İTÜ TMDK “Uluslararası Kaval Sempozyumu” başvuruları…


Toplam Okunma: 3717 | En Son Okunma: 15.04.2024 - 13:35
Kategori: Kongre.simp.panel

İTÜ TMDK’da kemençe (2010), bağlama ve kanun (2012) ile süregelen çalgı spesifik sempozyumları “kaval” ile devam ediyor.  27 Aralık 2013 tarihine kadar bildiri özeti gönderebilirsiniz. Kabul edilen bildiriler 10 Ocak 2014′de duyurulacak. Geleneksel üflemeli çalgılarımızın temelini bugün de nebatat, hayvan kemiği veya boynuzundan delik açılarak düzenlenmiş nesnelerin üflenmesi oluşturuyor. Kav kelimesi “kof” şeklinde, “içi boş” manasında bugün de kullanılıyor. Bir diğer anlamı da “kavval, kavvalî-ilahici-şarkıcı” olarak kayıtlarda, ortak kültür sahamızda bulunuyor. İTÜ TMDK “Uluslararası Kaval Sempozyumu” 20 - 21 Şubat 2014 tarihlerinde İTÜ TMDK Maçka kampüsünde…

Sempozyum sayfası* bilgileri:

Kaval, sadece tek tip bir üflemeli çalgıyı değil, dünyanın birçok bölgesinde, yapıldığı materyal, fiziki yapısı, perde sistemi ve çalış teknikleri açısından çok çeşitli çalgıları içerisine alan geniş bir aileyi temsil eder. Arkeolojik bulgular kavalın antik dönemlerden günümüze, birçok uygarlık tarafından bugünkü yapısına çok yakın formlarda kullanıldığını göstermektedir. Çobanların gündelik hayatından dini ritüellere, halk müziği topluluklarından caz ve avangart müzik performanslarına kadar Anadolu’da olduğu gibi, dünyanın birçok bölgesinde de geniş bir yelpazede icra edilen kaval, bu mecraların tümünde kendine ait anlam dünyaları ve gelenekler yaratmıştır. Diğer taraftan tarihi ve kültürel arka planı son derece zengin olmasına rağmen ’kaval ailesi çalgılarının’, müzikolojik çalışmalarda yeterince ilgi görmediğini söylemek de mümkündür. Ayrıca icra özellikleri, ses dağarcığı, yapım teknikleri, icra mekânları, bilişsel çalışmalar ve kaval öğretimi gibi birçok alan henüz cevap verilmemiş soruları barındırmaktadır.

İTÜ TMDK, eğitim ve kültür alanına bilimsel ve sanatsal katkılarda bulunmak amacı ile dünyada ilk defa bir ’Uluslararası Kaval Sempozyumu’ düzenleyerek, bu alanda akademik ve sanatsal çalışmalar üreten birçok bilim insanını ve sanatçıyı bir araya getiriyor.

20-21 Şubat 2014 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenecek olan sempozyuma müzik ve farklı alanlardan araştırmacılar ve icracılar katılacaktır. Sempozyumun temel amacı, müzik ve ilgili disiplinlerden katılımcıların sunacağı bildiriler, düzenlenecek panel ve atölye çalışmaları ve değişik ülkelerden gelen icracıların sunumları ile kaval ailesi çalgılarıyla ilgili verileri bir araya getirmek, bilgi alışverişine dayalı çıkarımlar sağlayabilmek ve bu çıkarımlar yolu ile müzik kültürü ve algısına katkı sağlamak; dolayısıyla bu kültür ve algıya dayalı kaval eğitimi ve icra tekniklerinin gelişimine uluslararası boyutta yeni ve farklı pencereler açarak, elde edilecek bilgileri müziğin hizmetine sunmaktır.

Bildiri konuları aşağıdaki başlıklar altında sınıflandırılabilir ancak bunlarla sınırlı değildir.

Kaval hakkında etnografik çalışmalar
Geleneksel ve çağdaş icra pratikleri
Kaval yapım teknikleri ve yapısal sorunlarına yaklaşımlar
Öğretim yöntemleri
Tarihi metinlerde ve arkeolojik kalıntılarda kaval
Kaval icrasına kültürel anlam bağlamında yaklaşımlar
Kaval için estetik ve bilişsel çalışmalar
Müzik piyasalarında kaval

Kurullar

Bilim Kurulu:

Prof. Adnan Koç
Prof. Songül Karahasanoğlu
Prof. Dr. Donna Buckhannan
Prof. Dr. Irene Markoff
Doç. Cihan Yurtcu

Düzenleme Kurulu:

Prof. Dr. Songül Karahasanoğlu
Doç. Cihan Yurtcu
San. Öğr. Gör. Ali Yılmaz
Öğr. Gör. Gülaram Baltayeva
Öğr. Gör. Haydar Tanrıverdi
Öğr. Gör. Ali Yayla
Sinan Çelik
Arş. Gör. Eray Cömert
Arş Gör. Gonca Demir
Arş Gör. Mahir Mak
Arş. Gör. Serkan Şener
Arş Gör.Ali Tüfekçi
Arş. Gör. Yaprak Uyar

Tarihler

Bildiri özeti gönderme son tarihi: 27 Aralık 2013

Kabul edilen bildirilerin duyurulması: 10 Ocak 2014

Sempozyum tarihi: 20 - 21 Şubat 2014
________________________________
* http://sempozyum.tmdk.itu.edu.tr/tarihler




Hoşgeldiniz