Kazak Besteci Mukan Tölebayev’in “Birjan ve Sara Operası” ilk kez İstanbul’da…


Toplam Okunma: 3111 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 18:23
Kategori: Konserler

Türkiye’deki batı müziği uğraşanları çalışma alanlarını genellikle batıdaki batı müziği ile sınırladılar. Dolayısıyla kavram da öyle yerleşti. Yahudi Menuhin -Hint müziğiyle sınırlı da olsa- belgeselinde yıllar önce işaret etmiş, Ravi Shankar’ı Star Konçertosu ile tanıtmıştı… Şimdi madalyonun diğer tarafında doğudaki batı müziği (*) var… Kazak Besteci Mukan Tölebayev’in ölümsüz eseri Birjan ve Sara Operası’nı Samsun Devlet Opera ve Balesi solist, koro ve orkestrası sahneliyor. Şef Tolga TAVİŞ…

Kazak Besteci Mukan Tölebayev’in Birjan ve Sara Operası ilk kez İstanbul’da…

Kazak Besteci Mukan Tölebayev’in ölümsüz eseri Birjan ve Sara Operası Türkiye seyircisiyle yeniden buluşuyor. 5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında 13 Haziran 2014 Cuma günü gerçekleştirilecek temsille İstanbullu sanatseverlerle ilk kez buluşacak.

Eserin librettosu Kajım Jumaliyev’e ait…

Türk devletlerinden yıldız sanatçıların katılımıyla, Samsun Devlet Opera ve Balesi solist, koro ve orkestrasının sahneleyeceği eseri şef Tolga TAVİŞ yönetiyor.

Daha önce “Köroğlu” ve “Alpamıs” Operası gibi Türk dünyasına ait pek çok ortak projeyi hayata geçiren Prof. Dr. Eflatun Niemetzade’nin rejisörlüğünü yaptığı projede, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Başkurdistan(RF), Tataristan (RF) ve Türkiye’den misafir opera sanatçıları da yer alacak.

Kazakistan’ın kültürel ve sanatsal motiflerini içeren, bestelendiği tarihten günümüze kadar tüm dünyada gerçekleştirilen temsillerle, Kazakistan operasının dünyadaki sesi olan “Birjan ve Sara” operası; Türkiye’de ilk kez TÜRKSOY’un ilan etmiş olduğu 2013 Mukan Tölebayev Yılı etkinlikleri kapsamında seyircilerle buluşmuş, gerçekleştirilen temsiller sanatseverlerin büyük beğenisini kazanmıştı.

Çağdaş Kazak müziğinin temellerini içeren Birjan ve Sara Operası, Opera Sanatı’nın büyülü diliyle Kazak edebiyatı, kültür ve sanatından bir kesiti sunuyor.

Libretto : Kajım JUMALİYEVA
Orkestra Şefi: Tolga TAVİŞ
Rejisör: Prof. Dr. Eflatun NEİMETZADE
Dekor: Erlan TUYAKOV
Kostüm: Esengeldi TUYAKOV
Koro Şefi: Mikhail ISKROV
Koreograf: Tursinbek NURKALİYEV
Işık: O. Murat YILMAZ

Tarih: 13 Haziran 2014
Saat: 20.00
Yer: Leyla Gencer Kültür Merkezi ve Opera Binası

Ayrıntılı bilgi için: www.turksoy.org internet adresini ziyaret edebilir ya da 0 312 491 01 00 numaralı telefon aranabilir.

__________________________________

(*) Batı müziği deyimini asıl anlatmak istediğimiz konunun dağılmaması için mecburen kullanıyoruz. Yoksa batı kimine göre batı, kimine göre kuzey veya doğu, hatta kuzeybatı bile olabilir. Bu nedenle uluslararası yazımlarda batı müziği betimlemesi kullanılmamalı diyeceğiz ama günümüz küreselleşmesi gözönünde bulundurulduğunda her yazının uluslararası olduğu da akla geliyor ve yine çözüm olmuyor. Biz bu müziğe “uluslararası çoksesli müzik” demeyi tercih ediyoruz. Böyle kısa yazılarda anlaşılmayı zora sokmamak için alışılagelmiş yanlış deyimi kullanmayı tercih ediyoruz açıklaması da bizi  kendimizle ters düşürmüş oluyor… Görüldüğü gibi yanlış yerleşmiş bir deyimin içinden hala çıkamıyoruz!.. (Ayhan Sarı)




Hoşgeldiniz