Kral TV Video-Müzik 2008 Ödül Töreni’nin Ardından… Yrd.Doç.Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 5611 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:58
Kategori: Yarışmalar

13 Mayıs 2008 Salı günü akşamı, İstanbul Gösteri Merkezi’ni dolduran yaklaşık 5.000 kişi, özendikleri belli olan giyimleri ile, hem sanatçıları görmek-alkışlamak-tanışmak hem de müzik ziyafeti çekmek için gelmişlerdi… Ama gece tam anlamı ile fiyaskoydu. Daha tören başlamasının 30’ sında salonda boşalmalar başladı. Her dakika hızlandı, hoşnutsuzluk had safhadaydı. Neden?..

1/ Tören 21.00 denmesine rağmen 21.30 da seyirsilerin birkaç defa alkışlı protestosu ile zorla açıldı. Perde açıldığında tesisatta sorun olduğu, ayarların iyi yapılmadığı görüldü.

2/ Protokol konuşmalarında müziğin ciddiyetine vurgu yapılırken, sahnede hepsi birbirinden değerli olan, yakından tanıdığımız orkestra elemanlarından nedense istenen verim alınamadı ve kulaklarımız fazlası ile rahatsız oldu, çünkü proje yanlıştı, sahneye müzik değil bir curcuna hakimdi.

3/ Çocuk korosu diye tanıtılan elemanların 21.30 da başlayan ve gece yarısına kadar sürecek etkinlikte, gerek formasyon açısından bulunmaları ve gerekse törendeki işlevselliği anlaşılamadı.

4/ Keman çalan (kemanı ile güzel bir icraydı) ve sonra Zekai Tunca (mikrofonun azizliğine uğradı) ile şarkı söyleyen TRT sanatçısı Canan Sezgin yeterli olamadı.

5/ Arif Sağ hocamızla birlikte bağlama çaldığı (eşlik ettiği) söylenen küçük delikanlının (ekranda sadece tutuyordu) neden orda olduğu anlaşılamadı. Zaten Arif Hoca, söyleminde her şeyin birbirine karıştırıldığını, ayrışım yerine birleşmek gerektiğini vurgulaması yerindeydi. Ancak, güzel yorumları ile tanıdığımız Arzu’nun “halk müziği sanatçısı” olarak bir “beste” ile ödül alması ve Arif Hoca’nın vermek durumunda kalması da ilginçti.

6/ Grup diye anons edilen ve ödül alan Öykü-Berk’in nasıl grup olduğu anlaşılamadı. Aslında iki kişiden oluşan birlikteliğe “ikili”, ikiden fazla kişiden oluşan birlikteliğe “grup” dendiğini sağır sultan bile biliyordu.

7/ Yıllarını tiyatroya vermiş, tiyatro sanatçısı, sevgili Müjdat Gezen’in aradaki oyunları, orkestra şefliği denemeleri hiç yakışmadı. Taklitlerinden ziyade kendini bildiğimiz, kendine has paradiler daha sıcak olurdu. Sanatçı her sahneye gelişinde seyircilerin öbek öbek kalktığını (özellikle protokolden) nedense göremedi?

8/ Sunucu gaf yapma ve önündeki kağıda yazılı olanları okuyamama rekoru kırdı. Ayrıca, sonuçları, seyirci önünde noterden alıp, şimdi arkaya geçiyorum deyip ortadan kaybolması taktik hataydı.

9/ Adaylar tanıtılırken, alkışlardan halkın görüşü belli oluyordu, ancak, nedense hep az alkış alanlar ödülleri topladılar!..(Demek ki jüri halk gibi düşünmüyordu!)

10/ Ferdi Tayfur’un TSM ödülü alması, İsmail YK nın arabesk-fantazi ödülü alması, aynı dalda Sibel Can’a ödül verilmesi (her iki sanatçının hangi tarzda buluşturulduğu ilginçti), ödül almaya gelmeyen sanatçıların fazla olması (Şehir dışı, konser anlaşıldı da Istanbul’da klip çekimi bahanesi anlaşılamadı) gecenin seviyesini iyice düşürdü.

11/ Önemli topluluklarımızdan Moğollar bile mikrofonun azizliğine uğradı.

12/ Başlangıçta TMSF Başkanı’na “siz geldiniz de Kral büyüdü, sakın satmayın, bırakmayın bizi ” içerikli konuşanlar da dudaklarda tebessüm yarattı.

13/ Arif Hocadan sonra en güzel mesajı Erkin Koray (katılamadığı için kızı okudu)göndermişti.

14/ Sevgili Kubat, Neşet Ertaş’tan bir türkü söyledi, ancak, kendine göre o kadar çok süsleme yaptı ki türkü “formundan uçtu gitti”.
Kısaca, salon mükemmeldi, (insanlar üşüdü bile), seyirci gecenin önemine göre seçilmiş ve gelmişti, sahne üzeri 100 e yakın elemanla doldurulmuştu, ama “helva” olmadı. 14 yıl oldu, ikinci-üçüncü kanalı da açıyoruz, biz Türkiye’nin müzik kanalıyız dendi ama kimse inanmadı, göremedi, duyamadı…

Seyirciler inansalardı; hazır giyinmiş, süslenmişken, 22.00 den sonra başka mekanlara akmaya devam ederler miydi?..

KRAL TV VİDEO MÜZİK ÖDÜLLERİNİ KAZANAN SANATÇILARIN LİSTESİ
Kategori Sanatçı Adı
 1. Türk Sanat Müziği En İyi Sanatçı FERDİ TAYFUR
 2. Türk Halk Müziği En İyi Erkek TURGAY BAŞYAYLA
 3. Türk Halk Müziği En İyi Kadın ARZU
 4. En İyi Çıkış Yapan Erkek EKREM DÜZGÜNOĞLU
 5. En İyi Çıkış Yapan Kadın SILA
 6. En İyi Çıkış Yapan Grup OYKU & BERK
 7. En İyi Grup HEPSİ
 8. En İyi Rock EMRE AYDIN
 9. Arabesk - Fantezi En iyi Erkek İSMAİL YK
10. Arabesk - Fantezi En iyi Kadın SİBEL CAN
11. En İyi Pop Erkek FERHAT GÖÇER
12. En İyi Pop Kadın DEMET AKALIN
13. Yılın Klibi CAN ATİLLA
14. Yılın Şarkısı KUTSİ




Hoşgeldiniz