İzmir Barok’tan 16. yy’dan 18. yy’ın ilk yarısına Avrupa ve Osmanlı saray müzikleri…


Toplam Okunma: 5173 | En Son Okunma: 03.05.2024 - 01:04
Kategori: Konserler

Çalışmalarına önce Barok dönemi müziklerini seslendirerek başlayan İzmir Barok Grubu, bünyesine 2011 yılında Osmanlı-Türk müziği icracı üyeleri dahil etmesiyle seslendirim alanını da genişletmiş oldu. Bugüne değin Osmanlı ve Avrupa Saray Müzikleri ile ilgili pek çok CD, konser çalışmalar yapılmıştır. Ancak her iki müziği dönemsel birliktelik içinde icra ederken, bir yandan otantik icraya katkıda bulunan, diğer yandan ise müzikolojik bir yaklaşım içinde icra ettiği dönemlerin müziklerini yansıtabilen gruplar ve onların seslendirdiği eserler ile sık karşılaşılmıyor…

İşte bunlardan biri de İzmir Barok grubu. Adından da anlaşılacağı gibi grup önceleri İzmir’li sanatçılardan oluşuyor ve Avrupa Barok Müziği’nin dönem üslup, çalgı ve çalgılama tekniklerine, kısaca otantisizme özen göstererek icra yapılıyordu.

Viola da gamba (kurucu üye-Bülent ORAL/İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı), barok keman (kurucu üye-Hakan ÖZAYTEKİN/ İzmir Devler Opera ve Balesi Sanatçısı) ve klavsenden (Erica Fossi/Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi) oluşan gruba sonraları barok flüt (Atilla ORAL/İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı) ve soprano vokal (Linet ŞAUL/İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı) de eklendi.

2011 yılında Almanya Nurnberg Frankofon Müzik festivalinde topluluğa Osmanlı-Türk Müziği de katıldı.

Kanun ve çeng (Şehvar BEŞİROĞLU/İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı ve İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi Müdürü), mezzo soprano (Sinem ÖZDEMİR/ İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi), bariton ve ritim çalgıları (Hüseyin TUNCEL/ İstanbul Şehir Tiyatroları Sanatçısı) ve rebab (Mehmet Refik Kaya/ Kültür ve Turizm Bakanlığı İ.T.T.M. Topluluğu Üyesi) da 2011 yılında gruba dahil edildi.

Bu yeni katılım ile dönemsel üslup, tavır ve çalgılama özellikleri ile Osmanlı-Türk Müziği de grup içerisindeki yerini aldı.

Yurt içi ve dışında pek çok festival, konser ve etkinliğe Osmanlı-Avrupa Saray müziği sunumu ile katılan grubun bugüne kadar icra ettiği eserlerden oluşan CD’si 2013 Ekim ayı içerisinde Lila Müzikten çıktı ve müzik marketlerde yerini aldı…

CD müzikolojik bir yaklaşım ile hazırlanmış ve görsel olarak da dönemi aydınlatan kitapçığı ile birlikte sunuluyor. Kitapçık İzmir Barok Grubunu tanıtan bir metin ile başlıyor. Ardından Aydın Büke tarafından kaleme alınan “16. Yüzyıldan 18. Yüzyılın İlk Yarısına Avrupa Saraylarında Müzik” ile Şehvar Beşiroğlu ve Sinem Özdemir tarafından kaleme alınan “16. Yüzyıldan 18. Yüzyılın İlk Yarısına Osmanlı Sarayında Müzik” başlıklı tanıtım yazıları Türkçe ve İngilizce olarak yer alıyor. Ayrıca albümde bulunan 23 eserin isimleri, bestecileri, güfteleri ve süreleri Türkçe ve İngilizce olarak veriliyor. Sanatçıların yer aldığı eser numaralarının verilmesi ise dinleyiciye dinlediği çalgıları ayırt etme imkanı tanıyor.

İcracılar
Liner Şaul Soprano
Sinem Özdemir Mezzo Soprano
Atilla Oral Blok Flüt/ Soprano-Tenor
Hakan Özaytekin Barok Keman
Bülent Oral Viola da Gamba/Bass-Treble
Erica Fossi Çembalo/Klavsen
Şehvar Beşiroğlu Kanun-Çeng
Mehmet Refik Kaya Rebab
Hüseyin Tuncel Vurmalı Çalgılar
CD’nin künyesi:
Yapım Lila Müzik
Proje Koordinatörü Dilek İçinsel
Müzik prodüktörü Bülent Oral/Hüseyin Tuncel
Kayıt,Yapım Mühendisi Can Karadoğan-Ozan Sarıer
Grup Fotoğrafı Yunus İşçi
Çeviri: Mary Berkmen
Tasarım Gözde Oral
Baskı FRS
Kayıt Stüdyosu Mayıs 2013 İTÜ Dr. Erol Uçer MİAM Stüdyoları




Hoşgeldiniz