Alphorn’ların festivali her yıl Nendaz’da…


Toplam Okunma: 2900 | En Son Okunma: 18.04.2024 - 06:11
Kategori: Festivaller, Çalgılar

Heidi ve dedesinin sadece çizgi film karakterleri olmadığını Alpler’de yaşayan insanları görünce anlıyorsunuz… Öğle saatleri yaklaştıkça alphornlar ve sanatçılar görünmeye başlıyor… Festival süresince yarışan sanatçıları, jüri görmeden yalnızca duyarak bir değerlendirme yapıyor ve sonuç buna göre belirleniyor… Alphorn aslında dağlarda yaşayan Appenzel ahalisinin iletişim aracıymış eskiden….

Heidi ve dedesinin sadece çizgi film karakterleri olmadığını Alplerde yaşayan insanları görünce anlıyorsunuz. Düğme burunlu, kırmızı yanaklı, tüylü şapkalı bir dolu insan var Appenzel kantonunda. Alpler her anlamda fantastik bir şöhrete sahip. İsviçreliler için Appenzel kantonunda yaşayanlar pek çok şakaya ilham kaynağı oluyor.

Nendaz’da temmuz ayında yapılan bu yerel festivalden İsviçrelilerin haberleri pek yok. Başka kültürlerden gelen insanlar için festival günü, dağların tepesinde ki bu kasabada yaşanan hava hayli ilginç bir tecrübe oluyor.

Sabahın erken saatlerinde Nendaz festivalinde görevli insanlar kayak merkezinin etrafında Gausthaus denilen misafirhanelere yakın yerlerde gösterilerine başlıyorlar. İsviçre bayraklarıyla yapılan bu görsel şov insanın aklında silinmesi olanaksız fotoğraflar yaratıyor. Bayraklar havaya yükselirken çıkardıkları ıslık sesi ile sabahın serinliğinde taptaze dağ havasını içinize çekerken duyularınız doğanın hükmüne teslim oluyor.

Öğle saatleri yaklaştıkça alphornlar ve sanatçılar görünmeye başlıyor. Alphorn aslında dağlarda yaşayan Appenzel ahalisinin iletişim aracıymış eskiden. Evler dağınık ve farklı yerlerde dolayısıyla acil bir durumda bu insanların birbirine öyle hemen ulaşması mümkün değil o zamanlar. Bu çok da ergonomik olmayan müzik aletini birbirleriyle haberleşme için kullanırlarmış.

Festival aynı zamanda yarışma niteliği de taşıyor. 100 kadar sanatçı her yıl festivalde birincilik için çalıyor. Alphorn çalan gruplarda mevcut. Hatta bu gruplardan bazıları kanton çapında meşhur ve albümleri var. Yapılan müziğin bize göre muhtemelen çok melodik ve çekici bir tarafı yok . Ama enstrümanın tarihçesi ve Avrupa’nın göbeğinde ki bu köyde oluşan güzel atmosfer özellikle 22-24 Temmuz tarihleri arasında burasını ziyaret etmeye değer bir yer haline getiriyor.

Festival 1986 yılında Valais şehrinde yerel bir yarışma ve festival olarak ilk kez yapılmış. 2001 yılında Nendaz’a taşınmış. Festival süresince yarışan sanatçıları, jüri görmeden yalnızca duyarak bir değerlendirme yapıyor ve sonuç buna göre belirleniyor. Bu ilginç enstruman pek çok edepsiz şakaya da teşne bir yerde hediyelik eşya dükkanlarında bu şakalarla ilgili pek çok ürün göreceksiniz.

Akşam olup ta ay ışığı, baharda oluşan göllerin üzerine yansıdığında soğuk biranızı yudumlarken bulunduğunuz yerin bu Dünya’dan olamayacak kadar güzel olduğunu düşüneceksiniz. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın bu Festivale…”(1)

Aynı çalgının uzakdoğuda kullanılan benzer örneklerini gelecek yazılarımızda tanıtacağız. (M.D.).
______________________________________

(1) Ertuğrul Öztekin, Istanbul, 15.10.2011
http://genctur.com.tr/node/259

http://www.youtube.com/watch?v=CziSUFCxD8s




Hoşgeldiniz