Sergei Rachmaninov zengin etti…


Toplam Okunma: 3102 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:56
Kategori: Haberler


Bir Türk boyu olan Tatar kökenli Rus besteci Sergey Rahmaninov’un (1873-1943) 1906-1909 yılları arasında yazdığı mi minör Opus 27 sayılı 2. Senfonisinin günümüze kalan mevcut tek parça halindeki tek el yazması partiturunun notaları Sothbeys Müzayede Evi’ndeki açık artırmada 1,2 milyon sterline özel bir kolleksiyoncu tarafından satın alındı…

Rusya’nın kuzeybatısında Novgorod şehri yakınlarındaki Semyonovo’da Tatar kökenli aristokrat bir ailenin beşinci çocuğu olarak 1 Nisan 1873′de doğan Sergey Rahmaninov’un kendi el yazısıyla yazmış olduğu ve en önemli eseri olarak gösterilen 2. Senfonisinin 320 sayfalık partituru senfoninin St Petersburg’daki ilk gösteriminden sonra kaybolmuş, 2004 yılında özel bir koleksiyonda ortaya çıkmıştı.

Rahmaninov senfoniyi kuzeni tarafından yönetilen konser zincirlerinde seslendirilmesi için bestelemişti.

Eser ilk olarak St Petersburg ve Moskova’da sahnelendi. El yazması partitur incelemesi sonucu 1908′deki ilk seslendirim sonrasında bestecinin eserde bazı değişiklikler yaptığı anlaşılıyor.

Partitur ilk olarak 2004 yılında açık artırma ile satılacaktı. Fakat Rahmaninov ailesinin eserin sanatçı tarafından satılmadığını, kaybolduğunu veya çalındığını belirtip eserin telif haklarının kendilerine ait olduğunu söylemesi sonrasında açık artırma iptal edilmişti.

Telif hakları sorunu 2005 yılında çözüldü.

Partitur bulunmasından bu yana sahibi olan Tabor Vakfı izniyle Londra’daki British Museum’da sergileniyordu.


2. Senfoni baskı partitur ilk safyası




Hoşgeldiniz