Enstrumanları yoktu, bardakla müzik yaptılar…
Toplam Okunma: 4782 | En Son Okunma: 02.12.2024 - 19:24
Enstrumanları yoktu, bardakla müzik yaptılar, 213 bin TL’yi kaptılar… Zafer Akpınar
“Hayatın Ritmini Yakala Grubu”nu Balıkesir Kepsut ilçesindeki 125′inci Yıl Yatılı Bölge Ortaokulunun müzik öğretmeni Nuri Dağdelen öğrencileri ile birlikte kurdu. Enstrüman yokluğu nedeniyle bardakla başladıkları müzik çalışmaları sayesinde okullarına maliyeti 213 bin lira olan atölye kazandırdılar.
Balıkesir Kepsut ilçesindeki 125′inci Yıl Yatılı Bölge Ortaokulunun müzik öğretmeni Nuri Dağdelen:
“Okulda sosyal aktivite olması amacıyla yaklaşık iki yıl önce müzik grubu kurmaya karar verdik. Okulda eğitim gören çocukların neredeyse tamamı kırsaldan geliyor. Bu çocukları biraz daha yaşamın içine katmayı, sosyal etkinliklerle eğitim öğretimi keyifli hale getirmeyi hedeflemiştik. Grubu kurarken tek eksiğimiz müzik aleti idi. Özel okullarda ya da maddi imkanları iyi olan eğitim kurumlarında bu işleri yapmak çok daha kolay.Hiçbir şey yokken, çaresizlikler ve imkansızlıklar, mucizeleri doğurur. ‘Nasıl yapabiliriz?’ diye düşünürken babamın dükkanı aklına geldi. Züccaciyeci olan babamın dükkanından bardak aldım. Grubun ilk enstrümanı bu bardaklar oldu. Bardaklarla ritim tuttuk, müzik yaptık. Ardından çok da kaliteli olmayan darbukalar aldık. Bardaklarla başladığımız yolculuğumuzda sloganımızı ve grubumuzun adının ‘İmkan Yok Ritim Çok’ olarak belirledik. Büyük bir yankı uyandırdı. İstediğimiz şekilde hayatın ritmini yakalamıştık. Bu yüzden grubun adını bugünkü haliyle Hayatın Ritmini Yakala olarak belirledik. Grup, emanet darbukalarla ‘en iyiler’ arasına girdi Bardağı, kaşık, darbuka ve tefle birleştirdik.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Sahnesi 7′nci Ulusal ve 8′inci Uluslararası Vurmalı Çalgılar Festivali’nde en iyi 12 grup arasına girdik.
Emanet birkaç darbuka ve bardakla katıldığımız bu festivalde büyük ilgi gördüğümüz ilgi sayesinde darbuka sayımız 7 oldu. Koreografileri kendimiz oluşturduk. O dönemde grupta 8 öğrencimiz vardı. İkisi Güzel Sanatlar Lisesini kazanınca ayrılmak zorunda kaldı. Şu anda 6 kişiyle ritim tutuyor, müzik yapıyoruz. Grup adına Güney Marmara Kalkınma Ajansına dünyada örnek olacak ahşap müzik atölyesi kurulmasının amaçlandığı 213 bin lira maliyetli bir proje sunduk.
Bu projemiz kabul edildi ve atölyeyi okul bahçesine kurmaya başladık. Bu 213 bin liranın bir bölümü müzik atölyesinin inşaatına gidecek. Proje kapsamında 167 bin liralık ses sistemi ve enstrümanlar da okulumuza geldi. Bardakla başladığımız bu yolda şimdi tef, org, gitar, bağlama, yan flüt, bateri, elektro gitar, bas gitar gibi 55 enstrümanımız oldu. Bu müzik aletlerini bütün okul öğrencileri kullanacak. Zaten amaç burası yatılı okul olduğu için sosyal işler yapmak. Öğrencilerin bir şeylerle uğraşmaları gerekiyor. Bunların başında spor ve müzik geliyor. Müziğin derslere çok fazla katkısı var. Bunu öğrenciler bizzat pratikte gördü. Hepsinin derslerinde ilerleme oldu. Aileleri de bu konuda mutlu. Müzik atölyesinin ahşap olması hem görünüm hem sağlık hem de sesi yutması bakımından avantajlı.”
Kepsut Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Konuk: ” Grup İstanbul’daki Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Balıkesir Tanıtım Günleri’nde gönüllerde taht kurdu. Grubun daha iyi ve güzel yerlere gelmesi için desteklerimizi sürdüreceğiz. onların sayesinde Kepsut’un tanıtımı daha iyi yapılabilecek. İlçemizi temsil eder oldular. Çocukların geleceği bakımından da bu faaliyet çok önemli…”
Öğrencilerden Merve Bozbek: “Grupta yer alan ağabeyim Güzel Sanatlar Lisesini kazanması nedeniyle ayrılmıştı. Ben İnek çanı ile tef çalıyorum. Grupta olduğum için çok mutluyum. Derslerime de olumlu etkileri oldu…”
___________________________________
ZAFER AKPINAR - Anadolu Ajansı - BALIKESİR