“TÜSAK”da doğum gerçekleşmedi…


Toplam Okunma: 3529 | En Son Okunma: 27.03.2024 - 06:34
Kategori: Haberler


Kültür Turizm Bakanlığı’nda TÜSAK Toplantısı yapıldı…

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde 9 Haziran 2014 pazartesi günü tüm devlet orkestra ve topluluk müdürlerinin çağrılı olarak katılımıyla yapılan toplantıda konu hakkındaki son duyumlar resmi ağızdan dile getirildi:

“TÜSAK’da doğum gerçekleşmedi. TÜSAK’ı unutun, artık böyle bir taslak yok…”

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kendine bağlı olarak çalışan Devlet koro, orkestra ve topluluk müdürlerini 9 Haziran 2014’de toplantıya çağırdı.

Toplantıda dedikoduları, söylemleri artık iyice çeşitlenmiş bulunan; hakkındaki bilgi kirliliğinin giderek yayıldığı görülen TÜSAK konusunda önemli açıklamalar yapıldı.

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç :
“Her yıl Eylül-Ekim aylarında yaptığımız toplantıyı bu yıl erkene aldık. Çünkü TÜSAK tasarı taslağından vazgeçiyoruz. TÜSAK’ı artık unutun, böyle bir taslak artık yok.”

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müdürü Aycan Sancar:
“TÜSAK tartışmaları nedeniyle bakanlıık ve genel müdürlük hem sanatçılar, hem de kamuoyu nezdinde güven yitirmiştir. Bu ortamın giderilmesi için üç konuda önlem alınmasının doğru olacağını düşünüyoruz:
1) Sanatçıların emeklilik koşullarının iyileştirilmesi ve bunun bir tehdit gibi kullanılmasından vazgeçilmesi,
2) Orkestralara yeni kadrolar tahsis edilip sınav açılarak yeni sanatçıların alımının sağlanması
3) Orkestralarda çalışan sanatçıların mevcut koşullarının iyileştirilmesi. (1)
Özellikle belirtmeliyim ki güven ortamının yeniden kurulabilmesi için, yeni kadroların alınıp sınav açılması önemlidir. Böylece büyük umutsuzluğa kapılmış olan genç sanatçılara, konservatuvarlara girmek isteyenlere geleceğe dönüm olumlu bir mesaj verilmiş olacaktır.”

Ağustos 2014 cumhurbaşkanı seçimi ertesinde yeni bir taslağın hazırlanacağı bilgisinin mevcut olduğunu belirtmek gerek.
______________________________
(1) Şefik Kahramankaptan “GSGM’nden Orkestralara: “TÜSAK’ı unutun” 11 Haziran 2014 http://www.sanattanyansimalar.com/gsgmnden-orkestralara-tusaki-unutun/193/




Hoşgeldiniz