Nurak Abdırahmanov: Kırgızistan’ın ozanı hayatını kaybetti…


Toplam Okunma: 3056 | En Son Okunma: 10.04.2024 - 05:49
Kategori: Haberler

Kırgızistan’ın çağdaş ozanı, komuz ustası, ünlü bestecisi Orta Asya’nın yanı sıra pek çok ülkede tanınan Nurak Abdırahmanov 25 Mayıs 2014 gecesi 66 yaşında hayatını kaybetti. Nurak Abdırahmanov, Toktogul Satılganov Kırgız Ulusal Filarmoni’sinde yapılan bir törenle ebediyete uğurlandı. Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Kamila Taliyeva, “Bugün tüm Kırgız halkı, özellikle de Kırgız sanat dünyası, Kırgız kültürü büyük bir kaybın üzüntüsünü yaşıyor. Yüreklerimiz titriyor, söyleyecek sözümüz boğazımızda düğümleniyor; tüm Kırgız halkı üzüntü içinde. Gerçekten, Nurak Hoca Kırgız halkını dünyaya tanıtan, günümüzün Mohikan’ıydı.”

1947′de Ak-Talaa ilçesi Kurtka köyünde doğan Nurak Abdırahmanov altı yaşında komuzla tanıştı. 15 yaşında geldiğindeyse ülke çapındaki yarışmalarda ödüller kazandı. Dönemin ünlü ozanları Şekerbek Şerkulov, Abdıkerim Mokoyev ve Abdrahman Kıdırbayev gibi ustalardan ders aldı.

1967′de Bişkek Muratalı Kürönkeyev müzik okulundan mezun oldu. Hayatı boyunca yeni yeteneklerin yetişmesi için çaba gösteren ünlü ozan, ‘şattık’ ve ‘muras’ adlı toplulukların kurucusuydu.

Hem kişisel hem de Kambarkan folklor grubu ile Japonya’dan ABD’ye, Türkiye’den Hindistan’a Kırgız ezgileri ve destanlarını tanıtan halk ozanı Abdırahmanov, 2004’te Aga Han Fonu’nun desteğiyle, halen ülkenin en ünlü folklor okulu olan ‘Ustat-Şakirt’i kurdu.

Bu okulda, yeteneğini yeni kuşaklara aktaran Nurak Hoca, öğrencilerine, sadece komuz çalmayı değil yapımını da öğretti. Kırgızistan Cumhuriyeti onursal sanatçısı olan Nurak Abdırahmanov 65. yaşı için düzenlenen törende ülkenin ünlü sanatçıları ve öğrencileriyle aynı sahneyi paylaşmıştı.

Hayatının son yıllarında evindeki atölyesinde komuz yapımına devam eden Nurak Abdrahmanov’un besteleri arasında ‘Ata Mirası’, ‘Son-Köl’, ‘Attila Han’ ve ‘Büyük Dağlar’, bulunuyor.




Hoşgeldiniz