Eurovision 2015′e de katılmıyoruz…


Toplam Okunma: 2800 | En Son Okunma: 10.04.2024 - 05:49
Kategori: Yarışmalar

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin puanlama sisteminde bu yıl da değişiklik yapılmaması nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması’na 2015 yılında da katılmayacağımızı açıkladı… Türkiye 2014′te de aynı gerekçe ile katılmamıştı… Avusturya’da düzenlenecek olan 60. Eurovision Şarkı yarışması tarihleri şöyle: 19 mayıs’da ilk yarı final, ikinci yarı final 21 Mayıs ve büyük final 23 mayıs akşamı Viyana’da; Wiener Stadthalle Innsbruck’da…

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin 2014 yılı katılmama gerekçesini şöyle açıklamıştı:

“SMS oylarının ağırlıkta olduğu sistemde Türkiye, SMS oylarıyla yüksek puanlar alıyor ve üst sıralarda yer alıyordu. Ancak Eurovision düzenleme komitesi SMS ve jüri oylarının ağırlığını yüzde 50’ye getirerek aynı ağırlığı verince puanımızı aşağı çekti. Bunun değiştirilmesi yolundaki itirazlarımız sonuç vermeyince geçen yıl Eurovisyon’a katılmama kararı almıştık. Eğer puanlamada yeni bir düzenleme yapılmazsa gelecek yıl da Eurovisyon’a katılmayacağız. Yönetim Kurulu bu konuda yetkiyi bana verdi.”

Yarışma puanlama sisteminde bir değişiklik olmaması nedeniyle “katılmama kararımız” bu yıl da (2015) devam ediyor.

Denizli’de bugün (05.09.2014) sabah saatlerinde, Uluslararası Sözlü Müzik Festivali tanıtım toplantısına katılan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü İbrahim Şahin, Eurovision yerine Asya Pasifik Yayın Birliği Müzik Yarışması’na Manga grubu ile katılacaklarını açıklayarak şöyle devam etti:

“Avrupa Yayın Birliği Başkanı bize gelerek kameralar önünde özür diledi. Ancak, özür yeterli olmuyor tabi. Bizim eleştirdiğimiz hükümlerle ilgili ciddi bir düzeltme yapılmadı” diye konuştu. Şahin, Eurovision yerine Asya Pasifik Yayın Birliği Müzik Yarışması’na katılacaklarını söyledi. Türkiye’nin hem dünyadaki üç büyük kuruluştan biri olan Asya Pasifik Yayın Birliği hem de Avrupa Yayın Birliği üyesi olduğuna dikkati çekip, “Biz, bu sene ilk defa Asya Pasifik Yayın Birliği’nin Müzik Yarışması’na Manga Grubu’yla katılacağız. Bunu resmi bir açıklama olarak yapıyorum. Katılmamızı sağlayan en önemli unsur, bizim yaptığımız şeylerin çok önemsenmesi. Manga Grubu, daha önce de Eurovisiona katılmış ve güzel bir başarı elde etmişti. Bizi hiç kırmadan kabul ettiler. Asya Pasifik Yayın Birliği Müzik Yarışması’nın farklılığı kendilerine özgü, ilk defa orada seslendirilecek parça istiyorlar. Manga ilk kez orada okuyacakları bir şarkı hazırlıyor.”




Hoşgeldiniz