Nostaljik Müzik TV Kanalı… Dr. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 4075 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:06
Kategori: Fikir Yazıları, Yazarlarımız: A.Sarı

Artık herkesin bir nostaljik göndermesinin bulunabileceği, gerek klasik, gerek arabesk, gerekse popüler bir repertuar oluşmuştur.. İste bu tarihi kayıt ve de repertuar üzerine olan talep giderek artmaktadır… Ne zamandır içsel olarak nostaljik geleneksel veya pop müziklerimize ilgi duyar dinlemek isteriz, bilinmez. Gerçi bilenler bilir. Bir özlemdir, eskinin düzeyli yaşantısında…

Günümüzde toplumun müzikal açıdan özlemlerinin, hatırlamak istediklerinin olduğunu biliyoruz da bu özlemlerin günümüz dönüşümünü kestiremiyoruz. Eskiden şehirli, varoşlu, köylü vb. gibi tabirler kullanırdık. Ama bugün için rapçi ile başlayıp, THM’ci ile sonlanan birçok müzik türü dinleyicisinin varlığını biliyoruz. Bulundukları yaşlarla ve dar toplum katmanıyla ilgili beğeni aşamasındalar.

Kimisi ise Orhan Gencebay ile Ferdi Tayfur benimsemelerinin sonsuz hazzını yaşamakta, hatta o derece ileri gitmektedirler ki, hayranı olduklarının günümüzdeki müziğini kıyasıya eleştirmektedirler. Onlar hayranı oldukları müzik ilahlarının günümüzdeki beste üretimlerini beğenmemekte, ilahlarını terk etmek yerine, onları ilk benimsedikleri hallerine döndürmeye uğraşmaktadırlar.

Oysa “Batsın bu dünya” veya “alın cebimdeki 10 kuruşu, yeter ki Ayten’i bana bırakın” ile başlıyan varoş kaynakların şehirleşme uyum serüveni günümüzde ki uzantılarıyla çeşitlenmiştir.

Artık herkesin bir nostaljik göndermesinin bulunabileceği, gerek klasik, gerek arabesk, gerekse popüler bir repertuar oluşmuştur.. İste bu tarihi kayıt ve de repertuar üzerine olan talep giderek artmaktadır. 

Bugün ülkemizde var olan iki uydudan biri Hotbird yayınlarında MELODY TV ile MEZZO TV kanallarının yanı sıra bir-iki radyo kanalının dışında nostaljik duygulanımlara vesile olabilecek başka kanala rastlanılamamaktadır. Türksat’da ise yoktur.

Yeninin, geleceği parasal açıdan planlıyamaması veya bu açıdan yardım görmemesi, önemli bir maddi sektörün can damarı kaynağını kesmekte, aktif olması durumunda her açıdan tatminin had safhada gerçekleşeceği müzikal uygulamalar gündeme gelecek, müzikal dönüşüm resmen başlamış olacaktır.

Oysa böyle bir işkoluyla genç müzikoloji bölümü mezunlarımıza da yeni bir çalışma alanı açılmış olacaktır.

NİYE BİZİM DE GEREK POP, GEREKSE GTM ARŞİV YAYINLARINI İZLEYEBİLECEĞİMİZ BİR KANALIMIZ YOK?

Oysa dünyanın birçok ülkesinde bu müziklerinin yayının yapıldığı bir veya iki kanal bulunmaktadır.

Şimdiye değin değerlendirilmeyen, adı bile anılmayan arşiv, belli bir yaşamsal-kültürel doygunluğun ardından bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Nostaljik GTM ve pop müzik yayını yapan bir kanala-kanallara ihtiyacımız vardır. Bu vasıta niye bir TRT TV kanalı olmasın?

TRT 2009 yılından itibaren ya tüm müzikal arşıvini açacak, ya da yayın haklarını kaybeden pozisyonuna düşen bir kurum olacaktır…

Taş plak kayıtlarından popuna, popundan arabeskine, yine popuna, bütünleşik bir nostalji birikimi var. Akıl, fikir de var…

Maalesef bu fikri göğüsleyecek girişim becerisi yok…

Neyse, biliyoruz ki, bizim de ham meyvenin olgunlaşması konusunda işimiz çok…




Hoşgeldiniz