Devlet Korosunda ilk Ermeni sanatçı: Udi Yervant Bostancı


Toplam Okunma: 4380 | En Son Okunma: 29.04.2024 - 07:51
Kategori: Haberler

Yaşadığı ABD’den 21 yıl sonra memleketi Diyarbakır’a kesin dönüş yapan Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı, asil kadroya geçme beklentisiyle -Cumhurbaşkanlığı KTM Korosu hariç- devlet koroları hakkındaki kapatma beyanatı Kültür ve Turizm Bakanı tarafından 18 Kasım 2013 tarihli TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunum konuşmasında dile getirilen bir kurumda, Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda, Sanat Kurulu tarafından yapılan ön sınavı geçerek “misafir sanatçı” statüsünde göreve başladı. Bostancı idealini şöyle dile getiriyor: “…İnşallah ayın 27’sinde (Kasım 2013) Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gireceğim sınavı kazanır ve Diyarbakır devlet korosunda görev alırım. Ben Diyarbakır Devlet Klasik Türk Musikisi Korosu’nda ilk -kadrolu- Ermeni olacağım için çok mutluyum.”…

Diyarbakır’da Türkler, Kürtler, Ermeniler, Yahudilerin bir arada yaşadığı halk arasında ’Gavur Mahallesi’ olarak bilinen Hançepek’te dünyaya gelen ve 1992 yılında ABD’ye yerleşen, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ’Yurdunuza dönün’ çağrısı üzerine geçen Haziran ayında 21 yıl sonra memleketi Diyarbakır’a dönen Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı, Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda kadrolu sanatçı olarak görev yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.


Yervant Bostancı ve Kültür Turizm Bakanı Ömer Çelik (2013)

ABD’de yıllarca Türkçe, Kürtçe, Ermeni dillerinde uduyla şarkılar söyleyen Yervant Bostancı, memleketi Diyarbakır’a döndükten sonra yaşadığı maddi sıkıntı problemini gidermek amacıyla başvurduğu çareler arasında Kültür Turizm Bakanlığı Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda sanatçı olarak görev yapmak da bulunuyor.

Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra ilk konserini 22 Kasım’da Ankara’da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Eski Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma eski Bakanı Vecdi Gönül, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ve Ak Parti milletvekillerinin katıldığı Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi’nin yeni binasının açılışında verdiği konserde “Ben bir Yakup idim kendi halimde” türküsünü okumuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz sanatçıyı överek şöyle demişti: “Hem Şivan Perwer’ler hem Yakup oğlu Yervantlar bu ülkenin, bu toprağın değerleridir ve onlarla bu ülke daha zengindir”

Ermeni asıllı ud ve ses sanatçısı Yervant Bostancı, döndükten sonra yaşadığı sıkıntıları şöyle dile getirdi:

“Kesin döndükten sonra ilk iş olarak Diyarbakır Devlet Klasik Türk Musikisi Korosu’nda ses ve ud sanatçısı olarak görev alabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulundum. Ön sınava tabii tutulduktan sonra Eylül ayında beni misafir sanatçı olarak kabul edip ayda 800 lira maaş bağladılar. Amerika’da ayda 4 bin dolar kazanıyordum. Burada ise bana verilen ayda 800 lira maaş ile geçinmem mümkün değil. İlk kiraladığım evin kirasını zamanında ödeyemediğim için boşaltmak zorunda kaldım. Şimdi kent merkezinde yeni bir ev tuttum. Faturalı cep telefonum 90 liralık borcu yüzünden kapandı. Eski arkadaşlarımın katkılarıyla güçlükle geçinmeye çalışıyorum. Bir çok yere de borcum var. İnşallah ayın 27’sinde (Kasım 2013) Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gireceğim sınavı kazanır ve Diyarbakır devlet korosunda görev alırım. Ben Diyarbakır Devlet Klasik Türk Musikisi korosunda ilk -kadrolu- Ermeni olacağım için çok mutluyum…”

Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürü Mehmet Emin Güneş: “36 kişilik koromuz artık Türkçe, Kürtçe ve Zazaca’nın yanı sıra Ermenice de şarkı söyleyecek. Bostancı’nın aramıza katılması bize güç verdi. Çünkü koromuzda Ermenice okuyan kimse yoktu. Dünyada kendini kanıtlayan udi sanatçı Yervant Bostancı’yla bir eksikliğimizi daha gidermiş olduk. Batman’da Türkiye’nin dört bir yanındaki gazetecilere dört dilden seslenmek keyif vericiydi” (1)
_________________________________
(1) Haber: Ramazan YAVUZ- Arif ARSLAN/DİYARBAKIR, BATMAN, (DHA)
http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/25210570.asp




Hoşgeldiniz