koçak (1) henüz bu seviyede değilse bile sesin toplumsal boyutundaki arızaları giderebiliyor. Yani ince sesli erkekler ve kaba sesli kadınlar.

Fakat Koçak’ın ilk 3 ardından 4. - 5. grup olarak adlandırdığı grup var ki değindiğimiz konuyu içeriyor.

Koçak: “Dördüncü grup profesyoneller. Onlar belirli ses tonları ve renklerini elde etmek için başvuruyorlar… İki yöntem var. Biri laringoplasti, yani baklava tekniği. Bunda ses kalınlaştırılır. 2008 yılında tarafımdan geliştirilmiş bir teknik. Şu anda çok kullanılıyor. Sonucu başarılı ve komplikasyon yok denecek kadar az. Bir de lazer glottoplasti var. Bu da erkeksi ses sahip kadınlarda uygulanıyor…”

Koçak’ın şu sözlerinden anlaşılıyor ki sınır henüz çok da zorlanamıyor:

“Gırtlak ve ses tellerinin özellikleri konusunda sınırı bilmek gerek. Sınırı aştığınızda sorun çıkar.”

Operasyon için yaş başlangıcı ise 24.

Ve ameliyat sonrası:

“Ses tellerine doğrudan müdahale yapılmışsa sesin iyileşme ve oturma süresi 6 haftayı bulur. Tellere dokunmadan, gırtlağın mekanik ve akustik özelliklerinde değişim yapılmışsa hemen düzelir. Ses kalitesinin kullanım tarzı ile uyumu ise aylar geçmesi gerekir. Bir yılın sonunda oturur. ”

Ve ses sağlığı tüyosu:

“Gece yemek yedikten sonra yatmak sese zararlı. “

Doç.Dr. İsmail Koçak sözlerini sesin antrenmanlı olmasının önemine vurgu yaparak bitiriyor:

“Sahneye ara verip geri dönenlerde sesin eski performansına gelmesi zaman alır.”
_________________________________
(*) Dr. Ayhan Sarı
(1) Melda Tunçel’in Doç. Dr. İsmail Koçak röportajından:
“Şimdi sıra ses estetiğinde” Posta Gazetesi, Cumartesi Eki, 07 Eylül 2013




Hoşgeldiniz