Andre Rieu’nün popülaritesinin sırrı için 500.000 Euro bütçe…


Toplam Okunma: 2836 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:00
Kategori: Haberler

Klasik müzik alıcılarının sayısının giderek düştüğü dünyamızda 2012′de “dünyanın en çok satan erkek sanatçısı” seçilen, müzik otoriteleri tarafından yüzyılın en önemli müzisyenleri arasında gösterilen Hollandalı ünlü keman virtüözü Andre Rieu’nün başarısının sırrı özel bir yöntemle araştırılacak. Klasik müzik sanatını icra etmesine karşın bu denli popülerliği nasıl yakalayabildiği merak konusu olan besteci, kemancı, orkestra şefi ve Johann Strauss Orkestrası’nın kurucusu Andre Rieu, 29 Kasım 2013′de İstanbul’da izleyicileriyle buluşacak…

Sinan Erdem Spor Salonu’nda sahneye çıkacak sanatçının neden bu kadar popüler olduğunu ve dünyanın dört bir yanında salonları nasıl doldurduğunu, kısacası başarı sırrını çözmek için Maastricht Üniversitesi’nden 5 araştırmacı 2 yıl boyunca inceleme yapacak.

Araştırmada sanatçının müziği, orkestrası, repertuvarı, hayran kitlesi, insanlarda neden olduğu duyguların yanı sıra; Maastricht kenti, Limburg Eyaleti ve Hollanda’ya ekonomik katkısı da incelenecek.

500 bin Euro’luk bütçenin ayrıldığı araştırmada Rieu’nün yüksek ve popüler kültür arasındaki uçurumun kapatılmasındaki rolü de araştırılacak maddeler arasında.
Araştırma tamamlandığında, sonuçlar, Maastricht’te düzenlenecek “Rieu’nün Sırrı” konferansında açıklanacak. (1)

Dünya müzik listelerinde 30 kez liste birinciliği, 355 “Platin Albüm Ödülü”, 35 milyon DVD satışı, 2012′de “dünyanın en çok satan erkek sanatçısı”, 2009-2011′de “Yılın Tur Sanatçısı Top 10″ unvanlarına sahip olan Andre Rieu, 1949 yılında Hollanda Maastricht’te dünyaya geldi.

Rieu, 1980′lerin başında kurduğu Maastricht Salon Orkestrası ile adını duyurdu ve özellikle Strauss’un valslerine getirdiği yorumlarıyla “Waltz King” olarak adlandırılmaya başladı.

Babasından aldığı keman eğitiminin ardından, Lüttich, Maastricht ve Brüksel konservatuvarlarında eğitimine devam eden Rieu, 10 yıl boyunca Limburg Senfonu Orkestrası’nın üyesi oldu.

Franz Lehar’ın “Gold and Silver”ını icra eden bir salon grubuna katılması, Rieu’nun müzikal kariyerini bu yönde çizmesinde etkili oldu.

1978 yılında kendi salon orkestrası Maastricht Salon Orkestrası’nı kuran Andre Rieu, 1987 yılına kadar çalıştığı orkestrası ile önce De Capo ardından da Philips labellarından albümler yayımladı.

1987 yılında Johann Stauss Orkestrası’nı kuran Rieu, başlarda 10 kişiden oluşan, bugün 50′yi aşkın müzisyenin üyesi olduğu orkestra ile Strauss’un valslerini 19. yüzyıl ruhu ve atmosferi içerisinde icra ettiği gösterisini, dünyanın büyük kentlerinde sunuyor.

Andre Rieu esprili bir videosu için bkz:
http://www.musikidergisi.net/?page_id=963
_____________________________________

(1) http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/877702-bilim-rieunun-sirrinin-pesinde




Hoşgeldiniz