New York Carnegie Hall’un ilk Türk kadın yönetkeni…


Toplam Okunma: 2585 | En Son Okunma: 27.03.2024 - 06:24
Kategori: Konserler

Dünyada kadın orkestra şefi sayısının azlığı son yılların müzik otoritelerinin tartıştığı konulardandır. 2013′te, ABD’nin önde gelen 22 orkestrası arasında sadece bir kadın orkestra şefi bulunuyordu. New York Carnegie Hall’da konser veren ilk Türk kadın yönetkeni, daha önce Şişli Senfoni Orkestrasının da şefliğini yapmış olan Sera Tokay bu kez Paris’te “Lutece Philharmonia” adıyla bir oda orkestrası kurdu.

“Conservatoire National Superieur de Musique de Paris” isimli konservatuvardan mezun genç Fransız müzisyenlerden oluşan orkestrasıyla verdiği konsere, merkezi Washington’da bulunan Türk Kültür Vakfı ile New York’taki Amerika Türk Kadınlar Birliği katkı sağladı.

Tokay konser sonrasında Anadolu Ajası’na şöyle diyordu:
“Her şeyden önce konser icrasında sakin olmaya çalıştım. Çünkü orkestranın müziği, daha kontrastlı, daha şiddetli bir şekilde dinleyenlere iletebilsin diye. Eğer müzisyen sakin değilse hiç birşey iletemez. Bizim sakin olmamız lazım ama dinleyenler olmamalı. Onların kaynaması gerekir. Bilmiyorum bugün bunu yapabildik mi? ABD’deki ilk konserimiz. Daha önce Stravinsky’nin torununun daveti üzerine İsviçre’de Stravinsky’nin hiç çalınmamış yapıtlarını seslendirmiştik. Orkestramın en çok istediği şey ise İstanbul’a gitmek. Her gün bana, ‘neden İstanbul’a gitmiyoruz’ diye soruyorlar. ‘Neden New York’tan önce İstanbul’a gitmedik’ diye soruyorlar.”




Hoşgeldiniz