Ara Dinkjian: “Müzikte bilinç, kalbin yerini almamalı…”


Toplam Okunma: 3209 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:55
Kategori: Fikir Yazıları, Haberler

The Secret Trio, İstanbul Klarnet Festivali’ndeki konserini 28 Eylül 2013 akşamı verdi. Grup ud, kanun ve klarnetten oluşuyor. Grubun udi üyesi Ara Dinkjian’ın tesbitleri dikkat çekiyor. Diyor ki: ” …Kalp devreden çıkıp akıl veya bilinç ipleri ele aldığında müzik yolunu kaybediyor… (Bir müzisyen grubu fotoğrafını göstererek) Bu fotoğraf 100 yaşının üstünde. Bunu analiz etmeden şöyle bir bak, hepsi arkadaş gibiler değil mi? Kemani İhsan, Türk; kanuni Artaki Candan, Ermeni; udi Mısırlı İbrahim, Yahudi; kemençeci Sotiri Yunanlı…”…

2. İstanbul Klarnet Festivali* (21-30 Eylül 2013) bugün sona eriyor. Festivalin en önemli performanslarından biri olan The Secret Trio konseri 28 Eylül akşamı Maçka’daki İTÜ Mustafa Kemal Amfisi’nde gerçekleşti.

The Secret Trio, Ara Dinkjian (ud), Tamer Pınarbaşı (kanun) ve İsmail Lumanovski’den (klarnet) meydana geliyor. Onları bir araya getiren şey yetenekleri değil; insani düşünceleri. Prensip olarak müziği kendileri için yapıyorlar.

Grup, Ara’nın evinin alt katındaki şahsi ofisinde çalmaya başlamış. Ofiste hafızlardan tanburilere, zurnacılardan Anadolu aşıklarına, blues gitaristlerinden Ermeni halk şarkıcılarına kadar binlerce plak var. Duvarlar muhtelif enstrümanlar, konser fotoğrafları ve müzik belgeleri ile dolu. Köşesinde divan bağlamanın asılı durduğu bu ofis, adeta bir müzik kütüphanesi. İlk kez bu odada tınlayan Pınarbaşı ve Dinkjian’ın besteleri, Soundscapes albümü ile geniş kitlelere ulaştı.

Dinkjian’a göre kalp devreden çıkıp akıl veya bilinç ipleri ele aldığında müzik yolunu kaybediyor.

Dinkjian kendine politika ile ilgili konuşma hakkını ancak 50 yaşında tanımış. Politikacıların insanları olduğu gibi temsil etmeyişi onu zaman zaman öfkelendiriyor. “O Kürt, ben Ermeniyim, sen Türksün, bu ne demek?” ve “Bunların ne farkı var?” diye soruyor. Bir fotoğraf gösterip “Bu fotoğraf 100 yaşının üstünde. Bunu analiz etmeden şöyle bir bak, hepsi arkadaş gibiler değil mi? Kemani İhsan, Türk; kanuni Artaki, Ermeni; udi Mısırlı İbrahim, Yahudi; kemençeci Sotiri Yunanlı.

_______________________________

* 1. Klarnet Festivali geçen yıl 25-27 Mayıs 2012 tarihleri arasında Edirne’de gerçekleştirilmişti.




Hoşgeldiniz