Krzysztof Penderecki İzmir ve İstanbul’da…


Toplam Okunma: 2582 | En Son Okunma: 26.04.2024 - 03:32
Kategori: Konserler

28. Uluslararası İzmir Festivali çağımız uluslararası müzik tarihine geçmiş Polonyalı besteci Krzysztof Penderecki’nin (d. 1933) şefliğindeki Varşova Senfoni Orkestrası (Sinfonia Varsovia) ve Piyanist Hüseyin Sermet konseriyle İzmir-Efes Antik Tiyatro’da başladı…

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği Türkiye- Polonya diplomatik işbirliğinin 600. Yılı kutlamaları çerçevesinde, Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanlığı ile Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl işbirliği ile gerçekleşen konserde, bu yıl 30. Yılını kutlayan Sinfonia Varsovia Orkestrası’nı (Varşova Senfoni), çağımızın dahi müzisyenlerinden 20. Yıl müziğine yön veren bestelerin sahibi Şef Krzysztof Penderecki yönetti. 14 Haziran 2014 akşamı düzenlenen konsere solist olarak, besteci piyanist Hüseyin Sermet katıldı.

Konser öncesinde İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Polonya Kültür ve Milli Miras Bakan Yardımcısı Monika Smolen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Sırrı Aydoğan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgün Özaslan açılış konuşmalarını yaptı. Konuşmacılar 600 yıllık Polonya – Türkiye dostluğunun kültür ve sanat alanında devam ettiğini vurguladı. Ardından Festivale destek veren kurum ve kuruluşları plaketleri sunuldu.

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın program sponsorluğunda yapılan konser, Beethoven’ın “Prometheus” Uvertürü ile başladı, Beethoven’in 5. Piyano konçertosu ile devam etti. Bir konçertodan çok ötede, teknik zorluklarla dolu 5. Konçertoyu olağanüstü yorumlayan Hüseyin Sermet, Efes Antik Tiyatroyu dolduran dinleyicilerin dinmeyen alkışlarına Chopin’in Opus 5, 20 numaralı etüdü ile teşekkür etti.

Konserin ikinci bölümünde dinleyiciler, çağımızın yaşayan en büyük bestecilerinden biri olan Penderecki’nin sanat hayatının dönüm noktalarından biri olan 2 numaralı senfonisini (Christmas) yönetmesine tanıklık etti.(1)

Penderecky İzmir’in ardından 42. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Polonya-Türkiye ilişkilerinin 600. Yılı kutlamaları çerçevesinde Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan culture.pl işbirliği ile düzenlenen Sinfonia Varsovia konserini yönetecek.
17 Haziran Salı, saat: 20:30 Aya İrini Müzesi…




Hoşgeldiniz