1. Türkvizyon Şarkı Yarışması’nda birinci Azerbaycan…


Toplam Okunma: 3411 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 06:35
Kategori: Yarışmalar

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen 1. Türkvizyon Şarkı Yarışması‘nda Azerbaycan adına yarışan Farid Hasanov finalde 24 ülkenin katıldığı oylama sonucu 210 puan toplayarak birinciliği kazandı. Türkiye temsilcisi Manevra Grubu ise 187 puan alarak beşinci oldu…

21 Aralık 2013 günü Eskişehir Anadolu Üniversitesi BESYO Spor Salonu’nda dans gösterisiyle başlayan finalde:

Altay Cumhuriyeti’nden Artyr Marlujokov “Altayım menin”,

Azerbaycan’dan Farid Hasanov “Yaşa”,

Belarus’dan Gunesh Abbasova “Son Hatıralar”,

Bosna-Hersek’ten Emir & Frozen Camels “Ters Bosanka”,

Kazakistan’dan Rin’Go “Birlikpen Alğa”, Kırgızistan’dan Çoro Grubu “Kaygırba”,

Kosova’dan Ergin Karahasan “Şu Prizen”,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Grup Gommalar “Havalanıyor”,

Özbekistan’dan Nilüfer Usmanova “Unutgin”,

Tataristan’dan Aline Şeripcanova “Üpkelemim”,

Türkiye’den Manevra Grubu “Sen, Ben ve Biz”
ve
Ukrayna’dan Fazile İbraimova “Elmalım”

isimli şarkılarını seslendirdi.

24 ülke jürisinin değerlendirmeleri sırasında Burcu Güneş sahne alarak bir şarkı söyledi.

Değerlendirme sonunda:

Azerbaycan adına yarışan Farid Hasanov 210 puanla birinci,

Belarus’tan Gunesh Abbasova 205 puanla ikinci,

Ukrayna’dan Fazile İbraimova 200 puanla üçüncü,

Türkiye temsilcisi Manevra Grubu 187 puanla beşinci oldu.

Hasanov’a, ödülü olan “Altın Anka Kuşu”nu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı,
İkinci olan Abbasova’ya “Gümüş Anka Kuşu” ödülünü Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna,
üçüncü olan İbraimova da “Bronz Anka Kuşu” ödülünü Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yarışmanın açılış konuşmasından:
“Türkvizyon Türk Dünyası Şarkı Yarışması hepimiz için bir yarışma olmanın ötesinde anlamlar taşıyor. Türkvizyon, dostluğumuzun, kardeşliğimizin, muhabbetimizin adıdır. Türkvizyon, dilde, fikirde, iş’te birliğin gönül ve müzik diliyle ifadesidir. Türkvizyon, gönüller arasındaki köprü. Türk dünyasının sesi, sözü, müziğidir. Bu yarışmanın finalini, yüreğimize, zihnimize düşürdüğü farklı ilhamlarla, çağrışımlarla gerçekleştiriyoruz. Temennimiz ve inancımız o dur ki yarışma gelenekselleşerek nice 10 yıllar Türk dünyasının kültürel zenginliğini, müziğin evrensel diliyle anlatacak. 300 milyona yaklaşan Türk dünyasının kaynaşmasının, kucaklaşmasının en değerli zeminlerinden birisi olacak. Bu zeminin hazırlanmasında büyük emekleri olan Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’na, TÜRKSOY’a, TRT’ye, Türk Müzik Birliği Televizyonu’na, Anadolu Üniversitesi’ne teşekkürü bir borç biliyorum. 28 Mayıs 2011′de Odunpazarı’nda, Eskişehir’in 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olacağı müjdesini veren Sayın Başbakanımıza, hepimiz adına teşekkür ediyorum.”

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna:
“Türk dünyası türkülerinin ve şarkılarının bütün Türk dünyasını anlatıyor. Muhabbetimizin sonsuz olması önemlidir. Kimsenin yüreğindeki ‘gönül teli’ kırılmasın. Eğer kırılırsa en çok bizim gönlümüz incinir. Gönüllerin birliği tek dileğimiz. Türkvizyon’un logosunu ‘anka kuşu’ belirledik. Bizim de gayemiz anka kuşu gibi Kafdağı’na varmak ve gönüllere girmektir. Bu şarkı yarışması daha ilk yılında 24 ülkeyi ve 300 milyon vatandaşımızı bir araya getirmektedir. Bu yarışmanın asıl birincisi, Türk dünyası, sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve birliktir.”

Türk Müzik Birliği Televizyonu Başkanı Samir Qurbanov :
“Bizler kadar sizler de hayal ettiğiniz bir günü yaşıyorsunuz. Bugün Türk dünyasını dört bir tarafından gelen kardeşlerimiz kültürümüzü sizlerle paylaştı. Geçmişten bugüne kadar uzun bir yol geçirmiş bu kültürün ateşi bu salonu ve bütün dünyayı ısıtıyor. Türkvizyon barış, kardeşlik ve dostluk demektir”




Hoşgeldiniz