Almanya’nın ilk “Bağlama Sempozyumu” Berlin’de …


Toplam Okunma: 4430 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 06:00
Kategori: Kongre.simp.panel

Almanya’da ilk, uluslararası alanda 2. kez gerçekleştirilen ‘Bağlama Sempozyumu’, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öncülüğünde Berlin Ulusal Müzik Konseyi (Landesmusikrat), Berlin Sanatlar Üniversitesi, Orient-Enstitü İstanbul işbirliği ile 14 ve 15 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Etkinliğe İTÜ TMDK öğretim üyeleri Prof. Adnan Koç, Doç. Cihangir Terzi, Doç. Erol Parlak, Öğr. Gör. Deniz Güneş, Öğr. Gör. Seval Eroğlu, Öğr. Gör. Sinan Eroğlu, Öğr. Gör. Tolgahan Çoğulu konserlerinin yanısıra bildiri ve atölyeleriyle katıldılar. Sonuç bildirgesinde bağlamanın Almanya üniversite eğitim planlarında yer alması kararı çıktı…

Sempozyumda işlenen konu başlıklarından:

‘Milliyetçilik ve Müzik Arasında Bağlama’, ‘Bağlamanın Avrupa’daki Gelişimi’, ‘Hollanda ve Almanya’da Bağlama’, ‘Bağlamada Yeni Çalma Teknikleri’.

Josef Metternich Müzik Yüksekokulu Müdürü ve bağlama hocası Ruddi Sodemann’ın bildiri başlığı şöyleydi: “Bir Alman Müzik Okulunda Bağlama Deneyimleri’

Sodemann, Almanya’nın birçok eyaletinde düzenlenen ‘Gençler Müzik Yapıyor’ (Jugend Muzisiert) yarışmasında jüri üyeliği de yapıyor ve bağlamanın Almanya’da tanınmasında katkısı olan sanatçıların başında geliyor.

Bağlama bu yıl (2013) Berlin eyaleti tarafından ‘yılın enstrümanı’ seçildi.

Almanya genelinde 1963 yılından bu yana gençler arasında düzenlenen bir yarışma Jugend Muzisiert Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Alman Müzik Konseyi (Musikrat) tarafından düzenleniyor ve gençleri müziğe teşvik etmeyi amaçlıyor. Bağlama Almanya genelinde düzenlenen bu büyük yarışmada yerini almak üzere…

Berlin eyaleti Müzik Konseyi Başkanı Dr. Hubert Kolland şöyle diyor:

“Berlin’in müzik kültürünün bu yeni üyesinin kamuoyunda daha tanınır hale gelmesini istiyoruz. Umuyorum 2015’te federal çapta düzenlenecek Jugend Muzisiert yarışmasında bağlama sesi de duyarız.”
Berlin Gençlik Orkestrası’nın konserine ‘Geleceğin Dahi Bestecisi’ olarak adlandırılan Sinem Altan piyanosu, Özgür Ersoy ise bağlaması ile eşlik edecek olması konunun öneminin habercisi…

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Adnan Koç:

“Bağlama Almanların eğitim planlarına da girecek. Çalışmaları devam ediyor. Ayrıca nefesli enstrümanlar üzerine yoğunlaşmış Bulgaristan Plovdiv Müzik ve Dans Sanatları Akademisi ile aralıkta 1. Uluslararası Kaval Sempozyumu yapmayı planlıyoruz. Konservatuar olarak komşu ülkelerimizle müzik alanındaki işbirliğimiz devam edecek. Kasımda Türk Musikisi Vakfı ile birlikte Japonya’da Türk müziğini tanıtmaya gideceğiz.”


Öğr. Gör. Deniz Güneş, Doç. Cihangir Terzi, Prof. Adnan Koç

 
Doç. Erol Parlak


Seval Eroğlu


Öğr. Gör. Sinan Eroğlu, Doç.Dr. Tolgahan Çoğulu




Hoşgeldiniz