Arabeskin tarihe geçmiş gurbetçi müzik yapımcısı Tahir Minareci 91 yaşındaydı…


Toplam Okunma: 10804 | En Son Okunma: 02.12.2024 - 16:59
Kategori: Arabesk Dönüşüm, Haberler

1970 sonrası Almanya’da akrabası veya arkadaşı olanlar, onların arabalarında mutlaka minare logolu kaset kapaklarıyla karşılaşmış ve mümkündür ki içindeki o arabesk kaseti de dinlemişlerdir. Müzik yapım şirketi Minareci Videola arabesk müziğin Almanya şubesi/temsilcisi idi. Hatta “Türkiye’deki arabesk müziğe gurbetten yön veren plak şirketiydi” demek hiç de yanlış olmaz…

Türk Plakçılığının duayen ismi, soyadını verdiği Minareci ve Minareci Videola firması ile 50 yılı aşkın süre Almanya’da yaşayan gurbetçilerimizin sesi olan Tahir Minareci, 91 yaşında Münih’te hayata gözlerini yumdu…

Tahir Minareci… Hulusi Tunca

O, gerçek bir cumhuriyet çocuğu idi. 1923 yılında dünyaya gelmişti. 30′lu yaşları geçtiğinde İstanbul’da deri kösele toptancılığı yapan girişimci, genç bir iş adamıydı. Ta ki 27 Mayıs 1960 ihtilali olana kadar. İhtilalle birlikte işini kaybetti. Ekmek aslanın ağzında, ekmek Almanya’daydı. Binlerce Türk gibi günün birinde çoluğu çocuğu toplayıp Sirkeci Garı’ndan trene bindi ve gurbetin yolunu tuttu.

Münih’e yerleşti. Çeşitli işlere girip çıktı. Ama bir türlü yaptığı o işleri sevemedi. Derken bir konu dikkatini çekti. Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz müziğe hasretti. Ve onlara Türkiye’de yapılan plakları, kasetleri sunacak, Almanya’da yeni sanatçıların yeni hatta ilk kasetlerini çıkartacak bir firma yoktu.. Karar verdi; Türk’ün yaptığı müziği gurbetçinin ayağına getirecekti.. Ve Minareci adını verdiği şirketini kurdu..

Yaz tatillerinde Türkiye’ye geldiklerinde, ilk iş olarak Unkapanı’ndaki plakçılar çarşısına koşarak yeni kasetleri toplayan gurbetçiler, artık Türkiye ile aynı anda çıkan tüm kasetlere sahip olabiliyorlardı. Türk Müziği, Halk Müziği, Arabesk, Türk Pop Müziği.. Ne ararsanız vardı. Çok kısa sürede binlerce çeşit kaset; vatan hasreti, aşk acısı, sevda çeken gurbetçilerimize ulaşmaya başlamıştı..

Minareci; kısa bir sürede Almanya’nın hatta Avrupa’nın en büyük müzik kuruluşlarından biri olup çıktı. Hatta hatta İbrahim Tatlıses, Zeki Müren, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, Yunus Bülbül, Müslüm Gürses, Emel Sayın, Kibariye, Hakkı Bulut ve daha birçok ünlü sanatçının kasetlerini Türkiye’de çıkmadan önce Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimize ulaştırmaya başlamıştı Tahir Minareci.

İş dünyasında kendisine çok saygın bir yer edinen, sanatçıları tarafından ‘baba’ olarak görülen Minareci’nin imrenilecek bir aile hayatı da herkesin dilindeydi. Dört kızı, bir oğlu bir de son nefesine kadar bir an bile yanından ayrılmayan damadı Aydın’la kızı Zehra vardı. Torunu Tahir; pilot, Timur; doktor, Akgün; bilgisayar mühendisi, Dilara ise müzik öğretmeni olmuştu.
Tahir Minareci; tüm insanlara iyilik yapmayı çok seven zarar edeceğini bilse bile kapısını çalan hemen hemen her şarkıcıya kaset yapan, müzik dünyasının aranılan bir patronuydu.
Aradan yıllar geçip de insanlar, kasetleri bırakıp CD’lere yönelince o da hemen CD yapımcılığına yöneldi. Baktı ki Türkiye’de şarkıcı- türkücü filmleri gişe rekorları kırıyor.. Hemen Erler Film adına Türker İnanoğlu ile anlaşıp, müzikli müziksiz binlerce video kaset çıkardı. Başkaları bir VHS veya betamax filimi 100 Mark’a satarken Minareci 3 filmi 110 Mark’a verirdi.

Sırf gurbetçi kardeşlerimiz vatan hasretlerini gidermek için sevinsin ve karşı tarafa fazla para ödemesin diye..

Böylesine insan, adam gibi adamdı. Münih’in efsanevi iş adamı Tahir Minareci, 3 Ocak 2014 Cuma günü 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Uzun süredir hastalıklarla savaşan ve Münih’te yaşamını yitiren Minareci için Münih’in Pasing semtindeki DİTİB Hacı Bayram Camisi’nde cenaze namazı kılındı. 1964′de Münih’e gelen Minareci 1969′da ilk Türkçe müzik ve 1980′de de video kasetlerini çıkarmıştı. Bugün meşhur olan pek çok sanatçının ilk kasetleri Minareci etiketi ile yayınlanmıştı.. Türk işyerlerinin yoğun olduğu Tren garı yakınlarındaki Bayer ve Goethe caddesi üzerindeki Export-Import mağazaları çok ünlüydü.

Almanya’ Türkler arasında saygın ve dürüst bir iş adamı olarak bilinen ve sevilen Minareci 8 Ocak 2014 Çarşamba günü Ataköy 5. Kısım Büyük Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Topkapı Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi. (1)
________________________________________________________
(1) Hulusi Tunca “Tahir Minareci’yi kaybettik” 08 Ocak 2014, www.magazinkolik.com
http://www.magazinkolik.com/Muzik/33460/Muzik-dunyasinin-duayen-yapimcilarindandi-TAHIR




Hoşgeldiniz