TRT “Altın Adımlar” Yarışması Üzerine… Sümer Ezgü


Toplam Okunma: 6987 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:48
Kategori: Cevabi Yazılar

Televizyonculuğun çivisi iyice çıktı artık! Para için de bu olmaz ki! Yeni başlayan TV programı “Altın Adımlar” Halk Oyunu Yarışması jürisinden (Müjde Ar, Aşkın Nur Yengi, YavuzBingöl, Ahmet Demirbağ’dan inciler aktaralım: Mardin yöresi için kızlara “Göğüsleri az salladınız” deniyor. Dansöz mü ki bunlar? Bu ne biçim kritik?!..

Jüri: “Artvin aslen erkek oyunları yöresidir”. Yarışmacı itirazı “Hayır kız oyunları da vardır”
Jüri, “Halay deniz kenarında değil mi, Tokat’ta halay var mı?” diye oyuncu gençlere soruyor. Oysa halay
deniz kenarında mı ki? Tokat ise zaten deniz kenarında değil ve bu yörede semah da var, halay da var!

İlk gün Burdur yörüklerinin göçebe yaşamlarındaki erkek keçinin hareketlerinin olduğu teke zortlatması
ile alay ediyorlar. Amerika’daki bufalo güden kovboyların müziğine hayran bunlar, ama Toroslardakiyörük müziğini bilmiyorlar! Oysa 20.328 kişi bu oyunlarla rekor denemişti!

Bir jüri üyesi “Valla ben Tokat yöresini ilk kez izledim ve beğendim” diyor! E ilk kez izlediysen ne işin var orada?

Yine bir tanesi Artvin yöresi değerlendirmesinde “Ağır halay oynadınız” diyor. Oyuncular “Hayır biz horon oynadık halay yoktu!” diye itiraz ediyor.

Başka biri “Semahta seyirciye sırt dönülmez” diyor. Oysa Tokat semahı dinsel bir ayindir ve dairesel dönülür!

Silifke oyununa Tekirdağ şiiri okunuyor, Tekirdağ ekibi izledik deniyor. Çünkü kişi ekibi tanımıyor.

Göbeğe insan kafaları çizilerek oynan Silifke-Mut yöresi köy seyirlik oyunu Aşuk-Maşuk için, “Kızın gözleri renkli çizilmiş o bölgede var mı?” deniyor.
Öbürü “Niye, Karadeniz’de, diğer yerlerde kara kaşlı kara gözlüler var ya!” diyor. Yani oyunun Akdeniz olan yöresinden haberi yok!

Ya da “Performansınız iyiydi, severek oynadınız” gibi durumu kurtaran, sanki pop star değerlendirmesi durumlar izliyoruz.

Bu bilgisiz jüriyi seçen ve onay verenlere çok yazık! Çünkü kültürümüze yazık!

Hocaların ve yarışmacı oyuncuların çok sıkıntıda ve gergin olduğunu düşünüyorum.

“Altın Adımlar” kulağa ne güzel geliyor değil mi? Binlerce yıllık zengin Anadolu geleneğinin oyunlarda tezahürü gibi.. Renk, ritm, saz, ezgi, figür cümbüşü. Gençler pırıl pırıl hazırlanmış.

Fakat bu zenginliğin seçici kurulu, arkadaşım Korhan Abay tarafından muhteşem jüri olarak anons ediliyor!

Tabii o seçmedi ki bu jüriyi.

Müjde Ar sinema oyuncusudur ve halk oyunlarından anlamaz!

Aşkın Nur Yengi pop müziği yorumcusudur ve halk oyunu kültürü ile uzaktan ilişkisi yok!

Yavuz Bingöl arkadaşımdır, türkü okur ama kritik yapacak bir halk oyunu bilgisi yoktur.

Ahmet Demirbağ ise İTÜ Halk Oyunu Öğr. Görevlisi olarak bu profilde nasıl oturdu şaşkınlık içindeyim. Halk Oyunları Federasyonu olarak bu organizasyonun arkasında oldukları için sanırım!

Halk oyuncuları da yılın sinema filmlerini mi seçse acaba?

2000 yılında TGRT-TV da Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği “Liselerarası Halk Oyunları Yarışması” hazırlamıştık. Yönetmen “Yurdun Sesi” – “İlden İle” gibi TRT’de yaptığı programlarla bu konunun duayeni Erşan Başbuğ’du. TGRT TV deki bu yarışma bir ilkti ve yüksek izlenmişti. Konuya hakim bir jüri vardı.

Erşan Başbuğ bu yarışmanın daha geliştirilmiş halini çekmek için yeni kurulan Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Sertaç Demirtaş’la konuştu.

Fakat bu fikir şimdi Erşan Başbuğ’a sorulmadan ve kendisinin bulunmadığı bir ekiple Halk Oyunları Federasyonu’nun arkasında olduğu “Altın Adımlar” adı altında TRT’de başladı. İlk programda fikir babası olarak Yılmaz Erdoğan anons edildi.

Bunca yıllık halk oyunculuğu ve hocalık birikimime rağmen dersime çalışmadan asla jüri olarak oraya oturamayacağım önemli bir konu bu. Bir yaşam dansla anlatılıyor. Bölgelerin, kültürlerin, dans hikayelerinin, figürlerin, kostümlerin, dili var!

Efendim ama çok izleniyor program. Evet ama oyunlar izleniyor. Jüri komedisine gülüyor camia! Cahilliğiniz milletin dilinde! Bu meşhurlar ordusunun buzda dans yarışması, ya da pop star yarışması değil! Kültürel bir dans yarışması. Bu halk kendi oyunlarını izliyor tabii ki!

Canım bu alt tarafı bir TV programı. Bu alt tarafı TV programları bizi bitirme eşiğine getirmedi mi?

Ama unutulan halk oyunlarımızı hatırlattık. Hayır efendin kimsenin unuttuğu yok! Evet 20 milyon insa (hoca,oyuncu,müzisyen,aileler) direkt ya da dolaylı halk oyunlarıyla ilgili!

Bir süre önce de bir özel TV kanalında yapılan halk müziği yarışmasının jürisinde bir tane müzikçi yoktu. Tiyatrocu ve showmenler halk müziği değerlendirmişti.

Halk müziği ve halk oyunları anonim olduğu için bu kadar sahipsiz sanılmasın, onların sahibi halktır!

Halk Oyunları Federasyonu’nu bu marifetinden dolayı kutlarız, Allah yollarını açık etsin.

Sümer EZGÜ
________________________________________________

Kaynak: http://www.gulemekci.com/makale.asp




Hoşgeldiniz