Aşık Şeref Taşlıova aramızdan ayrıldı…


Toplam Okunma: 3971 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 23:31
Kategori: Değerlerimiz

UNESCO tarafından ‘yaşayan insan hazinesi’ olarak kabul edilen Aşık Şeref Taşlıova (1938-2014), Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında aramızdan ayrıldı. Kars’ta Karapapak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nce düzenlenen aşıklar gecesinde Taşlıova’nın ölüm haberinin gelmesinden sonra aşıklar sazlarını yere bırakıp sahneyi terkettiler…

13 Eylül Cumartesi günü beklenmedik şekilde rahatsızlanan Aşık Şeref Taşlıova, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmıştı.
Beynine giden damarlardan birisinde emboli teşhisiyle ameliyata alınan Taşlıova 20 Eylül 2014 günü saat 21.30 sıralarında yaşamını yitirdi.

Aşık Şeref Taşlıova için Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü önünde resmi devlet töreni yapıldı.


Gerçekleştirilen resmi törene, Güzel Sanatlar Genel Müdür Vekili Nihat Değirmenci, Aşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden Fuat Çerkezoğlu, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Şefi Necmi Kıran, ‘Aşık Şeref Taşlıova’nın Tasnif Ettiği Hikayeler’ adlı kitabın hazırlayıcısı Nail Tan, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Kaçalin, Taşlıova’nın eşi, çocukları ve sevenleri katıldı. Törenin ardından Taşlıova’nın cenazesi, Hacı Bayram Camii’ne götürüldü.

Aşık Şeref Taşlıova
10 Nisan 1938′de Ardahan’ın Çıldır ilçesi Gülyüzü köyünde doğdu. Babasını küçük yaşta kaybetti. 10 yaşında şiir yazmaya başladı. İlkokuldan sonra bir süre muallim okuluna devam etti. Bu senelerde bağlama çalmayı öğrendi. Kuzeydoğu Türkiye aşıklık geleneğinin önemli isimlerinden Aşık Şenlik’in oğlu Aşık Kasım’a çıraklık yaparak kendini geliştirdi ve yöredeki aşıklarla tanışma fırsatı buldu. 1966 yılından itibaren Kars Radyosu bünyesinde 10 sene süreyle aşıklara ilişkin programlar hazırladı ve sundu. Ayrıca Türkiye ve Türkiye dışında birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Bazı radyo programlarına danışmanlık yaptı. 1991′de Müzik-San Vakfı tarafından, 1996 yılında ise Türkiye Yazarlar Birliği tarafından senen sanatçısı seçildi. 2000 yılında TÜRSAV tarafından ‘Türk Dünyasına Hizmet Ödülü’ verildi. Şeref Taşlıova, UNESCO tarafından, âşıklık geleneği temsilcisi olarak ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ seçildi. Bu ünvan, 14 Ocak 2010 tarihinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan törenle duyuru edildi.
Kars’ın eski belediye başkanlardından Naif Alibeyoğlu, Şeref Taşlıova’nın heykelini diktirmişti.




Hoşgeldiniz