Van YYÜ TMDK kuruldu…


Toplam Okunma: 4552 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 12:22
Kategori: Haberler

Konservatuar kuruluşu konusunda yardımcı olmak ve sunum yapmak üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’nün davetiyle İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı o zamanki müdürü Prof. Dr. Cihat Aşkın başkanlığında İTÜ TMDK öğrencileri ve hocalarından oluşan kalabalık bir Türk müziği grubuyla birlikte Van’a gittiğimizde yıl 2012 idi. Öğretim Görevlisi Murat Oto’nun konservatuar kurulması için gösterdiği istek ve çabalar hepimizin dikkatini çekmişti. Konserler, sunumlar gerçekleştirildi… Ve yıl 2014. Ülkemizin doğu ucunda Van’da Türk Musikisi Devlet Konservatuarı resmen kuruldu. AA muhabiri Sıtkı Yıldız’ın YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Konservatuar Müdürü Doç. Dr. Cem Şaktanlı ile yaptığı röportajdan kesitler aktarıyoruz… (*)

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal:

“…Deprem döneminde sorunları çözmeye çalıştıkları sırada üniversitede eksik olan birimlerin kurulması için de ayrıca çalışma yaptık. Bunların içinde Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ayrı bir önem arzediyordu.

Konservatuarımız 1 Şubat 2013 tarihli genel kurul toplantısında alınan YÖK onayı ile kurulmuş oldu. Konservatuvarın müdürlüğüne Doç. Dr. Cem Şaktanlı’yı getirdik. Zaten müzik altyapımız, Eğitim ile Güzel Sanatlar Fakültemiz sayesinde çok iyi durumda. Ama bunu yeni yapacağımız konservatuvar binasında, birimleri, laboratuvarları, salonları ve müziğin tüm alanlarıyla bölge ile üniversitemize yakışır bir şekilde yapalım istedik. Deprem döneminde zarar gören binalarımızı bitirdikten sonra konservatuvarımız için de Türkiye’de en iyileri örnek alarak yeni bir bina yapacağız. Konservatuarımız çalışmalarına çok hızlı bir şekilde başladı ve inşallah en kısa sürede kadromuzu tamamlayarak öğrenci almaya başlayacağız.

Konservatuarı öğrenci alacak aşamaya getirmek için gerekli adımları atıyoruz ancak Türkiye’de öğretim üyesi sıkıntısı yaşandığını belirten Battal, öğretim üyelerinin tamamlanmasıyla yurt içi ve yurt dışından öğrenci alımı yapacağız. Bölgemizin müzik alanında kabiliyetli gençlerimiz ve çocuklarımız oldukça verimli. Konservatuvarımız bu alanda da çalışmalar yapacak ve kabiliyeti olan gençlerimizi burada daha da eğitimli hale getirerek, ülkemize, bölgemize ve topluma kazandıracak. Bu anlamda da rektörlüğümüzün desteği, bütün birimlerimize olduğu gibi sonsuz. Bizim de amacımız konservatuvarımızı en iyi noktaya getirmek…”

Van YYÜ TMDK Müdürü Doç. Dr. Cem Şaktanlı:

“Van’a yaklaşık 3 ay önce geldim. Üniversitenin desteği ve kentteki sanat birikimini kullanarak faaliyetlere başladık. Okulun kurulması, öğrenci alımı ve öğretim görevlilerinin alınmasıyla konservatuvarı çok ileri bir seviyeye götüreceğiz. Bu amaçla konservatuarın ilk orkestrasını kurarak yola çıktık. Çocuk korusu için de senatodan gerekli onayı aldık. Bunun yanında üniversitemizin ve akademik personelin sosyal faaliyet ihtiyacı olan Türk Halk Müziği korusunu da kurduk. Önümüzdeki dönem bunun çalışmaları da başlayacak. Bir üniversitenin vitrini olan müzik ve sanat faaliyetlerini en iyi biçimde yaparak bunu sadece Türkiye’de, Van’da değil, bütün dünyaya YYÜ’nün her alanda olduğu gibi sanat alanında da iddialı bir yapıya sahip olduğunu göstermek istiyoruz. Yeni yaptığımız bir şey daha var. Van Çevresi Müzik Araştırma ve Uygulama Merkezini kurmak istiyoruz. Onun için de YÖK’ten onay bekliyoruz. Merkezin kurulmasıyla Van ve çevresindeki derlenmeye açık halk türkülerimizi derleyip, onların hem repertuara kazandırılmasına hem de uluslararası düzeyde dinlenebilir hale getirebilmeyi amaçlıyoruz. Burası bölgedeki tek konservatuvar olması bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir”
__________________________________________
(*) Ayhan Sarı




Hoşgeldiniz