Mersin’li bağlama yapımcısı Lokman Ziya Savaş’ın jubilesi: Tek parça bağlama…


Toplam Okunma: 3766 | En Son Okunma: 23.04.2024 - 06:51
Kategori: Haberler, Çalgılar

“…Bir oyma sazı yaparken saymış olmam imkansız ama 40-50 milyon, belki 60 milyon keser sallarsınız…”…

Lokman Ziya Savaş: …Mersin’de 50 yıldır bağlama yapan Yuvasız Bağlama Evi sadece bir ticarethane değil, aynı zamanda bir dergahtır ve Türkiye’nin dört bir yanından müziğe gönül veren, icra edenler orada toplanır. Bu işin ilmini orada kavradık. Şu anda adını sayamayacağım fazla sayıda oyma ustası orada çalgı tekneleri oyardı.

Orada ustam Günaydın Can Gürgen ile yüzlerce, binlerce çalgı imal ettik. Yaptığımız sazları İngiltere saraylarına, Beyaz Saray’a, Çankaya’da rahmetli İnönü’den Demirel ve Ecevit’e kadar gelmiş geçmiş kim varsa hepsine birer adet kendi resimlerini de üzerine yakarak yapmış, armağan olarak yollamışızdır.

Biz artık nihayet kalan ustalarız…

.  .  .

Son sazımın yapımına iki sene evvel başladım. Bu son sazımı kendim için yapıyorum. bu sazın bir parçadan meydana gelmesiyle bu anlamda bir ilktir. Bu benim meslek finalim ve jubilem. Büyük sabırla, belki 10 adet saza verilen emeğe bedel oldu. Başka hiçbir malzeme kullanmadan bir oyma keseri ve sadece cam kırıklarıyla yaptım. Mengene dahi kullanmadım…

Bir oyma sazı yaparken saymış olmam imkansız ama 40-50 milyon, belki 60 milyon keser sallarsınız. Tekneyi oyarken diz boyu talaş olur. Çünkü kalınlığı içli dışlı 2,5 milim, maksimum 3 milimdir. Sazı ne kadar ince oyarsanız o kadar iyi ses alırsınız.

Bizde sadece bilgi, yetenek ve göz vardır. Derler ya ‘el emeği göz nuru’ gerçek bu işte. Bir ehil yetiştirdim o da genç yaşta rahmetli oldu.

Bu işin hizmetkarları hiçbir şey kazanmamışlardır, hep ömürlerini tüketmişlerdir fakat aşkla, sevgiyle. Bu bir kabiliyet, insanlar faydalansın diye biz bunları yapıyoruz. Biz bunu ölümsüzleştirmek için fazla mücadeleler verdik, ne yollardan geçtik, gecemizi gündüzümüze kattık. Gelecek kuşak bunu devam ettirsin…’
_________________________________________
http://www.yenisafak.com.tr/kultur-sanat/bir-baglama-icin-40-milyon-kez-keser-salliyorlar-695129




Hoşgeldiniz