Türkiye’nin ilk kadın kanun yapımcılarından: Burçin Bayar


Toplam Okunma: 3970 | En Son Okunma: 13.04.2024 - 11:47
Kategori: Çalgılar

Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Çalgı Yapımı Bölümü 2013 yılı mezunu 29 yaşındaki Burçin Bayar, Ustası kanun yapımcısı merhum Ejder Güleç’ten eğitim alıp okuldaki hocasının da desteğiyle açtığı İzmir’deki kendi atölyesinde bir yıldır kanun imal ediyor… Konservatuar çalgı yapım bölümü mezunu kadın çalgı yapımcılarımız hakkında bilgimiz maalesef az…

Burçin Bayar, 5 yıllık eğitiminin ardından 2013 yılında mezun oldu. Okulda eğitim gördüğü süre içinde kanun yapım ustası Ejder Güleç’in atölyesine devam etti.

Burçin Bayar:
“Nur içinde yatsın, ustam Ejder Güleç’in atölyesine gittim. Onunla tanıştıktan sonra hayatımda yeni bir pencere açıldı. Onun sayesinde kanun yapımıyla uğraşıyorum. Benim içim kendisi bir derya denizdir. Bu sanatın tüm inceliklerini ondan öğrendim. Okuldan hocam Mehmet Güldağ atölye kurmamda çok yardımcı oldu. Hocalarıma da sordum; Türkiye’de kanun yapan bir başka kadın olmadığını öğrendim, bu durum insanların da dikkatini çekiyor.

Kanun her türlü müziğe uyum sağlayabilen bir enstrüman, yapım aşamasında da çok ayrıntı gerekiyor. Burada kendimi buldum diyebilirim. Sıfırdan, icracının eline gelebilecek bir kanunu yaklaşık 1 ay gibi bir sürede yapabiliyorum. Kanunun her parçası el işi. 25, 26 ve 27′likle Arap kanunu olmak üzere dört ses grubuna ayrılıyor. İcracının isteğine göre bazı durumlarda bu değişebiliyor. Son zamanlarda 26′lık kanun tercih ediliyor, 26′lık kanun 76 telden oluşuyor ve 250 kadar mandalı var. Arap Kanunu ise 3-4 ses daha fazla olabiliyor.

Okuldan arta kalan zamanımda, kanun, bağlama, ud ve tanburun dışında minyatür enstrüman yapmaya başladım. Gitar, kabak kemane ve saz gibi çalınabilecek bütün enstrümanların birebir minyatürünü yapabiliyorum. Bu minyatür enstrümanları maddi çıkar gütmeden arkadaşlarıma hediye ediyorum.

Ağaç, enstrüman ve müzik benim için her şey demek…”




Hoşgeldiniz